UPDATE: Maltratarea animalelor se va pedepsi cu inchisoare de 7 ani, incepand de joi
Legislatia care sta la baza protectiei animalelor a suferit noi modificari si completari. Acestea vizeaza pedepse si amenzi pentru actele de agresiune contra animalelor. In categoria de cruzime fata de animale este introdusa si zoofilia, care se pedepseste cu 7 ani de inchisoare. Modificarile si completarile Legii 205/2004 vor intra in vigoare de joi, 19 mai.
Modificarile si completarile Legii 205/2004 privind protectia animalelor a aparut luni, in Monitorul Oficial, si include in categoria relelor tratamente aplicate animalelor si zoofilia. Noua lege intra in aplicare, la trei zile dupa aparitie.
Potrivit legii, se majoreaza pedepsele cu inchisoarea incepand de joi. Infractiunile care se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda sunt:
- interventiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, sectionarea corzilor vocale, ablatia ghearelor, coltilotul ciocului si dintilor
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
- despartirea puilor de mama pana la varsta de minimum opt saptamani de viata in vederea comercializarii, exceptand indepartarea puilor de mama inainte de perioada minima specifica speciei pentru intarcare
- folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, daca le creeaza suferinta
In cazul stapanilor ce supun animalele de cel putin doua ori unor interventii chirurgicale destinate modificarii aspectului vor ramane fara acestea. La fel se intampla si in situatia celor ce despart, in mai multe ocazii, puii de mama inainte de implinirea varstei minime. Animalele vor fi cazate in adaposturi care functioneaza pe langa consiliile locale, in vederea adoptiei sau a valorificarii.
Infractiunile ce se pedepsesc cu inchisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amenda sunt:
- folosirea animalelor salbatice apartinand subincrengaturii vertebrate, indiferent de gradul de imblanzire, nascute in captivitate sau capturate din natura, in spectacole de circ, circuri ambulante, caravane si trupe de artisti ambulanti, precum si in orice alte tipuri de spectacole
- folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor in alte situatii decat pentru imobilizarea acestora
- practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale salbatice captive
- ranirea cu intentie a animalelor
In cazul celor ce maltrateaza animale prin faptele prevazute mai sus si sunt condamnati, instantele vor putea stabili interdictia de a mai detine animale pentru o perioada cuprinsa intre unu si cinci ani. Aceasta masura este una complementara.
Pedepsele cu inchisoare de la 2 la 7 ani sunt introduse pentru urmatoarele infractiuni:
a) uciderea animalelor, cu intentie, fara drept
b) schingiuirea animalelor
c) organizarea de lupte intre animale sau cu animale
d) zoofilia
Sterilizarea animalelor sau ranirea/uciderea unui animal ca reactie la atacul acestuia nu reprezinta infractiune. Acestea sunt prevederi incluse clar in lege.
Amenda cuprinsa intre 3.000 - 12.000 lei se va aplica in cazul nerespectarii obligatiei stapanului:
- adapost corespunzator
- hrana si apa suficiente
- posibilitatea de miscare suficienta
- ingrijire si atentie
- asistenta medicala
Aceasta se va sanctiona cu sumele mentionate incepand de joi. In prezent, amenda pentru aceste fapte este cuprinsa intre 1.000 si 3.000 lei.
Politistii care emit pe loc un ordin de plasare a unui animal in adapost pe o perioada de 45 de zile, vor putea sa-l incredinteze unei asociatii sau fundatii de protectia animalelor. Locul plasarii trebuie sa presteze servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar inregistrat conform legii. Acest fapt se aplica atat animalelor ranite, cat si celor supuse zoofiliei. Vor avea acelasi drept si daca se constata ca animalul nu beneficiaza de hrana sau apa in cantitati suficiente, de un adapost corespunzator sau de tratamente medicale.
Mai jos puteti citi modificarile si completarile Legii 205/2004 privind protectia animalelor.
Animalul aflat intr-o situatie de pericol este considerat si animalul care a fost ranit, schingiuit sau supus zoofiliei, precum si animalul care nu beneficiaza de hrana si apa in cantitati suficiente, de un adapost corespunzator sau de tratamente medicale, au mai stabilit deputatii.
Politistii din cadrul Politiei Romane care, in exercitarea atributiilor de serviciu, constata ca un animal se afla intr-o situatie de pericol emit de indata ordin de plasare a animalului in adapost pentru o perioada de 45 de zile sau incredintarea lui unei asociatii sau fundatii de protectia animalelor care are contract de prestari de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar inregistrat conform legii.
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda:
a) interventiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, sectionarea corzilor vocale, ablatia ghearelor, coltilotul ciocului si dintilor;
b) despartirea puilor de mama pana la varsta de minimum opt saptamani de viata in vederea comercializarii, exceptand indepartarea puilor de mama inainte de perioada minima specifica speciei pentru intarcare;
c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, daca le creeaza suferinta.
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani sau cu amenda:
a) folosirea animalelor salbatice apartinand subincrengaturii vertebrate, indiferent de gradul de imblanzire, nascute in captivitate sau capturate din natura, in spectacole de circ, circuri ambulante, caravane si trupe de artisti ambulanti, precum si in orice alte tipuri de spectacole;
b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor in alte situatii decat pentru imobilizarea acestora;
c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale salbatice captive;
d) ranirea cu intentie a animalelor.
Va constitui infractiune si se va pedepsi cu inchisoare de la 2 la 7 ani:
a) uciderea animalelor, cu intentie, fara drept;
b) schingiuirea animalelor;
c) organizarea de lupte intre animale sau cu animale;
d) zoofilia.
In cazul condamnarii pentru una dintre aceste infractiuni, instanta poate dispune ca pedeapsa complementara interdictia de a detine animale pentru o perioada de la un an la 5 ani.
Nu constituie infractiune:
a) fapta persoanei de ranire sau ucidere a unui animal ca reactie la atacul acestuia;
b) sterilizarea animalelor.
Atentie! Aceste modificari se vor aplica din data de 19 mai 2022.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.