Lavanda. Fertilizarea solului
Lavanda este un arbust mic, este o planta perena care atinge o inaltime de pana la 50 cm cu tulpini subtiri si lemnoase, frunze mici de un verde-cenusiu, flori liliachii-rosiatice si cu radacina lignificata, groasa pana la 2-3 cm.
Afla mai multe detalii despre cultura si despre cum poti face un business din lavanda cu ajutorul ghidului complet "Lavanda, cultura care iti aduce minimum 8.000 de euro profit"...click AICI pentru detalii si comenzi<<

In primul an dupa plantare, radacina principala se dezvolta mai mult in profunzime. In functie de tipul de sol ajunge pana la 1,20 metri adancime, iar dupa 5 ani pana la 2,80 m. In anul doi de vegetatie, lavanda isi dezvolta un sistem secundar de radacini pozitionat in plan orizontal. Profunzimea si bogatia sistemului radicular confera lavandei rezistenta la seceta.
 

Fertilizarea solului

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Prin administrarea ingrasamintelor se creeaza posibilitatea imbunatatirii fertilitatii solului, se realizeaza conditii de viata si de activitate a microorganismelor din sol, se asigura buna crestere si dezvoltare a plantelor si, implicit, sporirea productiei.
 
Lavanda reactioneaza foarte puternic la actiunea ingrasamintelor, mai ales atunci cand sunt plantate pe terenuri sarace in elemente nutritive. Este bine de stiut, la infiintarea culturii, tipul de sol, gradul de aprovizionare cu elemente nutritive si PH-ul, pentru a stabili cele mai potrivite doze de ingrasaminte ce urmeaza a fi administrate.
 

Fertilizarea cu fosfor

 
Fosforul asigura dezvoltarea organelor generative, determinand formarea mai multor inflorescente pe tufa si grabind coacerea semintelor. De asemenea, fosforul imbunatateste calitatea uleiului volatile prin sporirea continutului in acetat de linalil. Superfosfatul este cel mai adecvat ingrasamant fosfatic pentru cultivarea lavandei. 
 
Fosforul se va administra in doze de 70-80 kg/ha substanta activa.
 

Fertilizarea cu azot

 
Carentele de azot au un efect nedorit asupra plantelor de lavanda, inflorescentele ramanand mici, infloritul desfasurandu-se rapid si fara o acumulare normala de ulei volatil. Excesul de azot determina cresteri vegetative luxuriante, ceea ce duce la obtinerea unei productii scazute de ulei volatil.

Azotul sporeste substantial productia de inflorescente. Lavanda, fiind o cultura perena, se recomanda folosirea de ingrasaminte pe bazaa de azot mai greu solubil. Azotul se aplica in cantitate de 60-80 kg/ha substanta activa.
 

Fertilizarea cu potasiu

 
Pe tipurile de sol pe care se cultiva lavanda, potasiul se gaseste in cantitati satisfacatoare, dar se poate afla in unele combinatii greu asimilabile. Potasiul imbunatateste schimbul substantelor nutritive in planta, sporind rezistenta acestora la inghet si la boli.

Doza recomandata de fosfor este de 40-60 kg/ha substanta activa.
 

Fertilizarea cu gunoi de grajd

 
Cultura cu perenitate indelungata, lavanda valorifica bine ingrasamintele organice, al caror efect se face simtit mai multi ani. Se recomanda 30-50 t/ha gunoi de grajd bine fermentat.

Gunoiul de grajd se aplica sub aratura de desfundare, inainte de infiintarea plantatiei. Ingrasamintele cu fosfor si potasiu se administreaza anual, toamna, inaintea ultimei prasile, iar cele cu azot primavara, inainte de pornirea in vegetatie sau la inceputul acesteia.

Afla mai multe detalii despre cultura si despre cum poti face un business din lavanda cu ajutorul ghidului complet "Lavanda, cultura care iti aduce minimum 8.000 de euro profit"...click AICI pentru detalii si comenzi<<

 
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.17 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Ingrijirea culturii de lavanda. Sfaturi utile pentru fermieri
Ingrijirea culturii de lavanda. Sfaturi utile pentru fermieri
Lucrarile din interiorul randului se fac manual, cu sapa, de 2-3 ori in cursul anului. Se va...
Structura plantei de lavanda
Structura plantei de lavanda
Profita de reducerile de pana la 80% de sarbatori! Descopera in ce idei de afaceri poti...
Cultura de lavanda. Tot ce trebuie sa stii despre lavanda
Cultura de lavanda. Tot ce trebuie sa stii despre lavanda
Lavanda se cultiva pentru inflorescentele sale bogate in ulei volatil (0,7-1,4% in inflorescente...
Inmultirea culturii de lavanda
Inmultirea culturii de lavanda
Toate afacerile incep de la o mica pasiune. Totusi, depinde de ce modele alegi sa-ti traseze...

Ultima ora

Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Ce este usturoiul elefant   Usturoiul elefant este o varietate de usturoi cunoscuta...
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Rosia este o planta perena, foarte apropiata genetic cu vanata, ardeiul si cartoful. Aceasta...
Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
In Monitorul Oficial a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 1342/2024 privnd aprobarea schemei...
Brazi de Craciun: Naturali vs. Artificiali – O Alegere Cu Impact in Agricultura
Brazi de Craciun: Naturali vs. Artificiali – O Alegere Cu Impact in Agricultura
Cultivarea brazilor de Craciun este o practica agricola veche, ce aduce numeroase beneficii...

Idei de afaceri in agricultura

Fructele goji, merisoarele si aronia sunt considerate de nutritionisti o adevarata comoara datorita beneficiilor aduse sanatatii. Ele pot fi insa o comoara si pentru oamenii de afaceri, deoarece plantatiile presupun investitii modice si aduc in schimb venituri surprinzatoare. Exista o gama variata d... citeste mai mult
Sectorul agricol a cunoscut o dezvoltare semnificativa in ultimii ani, impulsionata de tehnologia avansata care optimizeaza procesele cotidiene din ferme. Cresterea cererii pentru produse lactate de calitate a pus presiune asupra fermierilor sa isi modernizeze metodele de lucru. Astfel, instalatiile... citeste mai mult
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016