Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi sanctiuni pentru fermieri. Ce se intampla la declararea suprafetelor?

noi-sanctiuni-pentru-fermieri-ce-se-intampla-la-declararea-suprafetelor

Noi sanctiuni vor intra in vigoare pentru fermieri. Acesta sunt aplicabile cererilor de plata depuse incepand cu anul curent pentru interventia DR - 10 - Zone afectate de constrangeri naturale semnificative din cadrul Planului National Strategic PAC 2023 - 2027.


Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a semnat un Ordin privind noul sistem de sanctiuni. 
 
Cuantumul sumei de plata si al sanctiunilor de reducere si excludere se efectueaza prin utilizarea cuantumului la hectar, potrivit fisei de interventie din PS 2023 - 2027.
 
In acest sens, exista cinci categorii de sanctiuni. In plus, se aplica in urmatoarea ordine la suma de la plata ramasa dupa etapa anterioara de sanctionare:
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h
- Sanctiuni pentru supradeclararea suprafetelor
 
- Sanctiuni pentru nerespectarea conditiilor de eligibilitate
 
- Sanctiuni pentru depunerea cu intarziere a cererii de plata
 
- Sanctiuni pentru nedeclararea tuturor suprafetelor
 
- Sanctiuni pentru nerespectarea conditionalitatii
 
Potrivit actului normativ, fermierul nu va fi respins de la plata si nici nu va fi sanctionat in cazurile de forta majora si circumstante exceptionale in conditiile in care a prezentat documente justificative in acest sens, fiind recunoscute urmatoarele cazuri:
 
- decesul beneficiarului
 
- incapacitatea profesionala pe termen lung a beneficiarului
 
- o catastrofa naturala grava sau un fenomen meteorologic sever care afecteaza grav exploatatia agricola
 
- distrugerea accidentala a cladirilor destinate cresterii animalelor, aflate pe exploatatia agricola
 
- o epizootie, un focar de boala a plantelor sau prezenta unor daunatori ai plantelor care afecteaza partial sau integral septelul, sau culturile beneficiarului
 
- exproprierea intregii exploatatii sau a unei mari parti a acesteia, daca exproprierea respectiva nu ar fi putut fi anticipata la data depunerii cererii
 
- distrugerea de catre exemplarele din speciile de fauna de interes cinegetic prevazute in anexele nr. 1 si 2 la Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, a culturilor agricole si a terenurilor agricole aflate sub angajamente de DR-10 – Zone afectate de constrangeri naturale semnificative, daca sunt notificate la APIA si documentele justificative sunt depuse de catre beneficiarii masurilor
 
- o situatie epidemiologica internationala, declarata pandemie de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii incidenta si pe teritoriul Romaniei reglementata in conditiile stabilite prin legislatia nationala si reglementarile procedurale specifice de implementare a PS 2023-2027
 
Daca beneficiarul care a depus cererea de plata si a fost selectat pentru controlul pe teren nu permite inspectarea fermei, se considera ca nu a respectat angajamentul. In acest caz, beneficiarului nu i se va acorda nicio plata pentru interventia respectiva in anul in curs.
 

Sanctiuni pentru supradeclararea suprafetelor

 
In cazul unei grupe de culturi pentru anul in cauza:
 
- daca suprafata declarata pentru plata depaseste suprafata determinata cu un procent mai mic de 3% din suprafata determinata, iar diferenta dintre suprafata declarata si suprafata determinata este de cel mult 0,1 ha, plata va fi acordata pentru suprafata declarata
 
- daca suprafata declarata pentru plata depaseste suprafata determinata cu un procent mai mic de 3% din suprafata determinata, iar diferenta dintre suprafata declarata si suprafata determinata este cuprinsa intre 0,1 si 0,5 ha, plata va fi acordata pentru suprafata determinata; nu se va aplica sanctiune pentru supradeclarare
 
- daca suprafata declarata pentru plata depaseste suprafata determinata cu un procent mai mare sau egal cu 3% si mai mic de 10% din suprafata determinata se aplica o sanctiune de 15% la cuantumul platii calculate pe baza suprafetei determinate
 
- daca suprafata declarata pentru plata depaseste suprafata determinata cu un procent mai mare sau egal cu 10% si mai mic de 25% din suprafata determinata, se aplica o sanctiune de 35% la cuantumul platii calculate pe baza suprafetei determinate
 
- daca suprafata declarata pentru plata depaseste suprafata determinata cu un procent mai mare sau egal cu 25% si mai mic de 40% din suprafata determinata, se aplica o sanctiune de 60% la cuantumul platii calculate pe baza suprafetei determinate
 
- daca suprafata declarata pentru plata depaseste suprafata determinata cu un procent mai mare sau egal cu 40% din suprafata determinata, nu se acorda nicio plata
 

Sanctiuni pentru nerespectarea conditiilor de eligibilitate

 
Conform art 16-23 din OMADR nr. 80/2023, beneficiarul trebuie sa se incadreze in categoria fermier activ. Cei care nu indeplinesc aceasta conditie sunt exclusi de la plata.
 
De asemenea, beneficiarul trebuie sa fie utilizatorul unei suprafete agricole localizate pe teritoriul Romaniei, identificabila in Sistemul Integrat de Administrare si Control, incadrata in zona eligibila pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale semnificative, delimitate prevederilor art. 32(3) din Regulamentul UE nr. 1305/2013 si sa se inregistreze la APIA cu suprafata agricola. Daca nu se indeplineste aceasta conditie, fermierul este exclus de la plata.
 
