Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordinul 162 din 29 iunie 2011 privind instituirea unor masuri exceptionale cu caracter temporar de sprijinire a sectorului fructelor si legumelor

Publicat in Monitorul Oficial 457 din 30 iunie 2011 (M. Of. 457/2011) Avand in vedere prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizari comune a pietelor agricole si privind dispozitii specifice referitoare la anumite produse agricole ("Regulamentul unic OCP") si ale Regulamentului de punere in aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului in ceea ce priveste sectorul fructelor si legumelor si sectorul fructelor si legumelor prelucrate, in baza Regulamentului de punere in aplicare (UE) nr. 585/2011 al Comisiei din 17 iunie 2011 de stabilire a unor masuri exceptionale cu caracter temporar de sprijinire a sectorului fructelor si legumelor, in considerarea prevederilor art. 6 alin. (8) lit. h) din Hotararea Guvernului nr. 1.078/2008 privind acordarea de sprijin financiar grupurilor de producatori recunoscute preliminar si organizatiilor de producatori in sectorul legume si fructe, vazand Referatul de aprobare nr. 71.725/2011 al Directiei generale politici in sectorul vegetal, in temeiul art. 7 alin. (5) din Hotararea Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea si functionarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si a unor structuri aflate in subordinea acestuia, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale emite urmatorul ordin:


Art. 1. -
   (1) Prezentul ordin stabileste cadrul legal necesar punerii in aplicare a prevederilor Regulamentului de punere in aplicare (UE) nr. 585/2011 al Comisiei din 17 iunie 2011 de stabilire a unor masuri exceptionale cu caracter temporar de sprijinire a sectorului fructelor si legumelor, denumit in continuare Regulament.
   (2) Ajutorul financiar exceptional prevazut de Regulament se acorda organizatiilor de producatori mentionate la art. 122 lit. (a) pct. (iii) din Regulamentul (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizari comune a pietelor agricole si privind dispozitii specifice referitoare la anumite produse agricole ("Regulamentul unic OCP").

Art. 2. -
    Prevederile prezentului ordin se aplica urmatoarelor produse din sectorul fructelor si legumelor destinate a fi consumate proaspete, care sunt retrase de pe piata, nerecoltate sau recoltate inainte de coacere, in perioada 26 mai 201130 iunie 2011:
   a) tomate, incadrate la codul NC 0702 00 00;

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

   b) salata, incadrata la codurile NC 0705 11 00 si NC 0705 19 00;
   c) castraveti, incadrati la codul NC 0707 00 05;
   d) ardei grasi, incadrati la codul NC 0709 60 10;
   e) dovlecei, incadrati la codul NC 0709 90 70.
   Art. 3. -
    Se acorda ajutor financiar organizatiilor de producatori in cazul retragerilor de pe piata a produselor prevazute la art. 2, dupa cum urmeaza:
   a) in alte scopuri decat pentru a fi distribuite gratuit, in cuantumurile maxime ale contributiei Uniunii Europene prevazute in anexa I partea A din Regulament;
   b) in scopul de a fi distribuite gratuit, in cuantum dublu fata de ajutorul acordat potrivit prevederilor lit. a).
   Art. 4. -
   (1) Se acorda ajutor financiar suplimentar din partea Uniunii Europene pentru operatiunile de retragere de pe piata, de nerecoltare si de recoltare inainte de coacere, realizate de organizatii de producatori, pentru produsele si perioada prevazute la art. 2.
   (2) Cuantumurile maxime ale ajutorului financiar suplimentar acordat de Uniunea Europeana pentru retragerile de pe piata sunt prevazute in anexa I partea B din Regulament.
   (3) In cazul nerecoltarii si al recoltarii inainte de coacere se acorda ajutor financiar suplimentar pe suprafata, de 90% din cuantumurile stabilite la alin. (2) pentru retragerile de pe piata.
   (4) Ajutorul financiar pentru recoltarea inainte de coacere acopera numai produsele care se afla efectiv pe camp si care sunt recoltate in mod real inainte de coacere.
   Art. 5. -
   (1) Ajutorul financiar prevazut la art. 4 se acorda si producatorilor de fructe si legume care nu sunt membri ai unei organizatii de producatori recunoscute, pentru realizarea operatiunilor de retragere de pe piata, de nerecoltare si de recoltare inainte de coacere, pentru produsele si perioada mentionate la art. 2.
   (2) In cazul retragerilor de pe piata, producatorii nemembri semneaza un contract cu o organizatie de producatori recunoscuta, iar ajutorul financiar este platit acestor producatori de catre organizatia cu care acestia au incheiat un asemenea contract.


