Autor: Redactia Agroromania
Publicat in: Legislatie

Romania a sarbatorit astazi Ziua nationala a padurilor, insa momentul nu a fost marcat in niciun fel. Pandemia Covid-19 ocupa toata atentia autoritatilor.
Aceasta zi a fost instituita prin Legea 23/2017, promulgata de presedintele Klaus Iohannis la 20 martie 2017, avand ca scop cresterea gradului de responsabilizare asupra gestionarii, conservarii si dezvoltarii durabile a tuturor tipurilor de paduri, in beneficiul generatiilor prezente si viitoare. Totodata, potrivit legii, autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, administratorii padurilor proprietate publica a statului, ocoalele silvice private, impreuna cu autoritatile publice locale si organizatiile neguvernamentale, pot organiza manifestari si actiuni publice dedicate sarbatoririi acestei zile.
Propunerea legislativa privind instituirea acestei zile a fost initiata de parlamentari ai UNPR, PSD si PNL. In expunerea de motive acestia au aratat ca "Luna plantarii arborilor, instituita in Romania intre 15 martie-15 aprilie, prin articolul 81 din Legea 46/2008 - Codul silvic, este unul dintre cele mai importante evenimente silvice si ecologice. Este perioada in care este subliniata importanta padurilor, rolul esential pe care il au in mentinerea echilibrului ecologic. Aceasta sarbatoare isi are inceputurile la noi inca din 1902, organizata de catre Spiru Haret, pe atunci ministru al Instructiunii Publice si Cultelor."
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
De asemenea, initiatorii acestei propuneri legislative amintesc si faptul ca Adunarea Generala a Natiunilor Unite a declarat ziua de 21 martie a fiecarui an drept Zi internationala a padurilor, prin adoptarea Rezolutiei A/RES/67/200 din 21 decembrie 2012, sarbatorirea acestei zile bazandu-se pe rezultatele foarte bune ale Anului international al padurilor, marcat in 2011. Potrivit planului de actiune al Uniunii Europene pentru paduri, amintit in expunerea de motive, suprafata acestora acopera 37,8% din teritoriul european, asigurand existenta a 3,4 milioane de persoane (silvicultura si industriile bazate pe resurse forestiere). "In plus, UE este al doilea producator de lemn rotund industrial dupa SUA si produce 80% din pluta disponibila la nivel mondial", mai spun initiatorii propunerii legislative.
Propunerea legislativa privind instituirea Zilei Nationale a Padurilor, incepand cu anul 2017, a fost adoptata de Senat, la 27 septembrie 2016, si de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz, la 28 februarie 2017.
Conform datelor oficiale, prezentate intr-un comunicat de presa al Ministerului Apelor si Padurilor, citat de Agerpres la 14 mai 2019, suprafata padurilor virgine din Romania, inscrisa in catalogul dedicat, ajunsese, la acea data, la un total de 6.947,22 hectare, in crestere cu 1.048,3 hectare. In ceea ce priveste suprafata padurilor cvasi-virgine, aceasta a crescut cu 6.923,76 hectare.

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News