Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul Agricol incepand cu februarie 2013: noile Norme

impozitul-agricol-incepand-cu-februarie-2013-noile-norme

Va prezentam mai jos un material oficial elaborat de DGFP Brasov cu privire la impozitarea persoanelor fizice care realizeaza venituri din activitati agricole incepand cu data de 01 februarie 2013 conform Codului Fiscal modificat prin OG nr. 8/2013.


Care sunt veniturile agricole?

Veniturile obtinute, individual sau intr-o forma de apropiere, din:
a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si alte asemenea;
c) cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Exemple de produse agricole vegetale: cereale pentru boabe (grau, secara, orz, ovaz, orez, porumb, etc), leguminoase boabe uscate (mazare boabe, naut boabe, fasole boabe, etc), radacinoase (cartofi, sfecla de zahar, sfecla furajera, etc), plante industriale (rapita, floarea-soarlui, soia boabe, in pentru ulei – seminte, tutun, etc), furaje verzi din teren arabil (porumb verde furajer, trifoi, lucerna, etc), legume cultivate in camp (varza, spanac, salata verde, pepeni, vinete, castraveti, ardei, dovlecei, morcovi, etc).


Ce venituri agricole NU se impoziteaza?

- veniturile obtinute de persoanele fizice din valorificarea in stare naturale a produselor culese sau capturate din flora sau fauna salbatica.


Cum se impoziteaza aceste venituri?

La norma de venit prin aplicarea cotei de 16% asupra unei norme de venit stabilite pe unitatea de suprafata (ha)/cap de animal/familie de albine.
In sistem real – pentru acele activitati pentru care nu s-au stabilit norme de venit

Veniturile obtinute din valorificarea produselor in alta modalitate decat cea in stare naturale (de ex. Vanzare branza, pastrama, etc) reprezinta venituri din activitati independente si se supun regulilor de impunere proprii acestei categorii (sistem real sau norma de venit, dupa caz).


Prin noile prevederi incluse prin OG nr 8/2013:

- veniturile din agricultura, neimpozitate pana la data de 1 februarie 2012, devin impozabile incepand cu aceasta data;
- este eliminta impozitarea prin retinerea a 2 % asupra valorii produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate private sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriale sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare.

Incepand cu anul fiscal 2014, normele de venit se stabilesc de catre directiile teritoriale de specialitate ale Ministeruli Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, se aproba si se publica de catre directiile generale ale finantelor publice teritoriale ale Ministerului Finantelor Publicce, pana cel tarziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplica aceste norme de venit.


Obligatii declarative ale contribuabililor

Impozitul anual este de 16% din norma anuala de venit.
Persoanele care desfasoara o activitate Agricola pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit trebuie sa depuna anual o declaratie la organul fiscal de domiciliu (formular 121), pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul in curs.

In cazul in care activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, obligatia depunerii declaratiei la organul fiscal competent revine asociatului care raspunde pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice in cadrul aceluiasi termen. Anexa declaratiei depusa de asociatul desemnat va cuprinde si cota de distribuire ce revine fiecarui memebru asociat din venitul impozabil calculate la nivelul asocierii.


Obligatii de plata ale contribuabililor

Pe baza declaratiei depuse, organul fiscal stabileste impozitul anul datorat si emite decizia de impunere.
Plata impozitului anul stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectueaza catre bugetul de stat in 2 rate egal, astfel:
a) 50% din impozit pana la data de 25 octombrie inclusiv;
b) 50% din impozit pana la data de 15 decembrie inclusiv.


Contributii sociale obligatorii

Persoanele care realizeaza venituri din activitati agricole (impozitate la norma de venit sau in sistem real) NU datoreaza contributia de asigurari sociale (CAS- contributia pentru pensii). Nu depun declaratia 600.

Persoanele care realizeaza venituri din activitati agricole:
- impozitate la norma de venit – DATOREAZA (chiar daca mai obtin si alte venituri) contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) doar pentru veniturile agricole impozabile
- impozitate in sistem real – DATOREAZA (chiar daca mai obtin si alte venituri) contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS).


Cum se calculeaza contributia de asigurari sociale de sanatate?

Contributia lunara de asigurari sociale de sanatate este de 5,5% din valoarea lunara a normei de venit.

In cazul in care persoanele care realizeaza numai venituri din activitati agricole si nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, daca valoarea lunara a normei de venit este sub nivelul minim brut pe tara (primele 6 luni di 2013 – 750 lei, ultimele 6 luni – 800 lei), contributia lunata de asigurari sociale de sanatate este de 5.5% din o treime din salariul de baza minim brut pe tara (5.5%x250 lei=14 lei lunar pentru primele 6 luni din 2013, 5.5% x267 lei=15 lei lunar pentru urmatoarele luni din anul 2013).

Cum se plateste contributia de asigurari de sanatate?

Organul fiscal emite decizie de impunere privind contributia datorata in baza formularului 221 dedus de contribuabili, iar plata se va face in doua rate egale, odata cu impozitul pe venit datorat astfel:
a) 50% din contributia anuaala pana la data de 25 octombrie inclusiv;
b) 50 % din contributia anuala pana la data de 15 decembrie inclusiv.

Incadrarea in plafonul de mai sus se face de catre organul fiscal, dupa incheierea anului fiscal, pe baza declaratiilor fiscale.


Sursa: DGFP Brasov

Sursa foto: www.sxc.hu
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016