 (3) Cuantumurile ajutorului care urmeaza sa fie acordat in temeiul alin. (2) se diminueaza cu sumele corespunzatoare costurilor reale suportate de organizatia de producatori pentru retragerea produselor respective de pe piata, pe care le va retine organizatia de producatori.
   (4) Dovada acestor costuri se face pe baza de facturi.
   (5) Organizatiile de producatori accepta toate solicitarile din partea producatorilor nemembri.
   (6) Din motive justificate care privesc gradul limitat de organizare a producatorilor de fructe si legume in organizatii de producatori recunoscute, acestia pot sa transmita Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura o notificare, in locul semnarii contractului prevazut la alin. (2), caz in care ajutorul financiar se plateste direct producatorului.
   (7) In cazul operatiunilor de nerecoltare si de recoltare inainte de coacere, producatorii nemembri transmit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura notificarea corespunzatoare, in conformitate cu procedurile specifice adoptate de aceasta in temeiul art. 85 alin. (1) lit. (a) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului in ceea ce priveste sectorul fructelor si legumelor si sectorul fructelor si legumelor prelucrate.
   (8) Cuantumurile ajutorului care se acorda producatorilor nemembri in cazul operatiunilor de nerecoltare si de recoltare inainte de coacere sunt prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
   Art. 6. -
   (1) Operatiunile de retragere de pe piata realizate de organizatiile de producatori recunoscute si de producatorii nemembri care au semnat un contract cu o organizatie de producatori recunoscuta fac obiectul unor controale de nivelul unu in conformitate cu art. 108 din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 543/2011, limitate la 10% din cantitatea de produse retrase de pe piata.
   (2) Operatiunile de retragere de pe piata realizate de producatori nemembri care notifica Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura conform prevederilor art. 5 alin. (6) fac obiectul unor controale de nivel unu si acopera 100% din cantitatea de produse retrase de pe piata.

 (3) Operatiunile de nerecoltare si de recoltare inainte de coacere realizate de organizatiile de producatori recunoscute fac obiectul controalelor si conditiilor prevazute la art. 110 din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 543/2011, cu exceptia cerintei ca nicio recoltare partiala sa nu fi fost efectuata pentru 10% din suprafetele de productie.
   (4) Operatiunile de nerecoltare si de recoltare inainte de coacere realizate de producatori nemembri fac obiectul controalelor care acopera 100% din suprafetele de productie.
   (5) Controalele prevazute la alin. (1)-(4) se realizeaza de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.
   Art. 7. -
   (1) Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura informeaza Comisia Europeana, in fiecare zi de miercuri (inainte de ora 12,00, ora Bruxelles-ului), cu privire la notificarile primite in decursul saptamanii anterioare din partea organizatiilor de producatori si a producatorilor nemembri.
   (2) Pana la data de 18 iulie 2011, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura transmite Comisiei Europene informatiile referitoare la cantitatile totale retrase de pe piata, la suprafata totala pe care au fost realizate operatiunile de nerecoltare sau de recoltare inainte de coacere si la cererile de acordare a ajutorului total din partea Uniunii Europene pentru operatiunile corespunzatoare de retragere de pe piata.
   (3) Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura efectueaza platile dupa stabilirea coeficientului de alocare mentionat la art. 7 alin. (3) din Regulament, nu mai tarziu de data de 15 octombrie 2011.
   Art. 8. -
   (1) Organizatiile de producatori solicita Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura plata ajutorului financiar prevazut la art. 3 si 4, pana la data de 11 iulie 2011.
   (2) Producatorii nemembri solicita Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura plata ajutorului financiar prevazut la art. 4, pana la data de 11 iulie 2011.
   (3) Cererile de acordare a ajutorului din partea Uniunii, mentionate la alin. (1) si (2), trebuie sa fie insotite de documente justificative care sa motiveze cuantumul solicitat al ajutorului si sa contina un angajament scris in care solicitantul declara ca nu a primit dubla finantare din fonduri europene sau nationale, nici compensatii in cadrul unei polite de asigurare in ceea ce priveste operatiunile eligibile pentru ajutor in temeiul prezentului ordin.

Art. 9. -
    Procedurile specifice, documentatia care insoteste cererea pe care o depune solicitantul, precum si formularistica necesara solicitarii si acordarii sprijinului financiar reglementat de prezentul ordin se elaboreaza de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, care este autoritatea competenta responsabila cu aplicarea masurilor exceptionale cu caracter temporar de sprijinire a sectorului fructelor si legumelor.
   Art. 10. -
    Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

--

   Bucuresti, 29 iunie 2011.
   Nr. 162.

   ANEXA

   CUANTUMURILE AJUTORULUI
care se acorda producatorilor nemembri in cazul operatiunilor de nerecoltare si de recoltare inainte de coacere

--

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016