Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania va avea Legea laptelui si a produselor lactate

romania-va-avea-legea-laptelui-si-a-produselor-lactate

In Parlamentului Romaniei a aparut Legea laptelui si a produselor lactate, menita sa protejeze producatorii romani de astfel de produse si sa asigure cadrul necesar dezvoltarii armonioase acestui sector. Accentul este, bineinteles, pus pe consumatori!


"Sectorul de lapte este un sector strategic in asigurarea securitatii alimentare a tarii, deoarece laptele si produsele lactate sunt produse social importante si sunt un element indispensabil in ratiile alimentare ale populatiei, inclusiv in alimentatia copiilor si batranilor, precum si paturilor sociale vulnerabile", spun sustinatorii acestui proiect de act normativ. 
 
Acestia exemplifica cateva situatii care au dus la elaborarea acestei legi. Iata motivele alesilor!
 
1. In urma actiunilor de control efectuate de institutiile competente pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare a laptelui de consum si a produselor lactate, s-a constatat ca prezentau parametrii flzico-chimici neconformi, continutul de grasime, de proteina sau de umiditate fiind diferit de cel impus prin actele normative sau declarat de producatori prin etichetare. Se constata astfel ca un procent important din produsele lactate verificate nu respecta standardele de calitate impuse prin lege sau asumate de producatori, utilizarea denumirilor de produse lactate pentru produse inlocuitoare de produse lactate, inducand in eroare consumatorii cu privire la natura produsului.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
2. Produsele obtinute din lapte si/sau cazeina si grasimi vegetale/animale sunt prezentate sub denumiri de branzeturi comercializate sub denumiri improprii, denumiri comerciale care creeaza ideea ca sunt produse lactate, desi acestea sunt grasimi vegetale. Denumirile utilizate in prezent scot in evidenta anumite ingrediente care prin proportia lor in compozitie nu dau specificitate produsului si creeaza confuzie pentru consumatori.
 
3. Exista foarte multe abateri in informarea consumatorilor cu privire la comercializarea produselor lactate in vrac, respectiv lipsa informatiilor obligatorii la locul de comercializare, a denumirii sub care se vinde produsul, sau ingredientele alergene.
 
4. Expunerea inlocuitorilor de produse lactate (cu grasimi vegetale in continut) in acelasi spatiu cu produsele lactate, fara o informare corespunzatoare a consumatorilor.
 
5. Sectorul agroalimentar romanesc se confrunta in continuare cu provocari legate de conformarea la standarde inalte de siguranta si calitate a alimentelor pe intreg lantul agroalimentar, iar prin prezenta lege se asigura posibilitatea consumatorilor sa identifice produsele care detin calitati specifice.
 
Actul normativ propus obliga operatorii economici care desfasoara activitati in domeniul productiei, procesarii si comercializarii laptelui si a produselor lactate destinate vanzarii catre consumatorul final sa poata desfasura aceste activitati numai in baza inregistrarii in Registrul Laptelui, conform prevederilor acestui act normativ nou.
 
Propunerea legislativa reglementeaza informatiile obligatorii care trebuie inscriptionate pe eticheta laptelui de consum si a produselor lactate in conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 octombrie 2011. Norma care reglementeaza obligatia ca orice operator economic care comercializeaza produse sub denumire de lapte si produse lactate pe teritoriul Romaniei, o poate face numai in baza inregistrarii produsului in Registrul Laptelui si a inscriptionarii acestui numar pe eticheta, este necesara pentru a se asigura o corecta monitorizare a pietei laptelui. 
 
De asemenea, se infiinteaza Registrului Laptelui in cadrul directiei tehnice de specialitate din Ministerul Agriculturii a Dezvoltarii Rurale, in care operatorii economici trebuie sa se inscrie pentru a putea desfasura activitati in domeniul procesarii laptelui crud, productiei laptelui de consum si produselor lactate destinate comercializarii.
 
Proiectul instituie interdictia de comercializare a produselor lactate cu adaos de grasimi vegetale. In acelap sens, se reglementeaza ca fabricarea produselor lactate cu adaos de grasimi vegetale sa se proceseze in partitie separata fata de lapte si produse lactate. 
 
Totodata, produsele lactate cu adaos de grasimi vegetale trebuie sa se comercializeze intr-un spatiu bine delimitat, cu atentionare explicita catre cumparator a continutului acestor produse. Aceleasi norme sunt aplicabile si vanzarii produselor lactate cu adaos de grasimi vrac comercializate vrac, precum si mancarurilor, produselor de patiserie si pizzerie, fast-food, cofetarie, a produselor culinare din alimentatia publica.
 
Intregul proiect de act normativ poate fi consultat AICI!
 
Pentru sustinerea acestei legi au semnat: Arcan Emilia - senator PSD; Avram Nicolae - senator PSD; Botnariu Emanuel-Gabriel - senator PSD; Butunoi Ionel-Daniel - senator PSD; Denes Ioan - senator PSD; Dima Carmen - senator PSD; Dunca Marius-Alexandru - senator PSD; Federovici Doina-Elena - senator PSD; Ilea Vasile - senator Independent; Les Gabriel-Beniamin - senator PSD; Manoliu Dan - senator PSD; Mihu Stefan - senator PSD; Moga Nicolae - senator PSD; Nicolae Serban - senator PSD; Oprea Stefan-Radu - senator PSD; Ortan Ovidiu-Florin - senator PSD; Panescu Doru-Adrian - senator PSD; Paturca Roxana-Natalia - senator PSD; Pavel Marian - senator PSD; Pop Gheorghe - senator PSD; Pop Liviu-Marian - senator PSD; Preda Radu-Cosmin - senator PSD; Romascanu Lucian - senator PSD; Salan Viorel - senator PSD; Savin Emanoil - senator Independent; Smarandache Miron-Alexandru - senator PSD; Soporan Aurel-Horea - senator PSD; Stan Ioan - senator PSD; Stanescu Paul - senator PSD; Stocheci Cristina-Mariana - senator PSD; Talpos Ioan-Iustin - senator Independent; Tánczos Barna - senator UDMR; Toma Vasilica - senator PSD; Trufin Lucian - senator PSD; Tutuianu Adrian - senator Independent; Vulpescu Ioan - senator PSD; Budai Marius-Constantin - deputat PSD; Ciocan Dan - deputat PSD; Pale Danut - deputat PSD; Stanescu Alexandru - deputat PSD.
 
B89/2020 de-abia a fost introdus pentru dezbatere la Senat, asadar deputatii vor avea votul decizional.
 
Procedura de urgenta nu a fost solicitata.
 
Guvernul nu a oferit inca un punct de vedere.
 
Atentie! Informatiile oferite mai sus nu se aplica inca. Pentru ca propunerea sa devina lege in vigoare este nevoie de votul senatorilor, de cel al deputatilor, de promulgarea sefului statului si publicarea in Monitorul Oficial!
 
Vom reveni cu actualizari, daca situatia o va impune.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016