Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ingrijirea culturii de lavanda. Sfaturi utile pentru fermieri

ingrijirea-culturii-de-lavanda-sfaturi-utile-pentru-fermieri

Lucrarile de intretinere a plantatiilor de lavanda incep primavara timpuriu si constau din prasitul intervalelor dintre randuri cu prasitori cu tractiune animala. Numarul acestora este de 4-5 pentru plantatiile mai tinere si 2-3 pentru cele mai in varsta.


Lucrarile din interiorul randului se fac manual, cu sapa, de 2-3 ori in cursul anului. Se va acorda o atentie deosebita distrugerii buruienilor perene si cuscutei.
 

Regenerarea culturii

 
Cand tufele incep sa se usuce si productia incepe sa scada se executa regenerarea plantatiilor. Din datele experimentale de la diferiti autori, se poate recomanda ca epoca optima a taierilor de regenerare perioada de repaus, luna februarie, inaintea inceperii vegetatiei, sau noiembrie, dupa incetarea vegetatiei, dar numai atunci cand solul are umiditate suficienta si permite maruntirea acestuia pentru acoperirea plantelor taiate.
 
Cea mai potrivita inaltime de taiere este de 5-10 cm de la suprafata solului. Imediat dupa taiere, plantatiile vor fi ingrasate cu 20-25 t/ha gunoi de grajd foarte bine fermentat, amestecat cu 100-120 kg sulfat de amoniu/ha si 250 kg/ha superfosfat. Dupa administrare, ingrasamintele se vor incorpora pe intervalele dintre randuri printr-o prasila adanca la 15-18 cm.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
In culturile de lavanda sunt necesare lucrari de completare a golurilor si combaterea buruienilor. Inca din primul an, vor fi executate lucrari de prasit si de plivit, pentru a fi tinute sub control buruienile.

In plantatiile tinere sunt necesare 4-6 prasile, iar la plantatiile mai batrane, 2-3 prasile. In primul an, va fi acordata o atentie deosebita distrugerii buruienilor perene de genul costreiului, pirului, volburei, pentru a se simplifica lucrarile in anii urmatori.
 

Erbicidarea culturii

 
Pentru culturile de lavanda si lavandin, se recomanda urmatoarele erbicide: Triflurex, Mecloran, Afalon, Basagran, Furore, Fusilade, Pantera.
 
In perioada de repaus a culturii – toamna tarziu sau primavara devreme – se recomanda aplicarea unor erbicide care inhiba germinatia semintelor de buruieni.

Daca si tu vrei sa iti deschizi o afacere, gasesti in ghidurile noastre informatii complete pentru un start in afaceri plin de succes...click AICI pentru detalii si comenzi<<

In vegetatie se va utiliza erbicidul Basagran-2/ha pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si perene, iar pentru cele monocotiledonate anuale si perene, unul din erbicidele: Furore 2l/ha, Fusilade 2l/ha sau Pantera-1l/ha.
 
Erbicidarea se poate face cu masina de stropit MET-1200 sau cu echipamentul pentru stropit EEP-600, utilizand 300 l solutie/ha.
 

Irigarea culturii de lavanda

 
Irigarea este necesara pentru primii 2 ani pana cand este stabilita cultura. In cazul in care lavanda este cultivata pe soluri mai usoare, unde precipitatiile sunt nesigure si putine, irigarea in fazele esentiale poate fi in continuare necesara.

Plantele nu trebuie sa fie imbibate cu apa la inceperea infloririi. 
 
Irigarea poate creste productia in cazul plantatiilor mature. Un sistem de irigare vertical poate creste problemele legate de boli si poate determina ca plantele mai mature sa se franga la mijloc. Este recomandata irigarea prin picurare, care de asemenea asigura si un control al buruienilor.
 

Boli, daunatori si combaterea acestora

 
Lavanda este considerata o specie rezistenta la boli si daunatori, dar exista unele boli, precum septorioza (Septoria lavandulae), ce pot ataca frunzele, care se usuca si cad.

Pentru combaterea acestor boli, este recomandata igiena culturala si incorporarea in adancime a resturilor vegetale, dar pot fi aplicate si stropiri in vegetatie cu zeama bordeleza, in concentratie de 1%.
 
In anii umezi sau in zonele umede pot aparea daunatori, asa cum este lacusta verde de pasune (Tettygonia viridissima). La depasirea unui numar de 4-5 ex./mp, se recomanda aplicarea de tratamente chimice cu unul din insecticidele: Karate-0,02%, Fastac-0,02% sau Sumi-alpha-0,02%.

Daca si tu vrei sa iti deschizi o afacere, gasesti in ghidurile noastre informatii complete pentru un start in afaceri plin de succes...click AICI pentru detalii si comenzi<<

Pentru prevenirea atacului, in plantatiile de lavanda trebuie distruse foarte bine buruienile si trebuie executate lucrari de afanare a solului dupa rec

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016