Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbari majore aduse de azi Legii Zilierilor

schimbari-majore-aduse-de-azi-legii-zilierilor

Fermierii care angajeaza zilieri pentru lucrarile agricole ii vor putea plati inclusiv electronic, iar de la 1 iulie, cunatumul platilor nu poate fi mai mic de 5,3 lei pe ora.


De azi, 17 iunie a intrat in vigoare o noua lege a zilierilor, reglementare care aduce schimbari majore in domeniu. Printre acestea se afla obligatia firmelor care angajeaza muncitori cu ziua sa intocmeasca, lunar, un registru de evidenţa a activitaţii acestora. Totodata, incepand de azi, tariful pe ora se va raporta la salariul minim brut pe economie.
 
Plata lucratorilor cu ziua se va putea face de acum inainte inclusiv electronic, la sfarsit de saptamana, daca partile convin in acest sens. In ceea ce priveste banii pe care ii poate castiga un zilier, tariful pe ora pentru acest tip de servicii se va raporta la salariul minim brut pe tara, cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti neputand fi mai mic decat valoarea pe ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. In momentul de fata, aceasta este 5 lei pe ora si urmeaza a fi majorata de la 1 iulie la 5,3 lei pe ora, odata cu cresterea salariului minim brut.
 
Noua lege enumera si domeniile in care pot lucra zilierii. Printre acestea se afla agricultura, vanatoarea si pescuitul, silvicultura (exclusiv exploatari forestiere), piscicultura si acvacultura, pomicultura si viticultura, apicultura si zootehnia. De asemenea, pot fi angajati lucratori cu ziua pentru spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural, manipulari de marfuri sau intretinere si curatenie.
 
Legea mai preveda  ca institutiile publice nu pot folosi zilieri si introduce o serie de noi obligatii ale angajatorului in ceea ce priveşte securitatea in munca. Astfel, in cazul in care un zilier are un accident de munca, angajatorul va plati toate cheltuielile aferente ingrijirii medicale a acestuia, daca accidentul s-a produs din vina beneficiarului.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Potrivit legii, persoanele care lucreaza cu zilieri vor folosi un nou model de Registru de evidenţa al zilierilor. Documentul trebuie intocmit in mod obligatoriu şi transmis inspectorilor de munca in fiecare luna.
 
 Actele necesare eliberarii registrului de evidenţa a zilierilor sunt: cerere tip pentru eliberarea registrului, delegatie speciala pentru ridicarea registrului, copie CUI si o copie a actului de identitate a persoanei delegate. Registrul de evidenta a zilierilor este document cu regim special si se comanda in baza actelor care se depun la sediul ITM.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton