Fermierii vor fi nevoiti sa returneze banii europeni pentru dezvoltare
Multi dintre beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala vor fi nevoiti sa returneze banii europeni pentru dezvoltare. Din cauza costurilor suplimentare generate de scumpirile din ultima perioada, fermierii nu isi pot permite finalizarea proiectelor pentru care au obtinut fonduri europene.
In contextul in care bugetul PNDR aprobat pentru perioada 2014 - 2020 nu acopera si costurile suplimentare cu materialele de constructii de gaz, energie electrica si combustibili, multi fermieri care au accesat fondurile sunt in situatia in care nu isi pot permite finalizarea proiectelor.
Absorbtia fondurilor europene prin PNDR 2014 - 2020 devine una extrem de problematica. Din aceste motive, situatia va fi expusa marti, 24 mai, in cadrul Consiliului Agri Fish de la Bruxelles, de catre Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
„Delegatia romana va impartasi informatii cu privire la impactul COVID-19 si al razboiului din Ucraina asupra sectorului constructiilor si asamblarilor, precum si cu privire la implementarea programelor nationale de dezvoltare rurala. Costul materialelor de constructii a crescut considerabil, impreuna cu pretul combustibililor, al gazelor naturale si al energiei electrice.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
Lucrarea & 39;Criptomonede Ghid practic pentru incepatori& 39; nu lasa nicio intrebare fara raspuns Te invitam sa o parcurgi chiar acum si sa devii fara nicio exagerare expert in bitcoin si in alte monede virtuale Este primul pas spre o investitie inspirata Iata 2 motive esentiale pentru care trebuie sa parcurgi lucrarea & 39;Criptomonede...
Oferta Speciala
valabila 48h
Costurile fortei de munca, precum si ale echipamentelor si ale altor utilaje au crescut, de asemenea. In acest context, multi beneficiari ai programului national de dezvoltare rurala nu mai pot continua implementarea proiectelor in curs, deoarece bugetul aprobat pentru perioada 2014-2020 nu mai acopera costurile suplimentare ridicate cauzate de cresterea substantiala a preturilor”, informeaza Consiliul UE.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a primit 103.204 solicitari de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020, in intervalul martie 2015 - martie 2021. Valoarea acestui program este de peste 12 miliarde de euro.
AFIR a incheiat pana in martie 2022, contracte de finantare cu 74.053 de fermieri si beneficiari publici, prin care se acorda fonduri nerambursabile in valoare totala de 5,9 miliarde de euro.
Gradul de absorbtie era de 89% la data de 30 martie 2022 din fondurile puse la dispozitia romanilor pentru dezvoltarea rurala. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a efectuat plati in valoare de peste 8,4 miliarde de euro pentru investitii in agricultura si pentru dezvoltarea mediului rural. De asemenea, au fost incluse si platile compensatorii realizate prin masurile de mediu si clima, potrivit directorului general al AFIR, Dorin Opreanu.
De retinuit este ca prin aplicarea regulii N+3 raportate la perioada de tranzitie 2021 - 2022, in cadrul acestei programari financiare se pot face plati pana la finalul anului 2025.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.