Sofran. Descrierea si caracteristicile biologice ale plantei
Sofranul este o planta bulboasa cu tulpina foarte scurta ce atinge pana la 15 cm inaltime. Acesta are frunzele fine, ascutite, sub forma unor panglici, apar inaintea florilor si sunt colorate in verde crud. Florile neparfumate au forma unor cupe, cu petale ascutite sau rotunjite, in nuante diverse: rosu, galben, alb, bicolore, cu puncte si striatii. Unele infloresc primavara, altele toamna.

Descrierea plantei


Increngatura: Magnoliophyta

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h
Clasa: liliopsida
Ordinul: asparagales
Familia: Iridaceae
Genul: Crocus
Specia: Crocus sp.
Denumire populara: Brandusa, Sofran
Tipul plantei: erbacee
Durata de viata: Perena
Origine: Olanda
Habitat: regiuni temperate, se adapteaza usor la ghivece sau in gradini.
Inflorire: Primavara
Temperatura: 10-20°C
Umiditate: Medie
Luminozitate: Soare plin
Tipul de sol: amestec de pamant de gradina, nisip si mranita.
Fertilizare: Se administreaza odata la doua saptamani ingrasamant lichid pentru plante florifere dupa ce se trec florile.
Inmultire: Prin separarea bulbilor primavara.
Boli si daunatori: excesul de umezeala prelungita poate duce la putrezirea bulbilor.
Ingrijire: Bulbii trebuie ingropati la o adancime de 8 cm. Se uda de 2-3 ori pe saptamana cand e cald, iarna planta intra in repaos, cand se pastreaza doar bulbii in conditii de uscaciune in nisip sau inveliti in ziare.
Beneficii: decorativa, nepretentioasa, infloreste anual, primavara daca bulbii sunt trecuti printr-un repaos in anotimpul rece.
Alte specii: Crocus angustifolius, Crocus ochroleucus, Crocus ligusticus, Crocus sativus, Crocusmathewii, Crocus vernus, Crocus tommasinianus etc.
 
Crocus (brandusa) ornamental care infloreste toamna si creste in climate calde. atinge 15 cm inaltime si are frunze lungi si subtiri. Florile albastre-violete contin pretioasele pistiluri proeminente si portocalii.
 
Sofranul, ca mirodenie, consta in cele trei pistiluri ale crocusului de sofran. Acestea sunt delicate, asemanatoare unor filamente, fiecare in lungime de 2,5-4 cm. au culoare portocalie-roscata, intensa, care la sofranul de buna calitate este uniforma.

Sofranul cu dungi albe, sau pete decolorate, este de calitate inferioara, iar atunci cand in pudra de sofran apar fire albe este semn de contrafacere.
 
Parfumul este foarte intens si extrem de placut, amintind de aroma mierii, iar gustul este puternic si usor amarui, foarte deosebit. Prin cufundarea firisoarelor de sofran in apa calda se obtine o solutie galben-portocalie.
 
Sub forma de pudra este foarte eficient, pentru a obtine cu adevarat aroma atat de cautata si imposibil de reprodus pe cale artificiala, filamentele trebuie infuzate pentru cel putin jumatate de ora, cel mult pana la 12 ore, pentru a elibera aroma si culoarea dorita, un oranj intens.

Desi pudra este un element care te scapa de dureri de cap cand gatesti, cumpara doar atunci cand ai stabilit cu siguranta ca producatorul sau furnizorul este realmente de incredere. Filamentele de sofran ar trebui sa fie uscate la pipait, aproape casante.
 
Mirosul sofranului aduce a pamant proaspat, insotit de o adiere placuta si racoritoare atunci cand deschizi flaconul. Staminele, precum o limba vegetala, sunt late la baza si ascutite la varf atunci cand sunt uscate.
 

Caracteristici biologice

 
Principala caracteristica a sofranului este de a actiona acolo unde se afla un dezechilibru in corp si mai ales de a aduce energie si elementele naturale necesare pentru a combate dezechilibrul din corp.

Astfel, sofranul se ingrijeste in mod direct de boli si, in acelasi timp, ne intareste organismul si il face mai rezistent. Aceasta specie merita pe buna dreptate sa se afle printre cele mai bune plante adaptogene din lume, prin puterile sale de reechilibrare.
 
Sofranul este ideal ca tratament timp de mai multe saptamani sau chiar luni, in functie de nevoile fiecarui organism. Sofranul, sau mai degraba infuzia, se consuma de preferinta in mai multe doze pe parcursul zilei.

In general, cu cat este cura mai lunga, cu atat sofranul va putea sa actioneze mai in profunzime asupra oboselii cronice, simptomelor depresiei, stresului cotidian, lipsei de incredere in sine, asupra energiei si a somnului.

Afla mai multe detalii despre cultura si despre cum poti face un business din cultura de sofran cu ajutorul ghidului complet "Cultura de sofran"...click AICI pentru detalii si comenzi<<
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cultura de sofran: Utilizari culinare
Cultura de sofran: Utilizari culinare
In tarile producatoare, pretul este, desigur, mult mai mic (a zecea parte). Singurul condiment...
Cultura de sofran: Uscarea si metodele de stocare
Cultura de sofran: Uscarea si metodele de stocare
Stigmatele sunt asezate pe o sita si plasate la aproximativ 20 cm deasupra unui carbune din lemn...
Randamentul si productia de sofran
Randamentul si productia de sofran
Greutatea medie a stigmatelor proaspete de la 100 de flori este 3,47 g si greutatea uscata medie...
Beneficiile ceaiului de sofran
Beneficiile ceaiului de sofran
Ceaiul din sofran se foloseste de multa vreme pentru a trata depresia. O cantitate mare din...

Ultima ora

Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Ce este usturoiul elefant   Usturoiul elefant este o varietate de usturoi cunoscuta...
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Rosia este o planta perena, foarte apropiata genetic cu vanata, ardeiul si cartoful. Aceasta...
Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
In Monitorul Oficial a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 1342/2024 privnd aprobarea schemei...
Brazi de Craciun: Naturali vs. Artificiali – O Alegere Cu Impact in Agricultura
Brazi de Craciun: Naturali vs. Artificiali – O Alegere Cu Impact in Agricultura
Cultivarea brazilor de Craciun este o practica agricola veche, ce aduce numeroase beneficii...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016