Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Legislatie

Ministerul Agriculturii a publicat joi, 17 octombrie, proiectul actualizat al ordinului pentru aprobarea normelor cu privire la natura, continutul, fabricarea, etichetarea gemurilor, jeleurilor, marmeladelor de fructe si a piureului de castane indulcit, destinate consumului uman.
Ordinul transpune Directiva 2001/113/CE a Consiliului din 20 decembrie 2001 privind gemurile, jeleurile si marmeladele de fructe, precum si piureul de castane indulcit destinate alimentatiei umane, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene cu nr. 10 L din data de 12 ianuarie 2002.
Ordinul defineste magiunul de prune ca fiind "o pasta groasa, omogena, obtinuta prin fierberea prunelor proaspete, dupa indepartarea partilor necomestibile". Acesta trebuie sa prezinte un
continut de substanta uscata solubila egal cu 60 % sau mai mult, determinata cu ajutorul refractometrului, cu exceptia acelor produse in care zaharurile au fost total sau partial inlocuite cu indulcitori.
La fabricarea produselor definite in acest ordin se pot utiliza urmatoarele ingrediente:
- miere, conform definitiei din actele normative in vigoare, in toate produsele, ca inlocuitor total sau partial al zaharurilor;
- suc de fructe, numai in gem;
- suc de citrice, in produsele obtinute din alte specii de fructe, numai in gem, gem extra, jeleu si jeleu extra;
- suc de fructe rosii, numai in gem si in gem extra obtinut din macese, capsuni, zmeura, agrise, coacaze rosii, prune si rubarba;
- suc de sfecla rosie, numai in gem si jeleu obtinut din capsuni, zmeura, agrise, coacaze rosii si prune;
- uleiuri esentiale de citrice, numai in marmelada si marmelada jeleu;
- uleiuri si grasimi comestibile ca agenti antispumare, in toate produsele;
- pectina lichida, in toate produsele cu exceptia magiunului de prune;
- coaja de citrice, in gem, gem extra, jeleu si jeleu extra;
- frunze de Pelargonium odoratissimum, in gem, gem extra, jeleu si jeleuextra, in cazul in care sunt obtinute din gutui;
- bauturi spirtoase, vin si vin licoros, nuci, plante aromatice, condimente, vanilie si extracte de vanilie, in toate produsele cu exceptia magiunului de prune;
- vanilina, in toate produsele cu exceptia magiunului de prune;
- seminte de oleaginoase cum ar fi seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, seminte de susan sau seminte de pin, numai in magiun de prune;
- nuci, alune de padure, caju, castanet, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan, numai in magiun de prune;"
Ordinul defineste magiunul de prune ca fiind "o pasta groasa, omogena, obtinuta prin fierberea prunelor proaspete, dupa indepartarea partilor necomestibile". Acesta trebuie sa prezinte un
continut de substanta uscata solubila egal cu 60 % sau mai mult, determinata cu ajutorul refractometrului, cu exceptia acelor produse in care zaharurile au fost total sau partial inlocuite cu indulcitori.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
La fabricarea produselor definite in acest ordin se pot utiliza urmatoarele ingrediente:
- miere, conform definitiei din actele normative in vigoare, in toate produsele, ca inlocuitor total sau partial al zaharurilor;
- suc de fructe, numai in gem;
- suc de citrice, in produsele obtinute din alte specii de fructe, numai in gem, gem extra, jeleu si jeleu extra;
- suc de fructe rosii, numai in gem si in gem extra obtinut din macese, capsuni, zmeura, agrise, coacaze rosii, prune si rubarba;
- suc de sfecla rosie, numai in gem si jeleu obtinut din capsuni, zmeura, agrise, coacaze rosii si prune;
- uleiuri esentiale de citrice, numai in marmelada si marmelada jeleu;
- uleiuri si grasimi comestibile ca agenti antispumare, in toate produsele;
- pectina lichida, in toate produsele cu exceptia magiunului de prune;
- coaja de citrice, in gem, gem extra, jeleu si jeleu extra;
- frunze de Pelargonium odoratissimum, in gem, gem extra, jeleu si jeleuextra, in cazul in care sunt obtinute din gutui;
- bauturi spirtoase, vin si vin licoros, nuci, plante aromatice, condimente, vanilie si extracte de vanilie, in toate produsele cu exceptia magiunului de prune;
- vanilina, in toate produsele cu exceptia magiunului de prune;
- seminte de oleaginoase cum ar fi seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, seminte de susan sau seminte de pin, numai in magiun de prune;
- nuci, alune de padure, caju, castanet, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan, numai in magiun de prune;"
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 4.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News