Autor: Redactia Agroromania
Publicat in: Legislatie

Ordinul MADR nr. 150 din 2021 ne aduce Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania pentru 2021! Iata-l!
Ministrul Adrian Oros a semnat Ordinul privind aprobarea Catalogului oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania pentru anul 2021 si acesta a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 729 din 2021. Actul, asadar, se aplica si este oficial.
Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania pentru 2021 cuprinde soiurile pentru cultura in Romania in anul 2021.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
In catalogul oficial sunt inscrise soiurile examinate in reteaua ISTIS si inregistrate in Registrul soiurilor.
Pentru fiecare soi sunt indicate :
- coloana 1 - denumirea soiului;
- coloana 2 - mentinatorul soiului;
- coloana 3 - anul inregistrarii;
- coloana 4 - anul reinscrierii sau al radierii;
- coloana 5 - data pana cand este permisa comercializarea dupa radiere;
- coloana 6 - observatii (menituni specifice).
Soiurile apartinand tuturor speciilor au fost testate din punct de vedere al distinctivitatii, uniformitatii si stabilitatii, iar soiurile din speciile de culturi de camp si din punct de vedere al valorii agronomice si de utilizare.
Inscrierea soiurilor in catalog, pe grupe de specii, s-a facut in ordine alfabetica.
In catalog este inscris codificat numele persoanei sau instituiei responsabile cu mentinerea soiului. Lista mentinatorilor soiurilor se afla la sfaraitul anexei.
Soiurile din speciile de culturi de camp, legume si plante ornamentale anuale se mentin in Catalogul oficial timp de 10 ani, soiurile din speciile pomicole timp de 30 de ani si vita de vie si arbustii ornamentali timp de 15 ani, dupa care se radiaza, daca nu se solicit reinscrierea, primul an fiind considerat anul inscrierii in catalog.
Reinscrierea in catalog se poate face numai la solicitarea proprietarului soiului sau a reprezentantului acestuia, pentru perioade succesive de 5 ani.
Inregistrarea unui soi in Catalogul oficial poate fi reinnoita daca in urma efecturii testului DUS, soiul este inca distinct, suficient de uniform si stabil, pastrandu-si aceleasi caractere ca in momentul inregistrarii.
Cererile de reinscriere si semintele necesare retestarii trebuie depuse la ISTIS cu 2 ani inaintea termenului de expirare a inregistrarii.
Reexaminarea se va efectua contra cost, conform tarifelor in vigoare.
Samanta si materialul saditor din soiurile din speciile de culturi de camp si legume radiate mai pot fi comercializate pan la 30 iunie a anului al treilea de la radiere. Dupa expirarea perioadei respective, soiurile se scot automat din catalog.
In coloana "Observatii" sunt inscrise sub forma unor simboluri, informatii privind anumite caractere sau proprietati ale soiurilor.
Soiurile modificate genetica poarta aceast mentiune in catalog.
Catalogul oficial contine un capitol special destinat descrierilor soiurilor inregistrate in anul 2021, in conformitate cu documentatiile tehnice pe baza carora s-a facut inregistrarea.
Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania pentru 2021 poate fi consultat integral dand click AICI!

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Votati articolul
Nota: 3.67 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News