Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Impozitul Agricol pentru Silvicultura si Piscicultura: de la 1 februarie 2013
Va prezentam mai jos un material elaborat de DGFP Brasov cu privire la impozitarea persoanelor fizice care realizeaza venituri din silvicultura si piscicultura începand cu data de 01 februarie 2013 conform Codului Fiscal modificat prin OG nr. 8/2013.
Care sunt veniturile din silvicultura si piscicultura?
Veniturile obtinute din recoltarea si valorificarea produselor specifice fondului forestier national, respectiv a produselor lemnoase si nelemnoase, precum si cele obtinute din exploatarea amenajarilor piscicole.
Cum se impoziteaza aceste venituri
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
In sistem real – prin conducerea evidentei contabile in partida simpla, determinarea venitului net si aplicarea cotei de impozit de 16% asupra acestuia.
Obligatii declarative si de plata a contribuabililor
- Depunerea unei declaratii estimative de venit la inceperea activitatii/ulterior daca se doreste modificarea platii anticipate (formularul 220), in care se inscriu veniturile si cheltuielile estimate a se realize in anul inceperii activitaii/anul in curs si in baza careia organul fiscal stabileste platile anticipate prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anul estimate si emite decizia de impunere.
- Platile anticipate se achita si se efectueaza in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, pe baza deciziei privind plactile anticipate.
- Depunerea la organul fiscal a declaratiei privind venitul anual realizat (formular 200) pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. Impozitul annual datorat se calculeaza de organul fiscal pe baza datelor din Declaratia 200, tinandu-se cont de platile anticipate efectuate in cursul anului. Diferentele de impozit ramase de achitat conform deciziei de impunere anula emise de organul fiscal se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.
Contributii sociale obligatorii
Persoanele care realizeaza venituri din silvicultura si piscicultura NU datoreaza contributia de asigurari sociale (CAS – contributia pentru pensii). Nu depun declaratia 600.
Persoanele care realizeaza venituri din silvicultura si piscicultura DATOREAZA contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) – chiar daca mai realizeaza si alte venituri.
Cum se calculeaza contributia de asigurari de sanatate datorata?
Contributia de asigurari sociale de sanatate se determina prin aplicarea cotei de 5.5% asupra bazei lunare de calcul care este reprezentata de diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuelile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, raportata la cele 12 luni ale anului.
In cazul persoanelor care realizeaza numai venituri din silvicultura si piscicultura si nu fac parte din familiile beneficiare de ajutr social, daca baza lunara de calcul este sub nivelul minim brut pe tara (primele 6 luni din 2013 – 750 lei, ultimele 6 luni – 800 lei), contributia lunara de asigurari sociale de sanatate este de 5.5 din o treime din salariul de baza minim brut pe tara (5.5% x 250 lei = 14 lei lunar pentru primele 6 luni din 2013, 5.5% x 267 = 15 lei lunar pentru urmatoarele 6 luni din anul 2013).
Cum se plateste contributia de asigurari sociale de sanatate?
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza anticipat, in cursul anului, cu regularizarea sumelor datorate annual.
Astfel, in baza declaratiei de venit estimate – formular 220/declaratiei de venit realizat – formular 200 organul fiscal emite decizie de impunere pentru plati anticipate in care stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata anticipat si termenele de plata.
Plata se efectueaza in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Dupa incheierea anului fiscal, in baza declaratiei privind venitul realizat depusa de contribuabili (Formular 200), organul fiscal efectueaza dupa caz incadrarea in plafonul mai sus prevazut si stabileste prin decizia de impunere anuala obligatia anuala de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate si, tinând cont de platile facute in cursul anului, contributia care mai trebuie achitata ori care trebuie restituita.
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate în plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.
La determinarea venitului anul baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate NU se iau in considerare pierderile fiscale anual.
Sursa: DGFP Brasov
Sursa foto: www.sxc.hu
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
Idei de afaceri in agricultura