Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cimbru de cultura: particularitati si amplasarea culturii

Cimbrul de cultura (lamaioara) este o specie aromatica, cunoscuta si utilizata in scop terapeutic de mult timp. Cimbrul de cultura se cultiva pentru partea aeriana (Thymi herba) prelucrata in forma verde sau uscata, pentru obtinerea uleiului volatil.
Poate intra, de asemenea, si in componenta unor ceaiuri contra colicilor, a ceaiului pectoral s.a. Uleiul volatil se mai poate utiliza drept dezinfectant in apa de gura, gargarisme sau pentru paste de dinti.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Cimbrul de cultura mai poate fi folosit si in cosmetica sub forma de lotiuni, iar herba uscata se mai utilizeaza in diverse preparate alimentare, de tipul conservelor sau ca si condiment.
Cerinte fata de clima si sol
Particularitati biologice
Frunzele sunt dispuse opus, oval-lanceolate, mici si paroase pe partea dorsala. Inflorescentele sunt spiciforme, laxe, cu flori ce au corola de culoare rosie-violacee. Infloreste din mai pana in iulie. Fructele sunt nucule, grupate cate patru intr-un caliciu persistent, de culoare bruna, iar masa a 1.000 de seminte este de 0,20-0,25 g.
Amplasarea culturii
Cele mai bune premergatoare sunt leguminoasele pentru boabe, cerealele, borceagurile sau alte plante care lasa solul curat de buruieni si fara resturi vegetale. Poate sa revina pe acelasi teren dupa 6-7 ani. Trebuie evitate terenurile imburuienate cu buruieni perene.
Administrarea ingrasamintelor
Cantitatea de gunoi de grajd recomandata este de 20-30 t/ha. In urmatorii ani se poate aplica si o suplimentare cu fosfat natural (in doze de 40 P2O5 kg/ha), dar se recomanda si administrarea de mranita sau compost.
Lucrarile solului
Dupa recoltarea plantei premergatoare se recomanda dezmiristirea, urmata de o aratura adanca, executata la 22-25 cm. Dupa arat, terenul se marunteste cu grapa cu discuri, si apoi se pregateste patul germinativ cu un combinator.
Samanta si semanatul
Soiurile recomandate in cultura sunt De Dolj si Smarald. Puritatea fizica minima a semintelor trebuie sa fie de 75%, iar germinatia de minimum 65%.
Semanatul in straturile reci se va face in luna iulie, iar suprafata necesara pentru infiintarea unui hectar de cultura este de 60 m2, folosind 0,3-0,6 kg de samanta. Pentru rasadnitele calde se va semana in luna februarie, folosind aceeasi tehnica ca pentru straturile reci.
Pentru a fi grabita incoltirea se recomanda umectarea semintelor timp de 24 de ore in apa la 18-20 grade C.
In acest scop, in luna octombrie, tufa se taie la 8-10 cm deasupra solului si se acopera cu pamant. In anul urmator, de pe ramurile imbatranite apar lastari noi, bine inradacinati. In cursul primaverii, acestia se musuroiesc, iar toamna, se scot si se desfac in mai multi puieti care trec in scoala de fortificare un an.
De la o tufa se pot obtine pana la 200 puieti. Plantarea in locul definitiv se face ca si cea pentru rasadul obtinut prin samanta. Aceasta metoda este destul de laborioasa si, pentru ca necesita o cantitate mare de forta de munca, este mai putin recomandata in practica obisnuita.
Lucrarile de ingrijire
Dupa recoltare se recomanda o prasila, iar in toamna, trebuie facuta musuroirea plantelor pentru a rezista mai bine peste iarna. Completarea golurilor se face cu rasad pastrat, special in acest scop, din rasadul initial folosit la plantare.
Recoltarea
Uscarea la umbra se face in strat subtire, in incaperi bine aerisite, uscate si curate. Uscarea artificiala se va face la temperaturi de cel mult 35 grade C. Randamentul de uscare este de 4:1.

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturiUltima ora
- » Ingrijirea culturii de lavanda. Sfaturi utile pentru fermieri
- » Recoltarea plantelor medicinale si aromatice. Recoltarea organelor subterane
- » Uleiuri volatile. Beneficiile uleiurilor esentiale
- » Sofran. Descrierea si caracteristicile biologice ale plantei
- » Cultura de schinduf. Utilizarile plantei