Sofran. Descrierea si caracteristicile biologice ale plantei
Sofranul este o planta bulboasa cu tulpina foarte scurta ce atinge pana la 15 cm inaltime. Acesta are frunzele fine, ascutite, sub forma unor panglici, apar inaintea florilor si sunt colorate in verde crud. Florile neparfumate au forma unor cupe, cu petale ascutite sau rotunjite, in nuante diverse: rosu, galben, alb, bicolore, cu puncte si striatii. Unele infloresc primavara, altele toamna.
Descrierea plantei
– Increngatura: Magnoliophyta
– Clasa: liliopsida
– Ordinul: asparagales
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in CD-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios si 100...
Oferta Speciala
valabila 48h
– Familia: Iridaceae
– Genul: Crocus
– Specia: Crocus sp.
– Denumire populara: Brandusa, Sofran
– Tipul plantei: erbacee
– Durata de viata: Perena
– Origine: Olanda
– Habitat: regiuni temperate, se adapteaza usor la ghivece sau in gradini.
– Inflorire: Primavara
– Temperatura: 10-20°C
– Umiditate: Medie
– Luminozitate: Soare plin
– Tipul de sol: amestec de pamant de gradina, nisip si mranita.
– Fertilizare: Se administreaza odata la doua saptamani ingrasamant lichid pentru plante florifere dupa ce se trec florile.
– Inmultire: Prin separarea bulbilor primavara.
– Boli si daunatori: excesul de umezeala prelungita poate duce la putrezirea bulbilor.
– Ingrijire: Bulbii trebuie ingropati la o adancime de 8 cm. Se uda de 2-3 ori pe saptamana cand e cald, iarna planta intra in repaos, cand se pastreaza doar bulbii in conditii de uscaciune in nisip sau inveliti in ziare.
– Beneficii: decorativa, nepretentioasa, infloreste anual, primavara daca bulbii sunt trecuti printr-un repaos in anotimpul rece.
– Alte specii: Crocus angustifolius, Crocus ochroleucus, Crocus ligusticus, Crocus sativus, Crocusmathewii, Crocus vernus, Crocus tommasinianus etc.
Crocus (brandusa) ornamental care infloreste toamna si creste in climate calde. atinge 15 cm inaltime si are frunze lungi si subtiri. Florile albastre-violete contin pretioasele pistiluri proeminente si portocalii.
Sofranul, ca mirodenie, consta in cele trei pistiluri ale crocusului de sofran. acestea sunt delicate, asemanatoare unor filamente, fiecare in lungime de 2,5-4 cm. au culoare portocalie-roscata, intensa, care la sofranul de buna calitate este uniforma.
Sofranul cu dungi albe, sau pete decolorate, este de calitate inferioara, iar atunci cand in pudra de sofran apar fire albe este semn de contrafacere.
Parfumul este foarte intens si extrem de placut, amintind de aroma mierii, iar gustul este puternic si usor amarui, foarte deosebit. Prin cufundarea firisoarelor de sofran in apa calda se obtine o solutie galben-portocalie.
Sub forma de pudra este foarte eficient, deoarece pentru a obtine cu adevarat aroma atat de cautata si imposibil de reprodus pe cale artificiala, filamentele trebuie infuzate pentru cel putin jumatate de ora, cel mult pana la 12 ore, pentru a elibera aroma si culoarea dorita, un oranj intens.
Desi pudra este un element care te scapa de dureri de cap cand gatesti, cumpara doar atunci cand ai stabilit cu siguranta ca producatorul sau furnizorul este realmente de incredere. Filamentele de sofran ar trebui sa fie uscate la pipait, aproape casante.
Mirosul sofranului aduce a pamant proaspat, insotit de o adiere placuta si racoritoare atunci cand deschizi flaconul. Staminele, precum o limba vegetala, sunt late la baza si ascutite la varf atunci cand sunt uscate.
Caracteristici biologice
Principala caracteristica a sofranului este de a actiona acolo unde se afla un dezechilibru in corp si mai ales de a aduce energie si elementele naturale necesare pentru a combate dezechilibrul din corp.
Astfel, sofranul se ingrijeste in mod direct de boli si, in acelasi timp, ne intareste organismul si il face mai rezistent. Aceasta specie merita pe buna dreptate sa se afle printre cele mai bune plante adaptogene din lume, prin puterile sale de reechilibrare.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri profitabile la tara
Am mai spus-o de multe ori faptul ca mediul rural este o oportunitate excelenta pentru dezvoltarea unei afaceri de succes. De data asta, iti recomandam cateva idei prfitabile la tara destinate intreprinderilor mici.... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Ce mai cultiva fermierii romani? Cartofi mov!
Nu este usor sa alegi afacerea in agricultura in care sa investesti, este nevoie sa iti pui gandurile in ordine, sa analizezi ideea, cum ar putea fi mai bine materializata, sub ce forma. Una dintre afacerile care ti s-ar potrivi, mai ales daca ai teren la tara, este cultivarea cartofilor mov. Sa afl... citeste mai mult>>