Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania pentru 2021
Ordinul MADR nr. 150 din 2021 ne aduce Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania pentru 2021! Iata-l!
Ministrul Adrian Oros a semnat Ordinul privind aprobarea Catalogului oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania pentru anul 2021 si acesta a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 729 din 2021. Actul, asadar, se aplica si este oficial.
Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania pentru 2021 cuprinde soiurile pentru cultura in Romania in anul 2021.
In catalogul oficial sunt inscrise soiurile examinate in reteaua ISTIS si inregistrate in Registrul soiurilor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Pentru fiecare soi sunt indicate :
-
coloana 1 - denumirea soiului;
-
coloana 2 - mentinatorul soiului;
-
coloana 3 - anul inregistrarii;
-
coloana 4 - anul reinscrierii sau al radierii;
-
coloana 5 - data pana cand este permisa comercializarea dupa radiere;
-
coloana 6 - observatii (menituni specifice).
Soiurile apartinand tuturor speciilor au fost testate din punct de vedere al distinctivitatii, uniformitatii si stabilitatii, iar soiurile din speciile de culturi de camp si din punct de vedere al valorii agronomice si de utilizare.
Inscrierea soiurilor in catalog, pe grupe de specii, s-a facut in ordine alfabetica.
In catalog este inscris codificat numele persoanei sau instituiei responsabile cu mentinerea soiului. Lista mentinatorilor soiurilor se afla la sfaraitul anexei.
Soiurile din speciile de culturi de camp, legume si plante ornamentale anuale se mentin in Catalogul oficial timp de 10 ani, soiurile din speciile pomicole timp de 30 de ani si vita de vie si arbustii ornamentali timp de 15 ani, dupa care se radiaza, daca nu se solicit reinscrierea, primul an fiind considerat anul inscrierii in catalog.
Reinscrierea in catalog se poate face numai la solicitarea proprietarului soiului sau a reprezentantului acestuia, pentru perioade succesive de 5 ani.
Inregistrarea unui soi in Catalogul oficial poate fi reinnoita daca in urma efecturii testului DUS, soiul este inca distinct, suficient de uniform si stabil, pastrandu-si aceleasi caractere ca in momentul inregistrarii.
Cererile de reinscriere si semintele necesare retestarii trebuie depuse la ISTIS cu 2 ani inaintea termenului de expirare a inregistrarii.
Reexaminarea se va efectua contra cost, conform tarifelor in vigoare.
Samanta si materialul saditor din soiurile din speciile de culturi de camp si legume radiate mai pot fi comercializate pan la 30 iunie a anului al treilea de la radiere. Dupa expirarea perioadei respective, soiurile se scot automat din catalog.
In coloana "Observatii" sunt inscrise sub forma unor simboluri, informatii privind anumite caractere sau proprietati ale soiurilor.
Soiurile modificate genetica poarta aceast mentiune in catalog.
Catalogul oficial contine un capitol special destinat descrierilor soiurilor inregistrate in anul 2021, in conformitate cu documentatiile tehnice pe baza carora s-a facut inregistrarea.
Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania pentru 2021 poate fi consultat integral dand
click AICI!
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri la tara
Afacerile la tara inregistreaza cifre impresionante daca le comparam cu cele de la oras. Fie ca esti de-al locului sau vrei sa investesti intr-o afacere la sat, mediul rural ofera o gama variata de oportunitati.... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>