Noi modificari in legislatia marcilor si indicatiilor geografice
Legislatia privind marcile si indicatiile geografice a fost modificata, la initiativa Ministerului Economiei. In prezent, aceasta este in acord cu legislatia europeana si corespunde noilor realitati tehnologice, potrivit unui comunicat al institutiei remis AgroTV.
Guvernul a aprobat, miercuri, Hotararea pentru modificarea si completarea Hotararii nr. 1134/2010 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice.
"Am modificat astazi legislatia privind marcile si indicatiile geografice, domeniu coordonat de Ministerul Economiei prin OSIM, in sensul actualizarii acestor norme pentru a asigura o adaptare mai rapida la progresele tehnologice. Noile dispozitii asigura o mai mare protectie a drepturilor proprietarilor si solicitantilor de marci si indicatii geografice, precum si armonizarea legislatiei nationale cu cea europeana", a declarat ministrul Economiei, Florin Spataru.
In ceea ce priveste noul act normativ, acesta elimina cerinta referitoare la reprezentarea grafica a marcii si reglementeaza modalitatile de reprezentare pentru a asigura o adaptare rapida la progresele tehnologice in Registrul marcilor a semnelor care constituie marci.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
In acest sens este stabilita o serie de cerinte pentru depunerea reprezentarilor anumitor tipuri de marci, conform cu natura marcii (marci de pozitionare, marci dinamice, marci sonore, marci multimedia, etc.). De asemena, sunt incluse si reprezentarile depuse pe cale electronica. Accesul pentru acestea este asigurat la reprezentarea marcii prin intermediul unui link catre Registrul marcilor.
Noile reglementari se refera si la continutul declaratiei de divizare a unei cereri de inregistrare, modul in care oficiul trebuie sa examineze o astfel de declaratie si detaliile pe care trebuie sa le contina publicarea cererii divizionare.
Dispozitiile care asigura o claritate in ceea ce priveste data incheierii procedurii de inregistrare a marcii si inscrierea acesteia in registru au fost introduse in noua legislatie.
"Sunt clarificate aspecte privind detaliile pe care trebuie sa le contina cererile de inscriere in Registrul Marcilor, a modificarii numelui sau a adresei solicitantului/titularului unei cereri de marca sau a unei marci inregistrate, continutul cererii de inscriere a unei transmiteri de drepturi asupra unei marci si documentele doveditoare necesare, continutul unei declaratii de renuntare la marca sau de retragere a cererii de marca", se precizeaza in comunicat.
Printre schimbarile importante se numara si reglementarea procedurii de solutionare a contestatiilor. Astfel, se va putea asigura solutionarea cu celeritate a cauzelor.
Hotararea de Guvern pentru modificarea si completarea Hotararii nr. 1134/2010 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice transpune complet in legislatia romaneasca Directiva UE 2015/2436 a Parlamentului European si a Consiliului din 16 decembrie 2015 de apropiere a legislatiilor statelor membre cu privire la marci (versiune codificata), publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) seria L nr. 336 din 23 decembrie 2015.
In acest sens, actul normativ realizeaza cadrul procedural la nivelul OSIM pentru desfasurarea unei proceduri administrative rapide si eficiente. Astfel, se va realiza solutionarea cererilor privind anularea inregistrarii marcii si a cererilor de decadere a titularilor din drepturile conferite de marca in acord cu prevederile legislatiei europene.
Procedura trebuie sa fie operationala incepand cu data de 14 ianuarie 2023.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>