Autor: Redactia Agroromania
Publicat in: Plante aromatice

Cimbrul este planta medicinala si condimentara. Partea aeriana contine pana la 2,5% ulei eteric, care imprima plantei o aroma foarte placuta.
Uleiul esential (Oleum Thymi) contine 20-45% timol si se foloseste in parfumerie, intra in compozitia unor preparate cosmetice etc. Herba intra in compozitia ceaiului pectoral. Cimbrul este un semiarbust peren, cu radacina pivotanta, lignificata. Tulpina este erecta, lignificata in partea inferioara si acoperita cu un suber cenusiu. Frunzele mici, oval-lanceolate, iar inflorescentele se dezvolta pe ramuri scurte, care pornesc de la subsuoara frunzelor situate spre partea terminala a ramurilor. infloreste in iunie-iulie.
Se folosesc la hectar 6 kg seminte. Adancimea de semanat este mica (1-2 cm). Pentru infiintarea plantatiilor de cimbru se poate folosi si procedeul producerii mai inainte a rasadului si apoi transplantarea acestuia in camp. Rasadul se produce in straturi reci, ferite de vinturi, unde semanatul se face primavara devreme, in randuri la distanta de 8-10 cm, folosind 3-5 g seminte la 2 m2. Pentru un hectar sunt necesari 25-40 m2 de straturi.
Plantarea la locul definitiv se face in luna mai. Cimbrul se inmulteste si pe cale vegetativa, prin butasi, ca si la levantica. Acest procedeu se practica insa numai in campurile de selectie. Lucrarile de ingrijire constau in rarit la distanta intre plante de 15-20 cm, in prasile si pliviri.
Trebuie avut in vedere faptul ca la inceputul vegetatiei plantele cresc incet si se imburuieneaza usor. Recoltarea cimbrului se face cu cositoarea, taind plantele la 10-15 cm deasupra solului cand lanul este in plina floare.
O plantatie de cimbru se exploateaza economic 5-6 ani. In primul an se recolteaza 1500-2 500 kg /ha masa verde. In urmatorii 3-4 ani productia variaza intre 3 000 si 10 000 kg/ha. Din 3-5 kg masa verde rezulta 1 kg masa uscata. Productia de samanta este de 40-60 kg/ha.
Cerintele cimbrului fata de clima si sol
Cimbrul are cerinte mijlocii fata de caldura. Plantele sunt mai sensibile la temperaturile scazute decat levantica. Suporta bine perioadele de seceta. Pentru acumularea unei cantitati mai mari de ulei esential cimbrul cere multa lumina. In tara noastra cimbrul vegeteaza bine mai ales in campia din sud si sud-vest, pe soluri mijlocii, fertile, bogate in calciu si cu apa freatica la adancime mai mare.Fertilizarea cimbrului
Semanatul se face direct in camp, toamna sau primavara foarte devreme. Pentru a obtine un rasarit uniform, patul germinativ trebuie sa fie foarte bine pregatit. Semanatul se face in randuri la distanta de 40-45 cm sau in benzi, cu distanta intre benzi de 55-60 cm, iar intre randurile apropiate de 25-30 cm.Se folosesc la hectar 6 kg seminte. Adancimea de semanat este mica (1-2 cm). Pentru infiintarea plantatiilor de cimbru se poate folosi si procedeul producerii mai inainte a rasadului si apoi transplantarea acestuia in camp. Rasadul se produce in straturi reci, ferite de vinturi, unde semanatul se face primavara devreme, in randuri la distanta de 8-10 cm, folosind 3-5 g seminte la 2 m2. Pentru un hectar sunt necesari 25-40 m2 de straturi.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Plantarea la locul definitiv se face in luna mai. Cimbrul se inmulteste si pe cale vegetativa, prin butasi, ca si la levantica. Acest procedeu se practica insa numai in campurile de selectie. Lucrarile de ingrijire constau in rarit la distanta intre plante de 15-20 cm, in prasile si pliviri.
Trebuie avut in vedere faptul ca la inceputul vegetatiei plantele cresc incet si se imburuieneaza usor. Recoltarea cimbrului se face cu cositoarea, taind plantele la 10-15 cm deasupra solului cand lanul este in plina floare.
Productia de cimbru la hectar
O plantatie de cimbru se exploateaza economic 5-6 ani. In primul an se recolteaza 1500-2 500 kg /ha masa verde. In urmatorii 3-4 ani productia variaza intre 3 000 si 10 000 kg/ha. Din 3-5 kg masa verde rezulta 1 kg masa uscata. Productia de samanta este de 40-60 kg/ha.

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Votati articolul
Nota: 4.11 din 71 voturi
Urmareste-ne pe Google News