Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sofran. Descrierea si caracteristicile biologice ale plantei

sofran-descrierea-si-caracteristicile-biologice-ale-plantei

Sofranul este o planta bulboasa cu tulpina foarte scurta ce atinge pana la 15 cm inaltime. Acesta are frunzele fine, ascutite, sub forma unor panglici, apar inaintea florilor si sunt colorate in verde crud. Florile neparfumate au forma unor cupe, cu petale ascutite sau rotunjite, in nuante diverse: rosu, galben, alb, bicolore, cu puncte si striatii. Unele infloresc primavara, altele toamna.


Descrierea plantei


Increngatura: Magnoliophyta
Clasa: liliopsida
Ordinul: asparagales

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
Familia: Iridaceae
Genul: Crocus
Specia: Crocus sp.
Denumire populara: Brandusa, Sofran
Tipul plantei: erbacee
Durata de viata: Perena
Origine: Olanda
Habitat: regiuni temperate, se adapteaza usor la ghivece sau in gradini.
Inflorire: Primavara
Temperatura: 10-20°C
Umiditate: Medie
Luminozitate: Soare plin
Tipul de sol: amestec de pamant de gradina, nisip si mranita.
Fertilizare: Se administreaza odata la doua saptamani ingrasamant lichid pentru plante florifere dupa ce se trec florile.
Inmultire: Prin separarea bulbilor primavara.
Boli si daunatori: excesul de umezeala prelungita poate duce la putrezirea bulbilor.
Ingrijire: Bulbii trebuie ingropati la o adancime de 8 cm. Se uda de 2-3 ori pe saptamana cand e cald, iarna planta intra in repaos, cand se pastreaza doar bulbii in conditii de uscaciune in nisip sau inveliti in ziare.
Beneficii: decorativa, nepretentioasa, infloreste anual, primavara daca bulbii sunt trecuti printr-un repaos in anotimpul rece.
Alte specii: Crocus angustifolius, Crocus ochroleucus, Crocus ligusticus, Crocus sativus, Crocusmathewii, Crocus vernus, Crocus tommasinianus etc.
 
Crocus (brandusa) ornamental care infloreste toamna si creste in climate calde. atinge 15 cm inaltime si are frunze lungi si subtiri. Florile albastre-violete contin pretioasele pistiluri proeminente si portocalii.
 
Sofranul, ca mirodenie, consta in cele trei pistiluri ale crocusului de sofran. acestea sunt delicate, asemanatoare unor filamente, fiecare in lungime de 2,5-4 cm. au culoare portocalie-roscata, intensa, care la sofranul de buna calitate este uniforma.

Sofranul cu dungi albe, sau pete decolorate, este de calitate inferioara, iar atunci cand in pudra de sofran apar fire albe este semn de contrafacere.
 
Parfumul este foarte intens si extrem de placut, amintind de aroma mierii, iar gustul este puternic si usor amarui, foarte deosebit. Prin cufundarea firisoarelor de sofran in apa calda se obtine o solutie galben-portocalie.
 
Sub forma de pudra este foarte eficient, deoarece pentru a obtine cu adevarat aroma atat de cautata si imposibil de reprodus pe cale artificiala, filamentele trebuie infuzate pentru cel putin jumatate de ora, cel mult pana la 12 ore, pentru a elibera aroma si culoarea dorita, un oranj intens.

Desi pudra este un element care te scapa de dureri de cap cand gatesti, cumpara doar atunci cand ai stabilit cu siguranta ca producatorul sau furnizorul este realmente de incredere. Filamentele de sofran ar trebui sa fie uscate la pipait, aproape casante.
 
Mirosul sofranului aduce a pamant proaspat, insotit de o adiere placuta si racoritoare atunci cand deschizi flaconul. Staminele, precum o limba vegetala, sunt late la baza si ascutite la varf atunci cand sunt uscate.
 

Caracteristici biologice

 
Principala caracteristica a sofranului este de a actiona acolo unde se afla un dezechilibru in corp si mai ales de a aduce energie si elementele naturale necesare pentru a combate dezechilibrul din corp.

Astfel, sofranul se ingrijeste in mod direct de boli si, in acelasi timp, ne intareste organismul si il face mai rezistent. Aceasta specie merita pe buna dreptate sa se afle printre cele mai bune plante adaptogene din lume, prin puterile sale de reechilibrare.
 
Sofranul este ideal sa fie luat ca tratament timp de mai multe saptamani sau chiar luni, in functie de nevoile fiecarui organism. Sofranul, sau mai degraba infuzia, se consuma de preferinta in mai multe doze pe parcursul zilei.

In general, cu cat este cura mai lunga, cu atat sofranul va putea sa actioneze mai in profunzime asupra oboselii cronice, simptomelor depresiei, stresului cotidian, lipsei de incredere in sine, asupra energiei si a somnului.

Afla mai multe detalii despre cultura si despre cum poti face un business din cultura de sofran cu ajutorul ghidului complet "Cultura de sofran"...click AICI pentru detalii si comenzi<<

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016