Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Cultivarea si lucrarile de intretinere la cimbru

cultivarea-si-lucrarile-de-intretinere-la-cimbru

Cimbrul este planta medicinala si condimentara. Partea aeriana contine pana la 2,5% ulei eteric, care imprima plantei o aroma foarte placuta.


Uleiul esential (Oleum Thymi) contine 20—45% timol si se foloseste in parfumerie, intra in compozitia unor preparate cosmetice etc. Herba intra in compozitia ceaiului pectoral.

Cimbrul este un semiarbust peren, cu radacina pivotanta, lignificata. Tulpina este erecta, lignificata in partea inferioara si acoperita cu un suber cenusiu. Frunzele mici, oval-lanceolate, iar inflorescentele se dezvolta pe ramuri scurte, care pornesc de la subsuoara frunzelor situate spre partea terminala a ramurilor. infloreste in iunie-iulie.

Informatii despre alte plante aromatice puteti citi aici
Fructul este uscat si contine patru seminte mici. MMB este 0,2-0,25 g.

Cerintele cimbrului fata de clima si sol


In tara noastra cimbrul vegeteaza bine mai ales in campia din sud si sud-vest, pe soluri mijlocii, fertile, bogate in calciu si cu apa freatica la adancime mai mare.

Fertilizarea cimbrului

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea Cresterea prepelitelor japoneze - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul Cresterea prepelitelor japoneze sunt impartite in...

Oferta Speciala
valabila 48h

Terenul pe care se cultiva cimbrul trebuie abundent ingrasat cu gunoi de grajd la infiintarea plantatiei (sub aratura adinca, 40—60 t/ha). O data cu gunoiul de grajd se administreaza si ingrasaminte complexe.

In anii urmatori se aplica numai ingrasaminte minerale, toamna sau primavara devreme.

Semanatul se face direct in camp, toamna sau primavara foarte devreme. Pentru a obtine un rasarit uniform, patul germinativ trebuie sa fie foarte bine pregatit.

Semanatul se face in randuri la distanta de 40—45 cm sau in benzi, cu distanta intre benzi de 55—60 cm, iar intre randurile apropiate de 25—30 cm. Se folosesc la hectar 6 kg seminte. Adancimea de semanat este mica (1—2 cm).
Pentru infiintarea plantatiilor de cimbru se poate folosi si procedeul producerii mai inainte a rasadului si apoi transplantarea acestuia in camp.

Rasadul se produce in straturi reci, ferite de vinturi, unde semanatul se face primavara devreme, in randuri la distanta de 8-10 cm, folosind 3-5 g seminte la 2 m2. Pentru un hectar sunt necesari 25—40 m2 de straturi.
Plantarea la locul definitiv se face in luna mai.

Cimbrul se inmulteste si pe cale vegetativa, prin butasi, ca si la levantica. Acest procedeu se practica insa numai in campurile de selectie.

Lucrarile de ingrijire constau in rarit la distanta intre plante de 15—20 cm, in prasile si pliviri. Trebuie avut in vedere faptul ca la inceputul vegetatiei plantele cresc incet si se imburuieneaza usor.

Recoltarea cimbrului se face cu cositoarea, taind plantele la 10—15 cm deasupra solului cand lanul este in plina floare. Herba se usuca direct la soare sau pe stelaje sub soproane. Herba se poate distila in conditii bune si in stare proaspata.

Samanta pentru semanat se recolteaza din portiuni de lan oprite in acest scop. Se recolteaza varfurile plantelor, cand inflorescentele sunt aproape uscate.

Productia de cimbru la hectar
O plantatie de cimbru se exploateaza economic 5-6 ani. In primul an se recolteaza 1500—2 500 kg /ha masa verde. In urmatorii 3-4 ani productia variaza intre 3 000 si 10 000 kg/ha. Din 3-5 kg masa verde re¬zulta 1 kg masa uscata.

Productia de samanta este de 40—60 kg/ha.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.17 din 59 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii0 comentarii




Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri".



Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Produs chimic destinat combaterii bolilor produse de ciuperci. Dupa compozitie pot fi anorganic, org ...

Scaderea treptata sau brusca a insusirilor superioare de soi (vitalitate, vigurozitate, productivita ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016