Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum va fi reglementata atestarea produselor traditionale
Ministerul Agriculturii a publicat, marti, proiectul de ordin privind atestarea produselor traditionale.
Directia Generala de Industrie Alimentara, prin compartimentul de specialitate cu atributii in domeniul produselor traditionale din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale infiinteaza si administreaza Registrul National al Produselor Traditionale.
Registrul se publica anual pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Pentru a fi inregistrat, produsul traditional trebuie "sa fie traditional in sine" sau "sa exprime traditionalitatea". Produsele traditionale vor fi marcate cu un logo national.
Pentru a fi atestat ca produs traditional, produsul trebuie sa fie conform unui caiet de sarcini ce va contine urmatoarele elemente:
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
- Numele produsului, acesta trebuie sa fie unic;
- Descrierea caracteristicilor produsului traditional, prin indicarea principalelor insusiri organoleptice, fizico-chimice si microbiologice, care sa defineasca traditionalitatea acestuia, respectiv: aspect, consistenta, culoare, gust, aroma, miros, continut in apa, substante grase, sare, proteine, aciditate, densitate; flora bacteriana specifica, unde este cazul;
- Descrierea caracteristicilor materiilor prime - care sa nu contina in compozitia acestora adaosuri de: aditivi alimentari, coloranti, arome, vitamine, minerale, indulcitori, cu exceptia celor naturale, provenienta materiilor prime, precum si indicarea principalelor insusiri - organoleptice, fizico-chimice si microbiologice, respectiv: aspect, consistenta, culoare, gust, aroma, miros, continut in apa, substante grase, sare, proteine, aciditate, densitate si flora bacteriana specifica, unde este cazul;
- Descrierea caracteristicilor ingredientelor folosite in procesul de fabricatie, - care nu prezinta in compozitia lor adaosuri de aditivi alimentari, coloranti, arome, vitamine, minerale, indulcitori - cu exceptia celor naturale, indicarea ingredientelor folosite si principalele insusiri organoleptice, fizico-chimice si microbiologice, unde este cazul ale acestora;
- Descrierea metodei de productie specific zonala, autentica si invariabila, precum si descrierea procesului tehnologic traditional, unde se vor trece toate fazele de productie inclusiv operatiunile executate manual;
- Descrierea elementelor specifice privind ambalarea, in scopul asigurarii calitatii, originii si elementelor de identificare, respectiv materialul din care este confectionat ambalajul, proprietatile si influenta acestuia asupra produsului finit;
- Descrierea elementelor care definesc specificitatea produsului finit, respectiv: insusirile organoleptice (culoare, gust, miros, aroma, consistenta, aspect); insusirile fizico-chimice (apa, proteina, grasime si altele); fotografia si descrierea desenului pe sectiune care sa reprezinte caracteristicile specifice produsului, forma; modul de productie si/sau de prelucrare care reflecta un procedeu tehnologic de productie si/sau de prelucrare traditional si care se distinge in mod clar de alte produse similare apartinând aceleiasi categorii;
- Cerintele minime si procedurile de verificare si control ale traditionalitatii produsului pentru care se intocmeste caietul de sarcini;
- Capacitatea de productie realizata, exprimata in: kg/litri/bucati/zi;
- Date, inscrisuri, referinte bibliografice cu referire la vechimea produsului care trebuie sa demonstreze transmiterea unei traditii cel putin de la o generatie la alta si din care sa rezulte legatura istorica a produsului traditional cu locul si/sau zona de productie sau o declaratie de notorietate din partea unei asociatii a producatorilor de produse traditionale din zona.
Autor:
Cornel Oprea
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora
Idei de afaceri in agricultura