Suprafata minima a fermei trebuie sa fie de 1 ha, in timp ce parcelele eligibile trebuie sa aiba dimensiunea minima de 0,3 ha. Parcela care nu indeplineste aceasta conditie este exclusa de la plata.
 
Beneficiarul trebuie sa-si continue activitatea agricola pe terenurile agricole situate in zonele afectate de constrangeri naturale. In caz contrar, nu se permite acordarea sprijinului daca nu a fost semnat angajamentul anual. Fermierul care nu desfasoara activitate agricola pe terenurile agricole angajate situate in zonele eligibile se exclude de la plata.
 

Sanctiuni pentru depunerea cu intarziere a cererii de plata

 
In ceea ce priveste data-limita de depunere a cererii de plata fara penalizari, aceasta este pe data de 15 mai a fiecarui an calendaristic, conform prevederilor art. 6, alin (2) din HG 1571/2022.
 
In cazul anului de cerere 2023, data-limita de depunere a cererii de plata si a modificarilor la aceasta, fara penalizari, este de 31 mai 2023, conform prevederilor art. 6, alin (21) din HG 1571/2022.
 
Exceptand cazurile de forta majora si circumstantele speciale, depunerea unei cereri de plata dupa data-limita stabilita se aplica in anul respectiv cu o reducere de 1% pe zi lucratoare a sumelor la care ar fi avut dreptul beneficiarul daca cererea ar fi fost depusa in termenul stabilit. 
 
Cererea de plata este respinsa de la plata daca perioada de intarziere depaseste 25 de zile.
 
Pana la data de 31 mai a anului de cerere pot fi acceptate modificarile la o cerere de plata, fara aplicarea de penalitati de intarziere. 
 
Fermierii pot depune modificari dupa data de 31 mai a anului de cerere, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul daca modificarea ar fi fost depusa pana la data mentionata.
 
Modificarile pot fi admise pana la ultima data de depunere cu intarziere a cererilor unice. 
 
Pentru anul 2023, modificarile la cererile de plata pot fi depuse si dupa data de 9 iunie, pana cel tarziu la data de 16 iunie, cu o reducere de 1% pe zi lucratoare, potrivit prevederilor art.6, alin. (31) din HG 1571/2022.
 
In orice moment se poate retrage total sau partial o cerere. Exceptie de la acest fapt face cazul in care beneficiarul a fost instiintat referitor la neconformitatile pe care le contine cererea de plata sau a fost instiintat cu privire la intentia APIA de a intreprinde un control la fata locului.
 
Daca in urma controlului au fost constatate neconformitati, beneficiarul nu mai poate retrage partile din cererea de plata.
 
Daca in urma controlului nu se identifica neconformitati, beneficiarul poate retrage din proprie initiativa cererea de plata. In perioada dintre  instiintarea beneficiarului cu privire la efectuarea controlului pe teren si stabilirea concluziei finale ca urmare a controlului pe teren, acesta nu isi poate retrage cererea. 
 
In urma retragerilor efectuate, beneficiarul revine la situatia in care se afla inainte de a depune cererea de plata.
 

Sanctiuni pentru nedeclararea tuturor suprafetelor

 
In cazul in care un beneficiar nu declara toate suprafetele, iar diferenta dintre suprafata totala declarata in cererea de plata, pe o parte, si suma dintre suprafata declarata si suprafata totala a parcelelor nedeclarate, pe de alta parte, este mai mare de 3% din suprafata totala declarata, valoarea totala a platilor directe pe suprafata si/sau a sprijinului se reduce cu pana la 3% in functie de gravitatea omisiunii:
 
- daca suma suprafetelor parcelelor nedeclarate reprezinta un procent mai mare de 3%, dar mai mic sau egal cu 30% din suprafata totala declarata, beneficiarul va fi sanctionat cu un procent de 1%
 
- daca suma suprafetelor parcelelor nedeclarate reprezinta un procent mai mare de 30%, dar mai mic sau egal cu 50% din suprafata totala declarata, beneficiarul va fi sanctionat cu un procent de 2%
 
- daca suma suprafetelor parcelelor nedeclarate reprezinta un procent mai mare de 50% din suprafata totala declarata, beneficiarul va fi sanctionat cu un procent de 3%
 
Daca diferenta dintre suprafata totala declarata in cererea de plata, pe o parte, si suma dintre suprafata declarata si suprafata totala a parcelelor nedeclarate, pe o alta parte, este mai mica sau egala cu 3% din suprafata totala declarata, beneficiarul nu va fi sanctionat.
 

Sanctiuni pentru nerespectarea conditionalitatii

 
Cei care solicita plati pentru angajamente in cadrul acestei interventii au obligatia de a respecta pe suprafata intregii exploatatii si pe parcursul intregului an, normele privind conditionalitatea aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 54/570/32/2023 pentru punerea in aplicare a normelor privind conditionalitatea in cadrul interventiilor sub forma de plati directe si al unor interventii si masuri pentru dezvoltare rurala incepand cu anul 2023, denumit in continuare Ordinul comun nr. 54/570/32/2023. 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016