O noua lege: Se pot ridica constructii pe pasuni!
Proiectul de lege cu privire la amplasarea de surse de energie verde pe terenurile extravilane, pasuni, teren arabil, vii si livezi a fost adoptat de Camera Deputatilor cu 232 de voturi "pentru". In acest caz, Camera Deputatilor este for decizional, iar forma finala a legii va fi transmisa spre promulgare presedintelui, Klaus Iohannis.
"Astfel, pe terenurile agricole de clasa III-a, a IV-a si a V-a de calitate, avand categoria de folosinta arabil, pasune, vii si livezi, precum si pe cele amenajate cu lucrari de imbunatatiri funciare, situate in extravilan, in baza autorizatiei de construire si a aprobarii scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol, pot fi amplasate obiective de investitie specifice producerii de energie electrica din surse regenerabile: capacitati de productie a energiei solare, energiei eoliene, energiei din biomasa, biolichide si biogaz, unitati de stocare a electricitatii, statii de transformare sau alte sisteme similare care se pot amplasa pe terenurile agricole situate in extravilan, in suprafata de maximum 50 hectare", a declarat deputatul liberal aradean Glad Varga, vicepresedinte al Comisiei pentru antreprenoriat si turism si membru al Comisiei pentru mediu si echilibru ecologic.
Aceasta lege vine in intampinarea unei nevoi reale pentru obiectivele si cerintele PNRR, conform deputatului liberal. Pentru a obtine sprijin din Fondul pentru Modernizare in domeniul producerii de energie electrica din resuse regenerabile, Romania trebuie sa depuna propuneri de investitii in acest sector.
"In felul acesta, putem beneficia pe deplin de oportunitatile pe care ni le ofera PNRR si Fondul pentru Modernizare in domeniul producerii de energie electrica din resurse regenerabile si sper ca vor exista finantari suficiente pentru a realiza capacitatile de productie de peste 18.000 MW, care sunt in lucru la Transelectrica.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Consider ca adoptarea proiectului de lege este un pas extrem de important in dinamica energetica actuala si sper ca va contribui la scaderea pretului energiei electrice pentru cetateni", a mai spus Glad Varga.
Mai jos puteti citi propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 si a altor acte normative.
Lege - pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 si a altor acte normative
Art.I. – Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1 din 5 ianuarie 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 92, partea introductiva a alineatului (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pe terenurile agricole de clasa III-a, a IV-a si a V-a de calitate, avand categoria de folosinta arabil, pasune, vii si livezi, precum si pe cele amenajate cu lucrari de imbunatatiri funciare, situate in extravilan, in baza autorizatiei de construire si a aprobarii scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol, pot fi amplasate urmatoarele obiective de investitie:”
2. La articolul 92 alineatul (2), dupa litera i) se introduce o noua litera, lit. j), cu urmatorul cuprins:
„j) specifice producerii de energie electrica din surse regenerabile: capacitati de productie a energiei solare, energiei eoliene, energiei din biomasa, biolichide si biogaz, unitati de stocare a electricitatii, statii de transformare sau alte sisteme similare care se pot amplasa pe terenurile agricole situate in extravilan, in suprafata de maximum 50 ha.”
3. La articolul 92, dupa alineatul (41) se introduce un nou alineat, alin. (42), cu urmatorul cuprins:
„(42) In situatia in care se realizeaza obiectivele prevazute la alin. (2) lit. j), suprafata de teren agricol situata in extravilan, cu exceptia terenurilor avand categoria de folosinta arabil, se poate utiliza in sistem dual atat pentru productia agricola, cat si pentru producerea de energie electrica din surse regenerabile. In aceste cazuri, scoaterea definitiva sau temporara din circuitul agricol se poate face numai pentru suprafetele de teren ocupate de aceste obiective de investitie, restul suprafetei ramanand in circuitul agricol.”
4. La articolul 92, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(5) Scoaterea definitiva sau temporara din circuitul agricol a terenurilor agricole situate in extravilan, precum si a terenurilor silvice se face la momentul autorizarii constructiei, cu plata tarifelor prevazute in anexele nr. 1 si 2 la prezenta lege de catre beneficiari. Din aceste tarife se constituie Fondul de ameliorare a fondului funciar, aflat la dispozitia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, respectiv a Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.”
5. La articolul 92 alineatul (6), dupa litera b) se introduce o noua litera, lit. c), cu urmatorul cuprins:
„c) amplasarea obiectivelor prevazute la alin. (2) lit. j), in sistem dual, numai pentru suprafata utilizata pentru productia agricola.”
6. La articolul 94, dupa litera b) se introduce o noua litera, lit. b1), cu urmatorul cuprins:
„b1) prin decizie a directorului directiei pentru agricultura judetene, pentru terenurile agricole pentru amplasarea obiectivelor prevazute la art. 92 alin. (2) lit. j) cu avizul structurii de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru suprafete mai mari de 1 ha. Decizia directorului directiei pentru agricultura judetene si acolo unde este cazul, avizul structurii de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se elibereaza solicitantului in maximum 45 de zile de la inregistrarea solicitarii. Depasirea termenului se considera acord tacit.”
7. La articolul 96, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 96. – (1) Aprobarea prevazuta la art. 94 si 95 este conditionata de acordul prealabil al detinatorilor de terenuri. De asemenea, pentru obtinerea aprobarii prevazute la art. 94 lit. b), b1) si c) si art. 95 este necesar avizul organelor agricole judetene si al municipiului Bucuresti, dupa caz.”
Art. II. – Dispozitiile prezentei legi produc efecte juridice pana la data de 31 decembrie 2026.
Art. III. – Articolul 5 alineatul (3) litera b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 86/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 267 din 13 mai 2013, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„b) infiintarea de noi capacitati de producere a energiei regenerabile, in conditiile legii, care sa nu afecteze buna exploatare a pajistilor; suprafata ocupata cu pajisti permanente, se poate utiliza in sistem dual atat pentru pasunatul animalelor si producerea de furaje, cat si pentru producerea de energie electrica din surse regenerabile.”
Art. IV. – Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1 din 5 ianuarie 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>