Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi prevederi legislative privind transportul produselor agricole vegetale

noi-prevederi-legislative-privind-transportul-produselor-agricole-vegetale

Conform noii legi intrate in vigoare, contravenientii risca amenzi care pot ajunge chiar si la 50.000 de lei, dar si suspendarea temporara a activitatii , intre una si sase luni.


La inceputul acestei saptamani, a fost publicata in Monitorul Oficial noua lege ce reglementeaza transportul produselor agricole vegetale pe drumurile publice, odata cu publicarea sa, aceasta intrand in vigoare.
 
Pentru buna informare a cititorilor, astfel incat acestia sa nu aiba surpriza neplacuta de a fi depistati in neregula atunci cand isi transportaprodusele pe drumurile publice, redam integral in randurile ce urmeaza textul legii care contine opt articole, dupa cum urmeaza:
 
Art. 1
In scopul desfasurarii in bune conditii a activitatilor de recoltare a produselor agricole vegetale si transportul acestora din camp in spatii destinate depozitarii si/sau procesarii, pentru asigurarea securitatii alimentare nationale, se instituie masuri specifice de reglementare a transportului rutier al produselor agricole vegetale pe drumurile publice.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Art. 2
In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii: a) tichet de cantar – document eliberat, in urma cantaririi, de instalatiile de cantarire a produselor agricole vegetale obtinute dupa recoltare, provenite din exploatatiile agricole si/sau ale vehiculelor; b) aviz de insotire a marfii – document care insoteste produse agricole vegetale in timpul transportului si contine informatii privind locul de incarcare si locul de descarcare a marfii.
 
Art. 3
(1) Produsele agricole vegetale obtinute dupa recoltare, provenite din exploatatiile agricole, se transporta de la punctele de recoltare la spatiile de depozitare proprii ale exploatatiilor agricole in cauza cu avizul de insotire a marfii, fara ca vehiculele folosite in acest scop sa detina tichet de cantar. (2) Produsele agricole vegetale obtinute dupa recoltare de pe teritoriul exploatatiilor agricole se transporta direct de la punctele de recoltare la bazele de receptie/depozitare ale unitatilor de procesare, fara tichetul de cantar, cu conditia insotirii vehiculului cu o copie a contractului incheiat intre producatorul agricol si procesatorul in cauza si cu avizul de insotire a marfii. (3) Produsele agricole vegetale obtinute dupa recoltare pe teritoriul exploatatiilor agricole se transporta de la punctele de recoltare la alte spatii de depozitare decat cele proprii exploatatiei agricole sau la alte puncte de descarcare autorizate in vederea depozitarii sau comercializarii, in limita unei distante de maximum 70 km de la locul de incarcare, cu avizul de insotire a marfii, fara ca vehiculele sa detina tichetul de cantar.
 
Art. 4
Transportul produselor agricole vegetale obtinute dupa recoltare pe teritoriul exploatatiilor agricole, de la punctele de recoltare la alte spatii de depozitare decat cele proprii exploatatiei agricole sau la alte puncte de descarcare autorizate in vederea depozitarii sau comercializarii, pe distante mai mari de 70 km de la locul de incarcare, va fi insotit de documentele legale specifice transportului, de avizul de insotire a marfii si de tichetul de cantar.
 
Art. 5
Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza: a) nerespectarea prevederilor art. 3 si 4, cu amenda de la 10.000 lei la 50.000 lei, aplicata persoanelor fizice sau persoanelor juridice care detin marfa in cauza pe parcursul transportului, precum si suspendarea activitatii, pe o perioada de o luna la 6 luni, in cazul persoanelor juridice, si confiscarea produselor agricole vegetale supuse contraventiei; b) nerespectarea obligatiei conducatorilor auto de a detine, la bordul vehiculelor, pe perioada transportului, documentele legale specifice transportului, avizul de insotire a marfii, precum si tichetul de cantar, dupa caz, cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, aplicata conducatorului auto.
 
Art. 6
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 5 se fac de catre persoanele imputernicite din cadrul institutiilor cu atributii privind regimul transporturilor rutiere pe drumurile publice din Romania.
 
Art. 7
Contraventiilor prevazute la art. 5 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Art. 8
La data intrarii in vigoare a prezentei legi, la litera d) a articolului 1 din Hotararea Guvernului nr. 1.373/2008 privind reglementarea furnizarii si transportului rutier de bunuri divizibile pe drumurile publice din Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 749 din 6 noiembrie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, liniuta a 5-a se abroga .
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016