Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Evaluarea corecta a unui teren agricol. Criteriile de avut in vedere

evaluarea-corecta-a-unui-teren-agricol-criteriile-de-avut-in-vedere

Cand vrem sa cumparam sau sa vindem un teren agricol, e important sa facem evaluarea corecta pentru acesta. Avem, asadar, cateva criterii de retinut. Sunt importante, intrucat ele va vor ajuta sa luati decizia potrivita si, mai important, sa platiti sau sa primiti exact cat trebuie.


Numarul tranzactiilor cu terenuri agricole a crescut semnificativ in ultimii ani, preturile urmand simultan aceeasi curba ascendenta. In egala masura, vanzatorii si cumparatorii isi pun problema unei evaluari cat mai corecte a proprietatilor, mai ales ca uneori pretul pietei poate creste artificial sau raportul cerere-oferta poate fi conjunctural dezechilibrat.
 
Din discutiile cu evaluatorii a reiesit ca pentru terenurile cu destinatie agricola se utilizeaza criterii de comparatie cum ar fi: clasa de calitate, productivitatea, distanta fata de drumurile de acces principale, proximitatea fata de ape curgatoare si de retele de irigatii, accesibilitatea utilajelor, rata subventiilor etc. Toate aceste elemente au o pondere relevanta in pret.
 
Pretul pietei, despre care vorbeste toata lumea, inseamna de cele mai multe ori un interval, pragul minim fiind inregistrat pentru proprietatile cu clasa de calitate inferioara, cu suprafete mici (necomasate) si situate in zone deluroase, iar cel maxim, pentru terenurile cu caracteristici superioare, clasele de calitate I si II, suprafete comasate si productivitate ridicata.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Ca metode de analiza, evaluatorii recomanda:
  • Comparatii directe cu tranzactii similare incheiate in zona de interes. Multe Directii Agricole Judetene au astfel de date, iar monitorizarea site-urilor de profil poate fi o buna sursa de informare, completata cu discutii personale;
  • Analiza productivitatii pe baza arendei sau a profitului generat. In primul caz calculul se face astfel: Vt= R(renta)x100/Cc, valorile fiind: Vt = Valoare Teren (pret la hectar), R = renta funciara primita in urma arendarii, Cc = coeficientul de capitalizare, care poate fi aproximat cu rata dobanzii reale anuale. Este o analiza potrivita pentru cine doreste sa cumpere teren in vederea arendarii. In general, valoarea arendei intr-o anumita zona este cunoscuta si usor de obtinut. In al doilea caz, este nevoie de mai multe informatii, deoarece evaluarea profitului implica o buna cunoastere a costurilor de productie si, prin urmare, este mai potrivita pentru cei care au deja teren agricol in exploatare. Calculul arata astfel: Vt = (Vp – Cp) x N, in care: Vt = valoarea terenului, Vp = valoarea productiei, Cp = costul cheltuielilor de productie, iar N = numarul de ani in care se asteapta amortizarea investitiei;
  • Analizele pot lua in calcul si potentialul de dezvoltare al zonei, existenta fortei de munca, posibilitati de reconversie etc. In mod evident, pentru investitiile de valoare mare, contractarea unui evaluator este cea mai buna solutie. Oferta este destul de bogata, existand inclusiv platforme de tip licitatie, unde puteti introduce date generale si primiti acces la prezentarea ofertelor din partea mai multor evaluatori independenti.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.64 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016