GHID. Masura 11 - agricultura ecologica. Beneficiari, plati si conditii
APIA a publicat ghidul informativ cu privire la Masura 11 - agricultura ecologica. Iata cine pot fi beneficiari, ce plati se fac si care sunt conditiile.
La fel ca in cazul Masurii 10, fermierii sunt informati ca incepe perioada de tranzitie catre noua politica agricola comunitara (PAC) 2021-2027, respectiv tranzitia catre implementarea unui Plan National Strategic care, in prezent, se elaboreaza la nivelul MADR, pe baza pachetului legislativ al UE aflat in curs de negociere cu statele membre la nivelul Comisiei Europene.
Noua PAC ia in considerare tintele propuse de Comisia Europeana prin Pactul Ecologic European (Green Deal), tinte care urmaresc cresterea nivelului de ambitie in ceea ce priveste obiectivele de mediu si clima, respectiv asigurarea continuitatii protectiei mediului prin dezvoltarea durabila si managementul eficient si durabil al resurselor naturale precum apa, sol si aer, conservarea biodiversitatii, imbunatatirea serviciilor ecosistemice si conservarea habitatelor si peisajelor, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si adaptarea la efectele schimbarilor climatice pe terenurile agricole.
Ca urmare a aprobarii Regulamentului de tranzitie (UE) nr. 2220 din 2020, au fost stabilite regulile de implementare a masurilor din PNDR 2014-2020 in perioada de tranzitie, reglementata pentru urmatorii 2 ani: 2021 si 2022.Prin urmare, in perioada 2021 – 2022, UE sustine in continuare din fonduri europene adresate agriculturii si dezvoltarii rurale, posibilitatea Statelor Membre de a acorda plati compensatorii fermierilor care furnizeaza societatii servicii publice prin adoptarea unor practici agricole prietenoase cu mediul. Conform Regulamentului de dezvoltare rurala nr. 1305/2013, minimum 30% din alocarea Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este rezervata masurilor care contribuie la atingerea obiectivelor de mediu si clima.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Masurile de mediu si clima ale PNDR 2014-2020 vor fi implementate in continuare in perioada de tranzitie, atat in cazul pajistilor permanente naturale si semi-naturale, cat si in cazul livezilor traditionale utilizate extensiv sau al terenurilor arabile, acestea promovand practicarea unei agriculturi care presupune evitarea sau limitarea utilizarii utilajelor grele si evitarea chimizarii alaturi de aplicarea tehnicilor agricole traditionale folosite (ce se reduc in fond la un pasunat non-intensiv si la stabilirea unor date si metode de aplicare a cositului) si favorizand mentinerea habitatelor prioritare si a speciilor importante, a fondului cultural traditional, precum si o utilizare rationala a resurselor naturale.
Masura 11 - agricultura ecologica
Sprijinul prin masura 11 Agricultura ecologica este acordat in doua directii: conversia la metodele de agricultura ecologica si mentinerea practicilor de agricultura ecologica. Prin urmare sunt implementate doua sub-masuri:
-
11.1 sprijin pentru conversia la practicile si metodele de agricultura ecologica,
-
11.2 sprijin pentru mentinerea practicilor si metodelor de agricultura ecologica.
Beneficiarii platilor compensatorii din cadrul M.11 Agricultura Ecologica sunt fermierii activi care utilizeaza terenuri agricole si sunt inregistrati in sistemul de agricultura ecologica.
Plata compensatorie este platita anual, ca suma fixa pe unitatea de suprafata (ha), fiind acordata in urma asumarii unor angajamente voluntare:
-
pe o perioada de maximum 2 ani (pentru culturi anuale) si maximum 3 ani (pentru culturi perene) pentru pachetele care vizeaza sM.11.1 conversia la agricultura ecologica, cu mentinerea certificarii suprafetelor care au facut obiectul angajamentului pe o perioada de cel putin 5 ani de la semnarea angajamentului,
-
pe o perioada de 5 ani pentru pachetele care vizeaza mentinerea agriculturii ecologice in cazul angajamentelor asumate inainte de anul 2021 (sM.11.2);
-
pe o perioada de 2 ani pentru pachetele care vizeaza mentinerea agriculturii ecologice in cazul angajamentelor asumate in anul 2021 (sM.11.2);
-
pe o perioada de 1 an pentru pachetele care vizeaza mentinerea agriculturii ecologice in cazul angajamentelor asumate in anul 2022 (sM.11.2).
Platile compensatorii care se acorda beneficiarilor M.11, vizeaza compensarea costurilor suplimentare si a pierderilor de venit rezultate din aplicarea practicilor specifice agriculturii ecologice.
Detalii complete sunt disponibile
AICI!
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>