Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Programul de sustinere a activitatii pentru sectorul avicol, modificat

programul-de-sustinere-a-activitatii-pentru-sectorul-avicol-modificat

Programul de sustinere a activitatii pentru sectorul avicol este modificat printr-o noua propunere legislativa care completeaza si schimba Legea nr. 227/2018. Mai jos analizam noutatile si informatiile importante.


Fermierii care au crescut pana acum pasari si au desfasurat activitati adiacente in spectrul avicol stiu ca Programul de sustinere a fost mai intortocheat. Astfel, OUG nr. 2/2019 a introdus cateva antinomii juridice in aplcare legii care acum trebuiesc corectate. 
 
Pe langa aceasta corectare necesare, initiatorii au completat categoriile de ferme care se pot infiinta prin programul mai sus mentiona, astfel incat sa fie acoperit intregul flux tehnologic de obtinere a puilor de o zi. Totodata, aplicarea unitara si fara echivoc a actului normativ a fost avuta in vedere.
 
In plus, se modifica si modul in care functionarii din cadrul DAJ-urilor primesc cererile de finantare, avand in vedere numarul mare de solicitanti si faptul ca aplicatia informatica este indisponibila.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
Conform propunerii, se modifica art. 4, alin. (2) si se introduce un nou alineat la art. 11, alin. (2^1), in Legea nr. 227/2018.
 
Asadar, alin. (2) al art. 4 va avea urmatorul cuprins:
(2) Ajutorul de stat prevazut la alin. (1) se acorda:
a) pentru infiintarea de ferme de reproductie si/sau statii de incubatie ori ferme de crestere, care se incadreaza in capacitatile maxime de cazare/productie/beneficiar prevazuta la alin. (4);
b) pentru investitii in ferme de reproductie si/sau in statii de incubatie ori in ferme de crestere, aflate in activitate sau in conservare, care se incadreaza in capacitatile maxime de cazare/productie/beneficiar, prevazute la alin. (4);
c) pentru marirea capacitatii de cazare/productie pentru ferma de reproductie si/sau statia de incubatie ori ferma de crestere, existente, pana la capacitatea maxima de cazare/productie/beneficiar, prevazuta la alin. (4).
 
Forma in vigoare a art. 4 arata in prezent astfel:
Articolul 4
(1) Ajutorul de stat prevazut la art. 2 se acorda pentru investitii privind fermele de reproductie, statiile de incubatie si fermele de crestere urmatorilor beneficiari, crescatori de pasari, astfel:
a) persoanelor juridice si/sau PFA si/sau IF si/sau II care detin exploatatii cu aviz/inregistrate/autorizate sanitar-veterinar de reproductie sau de crestere ori statii de incubatie a oualor;
b) persoanelor juridice si/sau PFA si/sau IF si/sau II care detin exploatatii de pasari aflate in conservare sau statii de incubare a oualor aflate in conservare;
c) persoanelor juridice si/sau PFA si/sau IF si/sau II care detin exploatatii cu aviz/inregistrate/autorizate sanitar-veterinar de reproductie sau de crestere ori de incubatie, care isi maresc capacitatea de cazare sau capacitatea de incubatie a oualor.
(1^1) Beneficiarii prevazuti la alin. (1) care nu se incadreaza in criteriile prevazute in anexa nr. 1 la Regulamentul (UE) nr. 702/2014 din 25 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale ca fiind compatibile cu piata interna, in aplicarea articolelor 107 si 108 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute la punctele 95-97 din Orientarile UE.
(1^2) Procedura privind evaluarea situatiilor depuse si a documentelor justificative, modul de analiza a ratelor de rentabilitate interna si a celorlalte aspecte prevazute de regulamentele europene incidente se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi, care se aproba prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
(2) Ajutorul de stat prevazut la alin. (1) se acorda:
a) pentru infiintarea de ferme de reproductie sau statii de incubatie ori ferme de crestere, care se incadreaza in capacitatile maxime de cazare/productie/beneficiar, prevazuta la alin. (4);
b) pentru investitii in ferme de reproductie sau in statii de incubatie ori in ferme de crestere, aflate in activitate sau in conservare, care se incadreaza in capacitatile maxime de cazare/productie/beneficiar, prevazute la alin. (4);
c) pentru marirea capacitatii de cazare/productie pentru ferma de reproductie sau statia de incubatie ori ferma de crestere, existente, pana la capacitatea maxima de cazare/productie/beneficiar, prevazuta la alin. (4).
(3) Ajutorul de stat prevazut la alin. (1) se acorda si persoanelor juridice si/sau PFA si/sau IF si/sau II care detin exploatatii cu aviz/inregistrate/autorizate sanitar-veterinar de reproductie sau de crestere ori statii de incubare a oualor, asociate in cooperative agricole de exploatare si gestionare a efectivelor de animale, in vederea infiintarii de ferme de reproductie sau statii de incubatie ori ferme de crestere noi, care se incadreaza in capacitatile maxime de cazare/productie/ beneficiar, prevazute la alin. (4).
(4) Capacitatile maxime de cazare/productie in functie de activitatea desfasurata si de categoria de animale sunt de:
a) reproductie:
(i) tineret 36.000 de locuri de cazare/productie;
(ii) adulte 60.000 de locuri de cazare/productie;
b) incubatie: 1.765.000 de locuri;
c) crestere:
(i) gaini oua consum 200.000 de locuri de cazare/productie;
(ii) pui de gaina pentru carne 350.000 de locuri de cazare/productie;
(iii) pui de curca pentru carne 150.000 de locuri de cazare/productie.
(5) Beneficiarii prevazuti la alin. (1) trebuie sa detina suprafata de teren necesara investitiilor realizate in baza Programului de sustinere pentru activitatea de reproductie, de incubatie si de crestere in sectorul avicol.
(6) Ajutorul de stat prevazut la alin. (1) se acorda o singura data pentru investitiile aferente capacitatilor de productie dezvoltate prin Programul de sustinere pentru activitatea de reproductie, de incubatie si de crestere in sectorul avicol.
(7) Beneficiarii Programului de sustinere pentru activitatea de reproductie, de incubatie si de crestere in sectorul avicol nu pot accesa simultan sprijin si prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, denumit in continuare PNDR 2014-2020, pentru aceleasi masuri reglementate de prezenta lege.
(8) Prezenta schema de ajutoare nu se aplica solicitantilor care au efectuat dezmembrari/divizari ale exploatatiei incepand cu 1 ianuarie 2017.
 
Alineatul nou introdus la art. 11, alin. (2^1) va avea urmatorul cuprins:
(2^1) In cazul in care aplicatia informatica prevazuta la art. 7, alin. (3) nu este operationala la data depunerii cererilor de finantare prevazut la alin. (1), verificare acestora impreuna cu documentele anexate, in corelare cu datele din cererile de inscriere, se va realiza de catre functionarii din cadrul directiei pentru agricultura judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, desemnati prin decizie a directorului executiv, urmand ca toate datele de verificare, respectiv validare sa fie incarcate in sistemul informatic la data cand acesta devine functional.
 
Aceste modificari se dezbat la Senat in procedura de urgenta, asadar ar trebui ca parcursul legislativa sa fie facut destul de repede.
 
S-a cerut un punct de vedere si de la Guvern, insa acesta nu a fost inca oferit.
 
Prima Camera sesizata este Senatul, asadar deputatii vor avea votul decizional.
 
Vom reveni cu noutati despre B478/2019.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton