Sofran. Descrierea si caracteristicile biologice ale plantei
Sofranul este o planta bulboasa cu tulpina foarte scurta ce atinge pana la 15 cm inaltime. Acesta are frunzele fine, ascutite, sub forma unor panglici, apar inaintea florilor si sunt colorate in verde crud. Florile neparfumate au forma unor cupe, cu petale ascutite sau rotunjite, in nuante diverse: rosu, galben, alb, bicolore, cu puncte si striatii. Unele infloresc primavara, altele toamna.
Descrierea plantei
– Increngatura: Magnoliophyta
– Clasa: liliopsida
– Ordinul: asparagales
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
– Familia: Iridaceae
– Genul: Crocus
– Specia: Crocus sp.
– Denumire populara: Brandusa, Sofran
– Tipul plantei: erbacee
– Durata de viata: Perena
– Origine: Olanda
– Habitat: regiuni temperate, se adapteaza usor la ghivece sau in gradini.
– Inflorire: Primavara
– Temperatura: 10-20°C
– Umiditate: Medie
– Luminozitate: Soare plin
– Tipul de sol: amestec de pamant de gradina, nisip si mranita.
– Fertilizare: Se administreaza odata la doua saptamani ingrasamant lichid pentru plante florifere dupa ce se trec florile.
– Inmultire: Prin separarea bulbilor primavara.
– Boli si daunatori: excesul de umezeala prelungita poate duce la putrezirea bulbilor.
– Ingrijire: Bulbii trebuie ingropati la o adancime de 8 cm. Se uda de 2-3 ori pe saptamana cand e cald, iarna planta intra in repaos, cand se pastreaza doar bulbii in conditii de uscaciune in nisip sau inveliti in ziare.
– Beneficii: decorativa, nepretentioasa, infloreste anual, primavara daca bulbii sunt trecuti printr-un repaos in anotimpul rece.
– Alte specii: Crocus angustifolius, Crocus ochroleucus, Crocus ligusticus, Crocus sativus, Crocusmathewii, Crocus vernus, Crocus tommasinianus etc.
Crocus (brandusa) ornamental care infloreste toamna si creste in climate calde. atinge 15 cm inaltime si are frunze lungi si subtiri. Florile albastre-violete contin pretioasele pistiluri proeminente si portocalii.
Sofranul, ca mirodenie, consta in cele trei pistiluri ale crocusului de sofran. Acestea sunt delicate, asemanatoare unor filamente, fiecare in lungime de 2,5-4 cm. au culoare portocalie-roscata, intensa, care la sofranul de buna calitate este uniforma.
Sofranul cu dungi albe, sau pete decolorate, este de calitate inferioara, iar atunci cand in pudra de sofran apar fire albe este semn de contrafacere.
Parfumul este foarte intens si extrem de placut, amintind de aroma mierii, iar gustul este puternic si usor amarui, foarte deosebit. Prin cufundarea firisoarelor de sofran in apa calda se obtine o solutie galben-portocalie.
Sub forma de pudra este foarte eficient, pentru a obtine cu adevarat aroma atat de cautata si imposibil de reprodus pe cale artificiala, filamentele trebuie infuzate pentru cel putin jumatate de ora, cel mult pana la 12 ore, pentru a elibera aroma si culoarea dorita, un oranj intens.
Desi pudra este un element care te scapa de dureri de cap cand gatesti, cumpara doar atunci cand ai stabilit cu siguranta ca producatorul sau furnizorul este realmente de incredere. Filamentele de sofran ar trebui sa fie uscate la pipait, aproape casante.
Mirosul sofranului aduce a pamant proaspat, insotit de o adiere placuta si racoritoare atunci cand deschizi flaconul. Staminele, precum o limba vegetala, sunt late la baza si ascutite la varf atunci cand sunt uscate.
Caracteristici biologice
Principala caracteristica a sofranului este de a actiona acolo unde se afla un dezechilibru in corp si mai ales de a aduce energie si elementele naturale necesare pentru a combate dezechilibrul din corp.
Astfel, sofranul se ingrijeste in mod direct de boli si, in acelasi timp, ne intareste organismul si il face mai rezistent. Aceasta specie merita pe buna dreptate sa se afle printre cele mai bune plante adaptogene din lume, prin puterile sale de reechilibrare.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Organizarea afacerii cu raci
Este obligatoriu ca la inceput de afacere sa va asigurati activitatea, productia, in functie de diferite criterii (seceta, cutremur, fenomene meteorologice deosebite – furtuni, inundatii etc.) Toate aceste fenomene au o actiune negativa asupra activitatii dumneavoastra si este bine sa va protejati... citeste mai mult>>
Ferma de capre. Venituri estimate
Daca va ganditi sa infiintati o ferma de capre, trebuie mai intai sa faceti cateva analize. In primul rand, trebuie sa identificati care este piata dumneavoastra de desfacere si ce produse intentionati sa comercializati.... citeste mai mult>>
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>