Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se infiinteaza BANCA AGRICOLA - va acorda credite pentru dezvoltarea agriculturii

se-infiinteaza-banca-agricola-va-acorda-credite-pentru-dezvoltarea-agriculturii

Pe masa Senatului se afla o noua propunere legislativa pentru infiintarea Bancii agricole, care va acorda credite pentru dezvoltarea agriculturii. Scopul proiectului este de a sustine proiecte care sa contribuie la dezvoltarea economica si sociala a tarii.


Propunerea legislativa are un rol important in dezvoltarea agriculturii, avand in vedere ca sectorul agricol din tara reprezinta un motor esential al economiei nationale. De asemenea, agricultura se inscrie printre principalii contribuabili la procesul intern brut. 
 
Datorita caracteristicilor geografice ale tarii, agriultura are un potential real de dezvoltare. Sectorul agricol, ramane unul dintre pilonii importanti pe care se construieste PIB-ul Romaniei, in ciuda scaderilor din ultimii 20 de ani, potrivit Institutului National de Statistica. Totodata, principala cauza a scaderilor din agricultura a fost lispa fondurilor necesare investitiilor.
 
"In prezent, tara noastra are o productivitate mai scazuta a recoltelor in comparatie cu alte tari agricole avansate tehnologic, ar acest aspect este un ul ingrijorator, prin raportare la faptul ca Romania se numara printre primele zecetari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste utilizarea suprafetei agricole", potrivit expunerii de motive a Senatului.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h
In lipsa unui plan de investitii adaptat conditiilor cu care se confrunta domeniul agricol national, proprietarii romani de terenuri agricole vor fi nevoiti sa-si instraineze bunurile imobiliare pe care le detin.
 
Este de retinut faptul ca micii fermieri constituie structura de rezistenta a agriculturii mondiale, in acest sens tarile care isi construiesc strategii pentru sustinerea dezvoltarii acestora vor avea posibilitatea de a beneficia de contributii insemnate la PIB.
 
Banca agricola isi propune sa recupereze acest decalaj prin acordarea de catre stat a sustinerii financiare necesare dezvoltarii exploatatiilor individuale de dimensiuni mici si medii, a infrastructurii deficitare a sistemului de irigatii national si a dezvoltarii optime a segmentului de logistica. 
 
Prin infiintarea unei astfel de banci nu va aparea un competitor al fondurilor comunitare nerambursabile. Scopul este de a crea un instrument de sprijin oferit fermierului roman de catre stat, prin produse financiare accesibile agricultorilor.
 
Un avantaj al bancii il reprezinta durata scurta de contractare a imprumuturilor agricole. In acest sens, Banca Agricola va fi o institutie de credit detinuta 100% de statul roman, cu rol de institutie de dezvoltare. Aceasta va deservi agriultorilor romani si altor entitati apartinand sectorului public si privat din Romania.
 
Propunerea legislativa va avea ca efect cresterea investitiilor in sectorul agricol. In acest sens, impactul social este un pozitiv, avand in vedere ca banca va genera o cresterea a numarului locurilor de munca in mediul rural. In ceea ce priveste impactul economic, acesta va fi pozitiv datorita cresterii gradului de investitii ce vor fi realizate in agricultura nationala si a reducerii timpului de asteptare pentru acordarea fondurilor. Aceste aspecte vor genera venituri mai mari la bugetul de stat. 
 
"Rolul creditului este unul de prima marime in economie, fiind alaturi de finante, unul din motoarele principale ale intregului angrenaj economico-social. Astfel, in masura in care acestr intrument bancar a sprijinit dezvoltarea sectorului costructiilor, opinam ca modelul nu poate fi preluat si implementat cu secces in sectorul agriol, reusita unei astfel de strategii fiind evident una benefica Romaniei si cetatenilor ei", conform Senatului.
 
Mai jos puteti citi integral proiectul de lege pentru infiintarea Bancii pentru Dezvoltarea Agriculturii din Romania.
 
Lege - pentru infiintarea Bancii pentru Dezvoltarea Agriculturii din Romania
 
Art.1. Se infiinteaza Banca pentru Dezvoitarea Agricuiturii din Romania - Banca Agricola S.A. denumita in continuare „Banca", ca societate pe actiuni, institutie de credit, persoana juridica de drept privat, detinuta pe toata perioada de functionare de statui roman.
 
Art.2. Activitatea Bancii se desfasoara in principai in nume si cont propriu, dar si in numeie si pe contui statuiui, in iimita mandatului acordat de catre actionarul unic.
 
Art. 3. (1) Banca are ca obiectiv generai sprijinirea dezvoitarii agricuiturii nationaie.
 
(2) Obiectiveie strategice aie Bancii sunt:
 
a) faciiitarea accesuiui la finantare pentru persoane fizice si pentru intreprinderile mici si mijiocii, care isi desfasoara activitatea in domeniui agricol.
 
b) asigurarea accesului la finantare pentru proiecte de dezvoltare, modernizare sau adaptare a infrastructurii agricoie, furnizarea de consuitanta specifica domeniului agricol si a celui financiar, precum si atragerea capitalului privat in investitii.
 
Art.4. (1) Activitatile de dezvoitare desfasurate de catre Banca in nume si cont propriu vizeaza:
 
a) asigurarea accesuiui la finantare pentru proiectele mari de infrastructura agricoia care contribuie ia dezvoitarea regionaia si nationaia, inciusiv proiecte de imbunatatiri funciare, pentru dezvoitarea expioatatiiior agricoie individuaie si familiaie, precum si pentru activitati de cercetare, dezvoitare si inovare in sectorui agricol.
 
b) furnizarea de servicii de consuitanta si de asistenta tehnica specifice.
 
(2) Banca poate acorda produse financiare de tipui imprumuturiior, inclusiv sub forma plashai amentelor in obligatiuni si titluri de valoare emise de companii si alte entitati beneficiare, garantiilor Individuale sl de portofoliu, investitiilor de capital de tipul actiunilor si participatiilor in companii.
 
(3) Suplimentarea categoriilor de activitati de dezvoltare, a beneficiarilor eligibili si a produselor financiare se poate realiza prin modificarea actului constitutiv conform prevederilor legale in vigoare.
 
Art.5. Resursele financiare necesare acoperirii varsamintelor in numerar pentru capitalul social initial subscris al Bancii sunt in valoare maxima de 3,5 miliarde lei si se asigura de catre Ministerul Finantelor, din bugetul de stat.
 
Art.6. In termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Guvernul Romaniei are obligatia de a emite o hotarare prin care sa reglementeze organizarea si functionarea Bancii, prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Legii nr. 207/2022 pentru reglementarea unor masuri privind cadrul general aplicabil constituirii si functionarii bancilor de dezvoltare din Romania, aplicandu-se in mod corespunzator.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016