10 plante aromatice care pot fi cultivate in bucatarie
Daca doriti sa va infrumusetati intr-un mod util casa puteti opta pentru ingrijirea plantelor aromatice. Acestea pot fi crescute in ghiveci, unde va puteti bucura de ele oricand. Iata 10 plante aromatice pe care le puteti cultiva in bucatarie.
Plantele folosite ca mirodenii si condimente in mancaruri pot fi crescute in casa pe perioada iernii; astfel va veti putea bucura de gustul lor chiar daca afara zapada viscoleste prin colturile gradinii.

Nu aveti nevoie de surse de iluminare speciale, aceste plante cresc foarte bine cu lumina care vine prin fereastra. Iata 10 astfel de ierburi care se preteaza cel mai bine la conditiile din casa.

Busuioc - plantati semintele in vase asezate pe pervazul unei ferestre orientate spre sud, astfel vor beneficia de mai multa lumina si caldura.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h



 
Hasmatuchi - semintele se sadesc vara tarziu; creste bine in conditii de lumina slaba dar temperatura trebuie sa fie de intre 18 - 21 grade Celsius.



Oregano - cel mai bine este sa plantati in casa un butas procurat prin taierea unei ramuri din planta din curte; plantati-l intr-un ghiveci si tineti-l langa o fereastra orientata spre sud. In articolul urmator aflati mai multe despre cum se cultiva oregano atat in casa cat si in gradina.



Patrunjel - fie incepeti cu seminte, fie dezgropati o parte din radacina din gradina, la sfarsitul sezonului; patrunjelul iubeste soarele direct, dar va creste incet pe pervazurile orientate spre est sau vest. . Daca decideti sa le cultivati nu veti intampina mari probleme caci nu sunt greu de intretinut. Patrunjelul este considerat una dintre cele mai eficiente plante-medicament. Atat frunzele cat si radacina de patrunjel constituie un adevarat complex de vitamine si minerale.



Rozmarin - se incepe cu un butas care se tine intr-un pahar cu apa pana face radacini si se tine la o fereastra orientata spre sud. 



Salvia - se porneste cu un butas de la o planta din gradina; tolereaza bine aerul uscat din interiorul casei, dar are nevoie de lumina puternica, deci trebuie asezat la o fereastra dinspre sud.

Tarhon - pentru cresterea lui ca planta de interior, este necesar sa il lasati sa intre in perioada de repaus toamna tarziu sau la inceputul iernii. Mutati in ghiveci o planta matura si lasati-o afara. Dupa ce i s-au uscat frunzele aduceti-l in casa, in cea mai racoroasa camera si tineti-l acolo cateva zile, dupa care mutati-l in fata unei ferestre orientate spre sud, pentru a beneficia din plin de lumina. Se trateaza cu o substanta fertilizatoare, lichida.
Nu ai voie sa mananci foarte sarat? Nu te mai chinui cu retete lipsite de gust, ai o solutie sanatoasa la indemana: inlocuieste sarea cu tarhonul!

Cimbru - il puteti creste in casa, fie printr-un butas lasat sa prinda radacini, fie prin dezgroparea unei plante din gradina si plantarea ei in ghiveci. Cimbrul prefera soarele direct dar creste bine si la ferestrele dinspre est sau vest. Afla care sunt cerintele cimbrului fata de clima si sol, cum se fertilizeaza si in ce constau lucrarile de ingrijire! Cimbrul - cultivare, ingrijire si inmultire

Cimbrisor - ruda mai putin cunoscuta a cimbrului, cimbrisorul are o aroma mai suava si este potrivit pentru a da un gust aparte fripturilor de miel, oaie, dar se poate folosi si pentru peste. Cel mai bine in apartent creste intr-o jardiniera, deoarece are nevoie de spatiu sa se intinda. Ca si cimbrul, are nevoie de cat mai multa lumina. Gasiti aici efectele benefice ale ceaiului de cimbrisor

Maghiran - frunzele sale sunt o companie apreciata de orice friptura de vita. Maghiranul creste bine in orice ghiveci, sub forma unei tufe din care puteti culege frunzulitele. Are nevoie de lumina multa, se uda ponderat.

Coada-soricelului reprezinta un remediu natural în tratarea multor afectiuni: boli ale stomacului, dureri menstruale, anorexie, osteoporoza, reumatism, nervozitate, boli intestinale, tuse, chisturi ovariene.

Cum prind radacini butasii

Pentru a obtine un butas, taiati o parte lunga de aproximativ 10 cm din varul ramurii. Se dau deoparte frunzele din partea inferioara a butasului, iar codita se baga intr-un pahar cu apa; pentru a asigura un mediu si mai umed, paharul se poate acoperi.

Odata ce s-au obisnuit cu temperatura mutati-le intr-o zona in care sa primeasca multa lumina (ferestrele orientate spre sud sunt cele mai luminoase, urmand apoi cele dinspre est sau vest).

Protejati plantele de caldura excesiva si de aerul uscat. Majoritatea prefera temperaturi in timpul zilei de 18-21 grade Celsius, desi rezista si la mai mult; mai important este insa ca peste noapte temperaturile sa scada cu cel putin 10 grade fata de cele din timpul zilei, pentru a simula conditiile de afara.

Cu exceptia busuiocului, toate plantele enumerate mai sus vor rezista si la temperaturi de 4 grade Celsius. In zilele cu temperaturi mai blande, puteti sa duceti afara ghivecele; nu uitati sa le stropiti din cand in cand cu apa pentru a le curata de praf.

Apa, lumina si temperatura

Planta se uda numai de deasupra (se toarna apa pe pamant), cand pamantul e uscat. Adaugati nisip in amestecul de pamant sau puneti pietricele pe fundul ghiveciului, inainte de plantare.

Daca, in ciuda tuturor masurilor de precautie, plantele din interior sunt atacate de daunatori, atunci ajutati plantele oferindu-le conditii bune de lumina si temperatura, precum si bai regulate. Nu uitati ca o planta slabita ca urmare a conditiilor de temperatura ridicata si umiditate scazuta din apartament / casa este atacata mai usor de afide si acarieni decat una sanatoasa.

Daca folositi spray-uri sau alte solutii pentru a indeparta daunatorii, nu uitati ca aceste solutii trebuie sa intre in contact direct cu insectele pentru a fi eficiente. Planta bolnava se stropeste seara (NICIODATA cand e soare puternic), pentru ca lichidul sa nu se usuce, iar dimineata se spala frunzele.

In decembrie, reduceti cantitatea de apa si fertilizator, dar imediat ce zilele incep sa creasca, pe la mijlocul lui ianuarie, adaugati compost si fertilizati.

Daca pamantul din ghivece s-a strans, afanati-l cu o furculita, dar cu grija, pentru a nu rupe radacinile plantei. Februarie este de obicei cea mai buna luna pentru plantele de interior / apartament, pentru ca lumina este foarte puternica.

Pana in martie, plantele vor incepe sa inmugureasca, iar in aprilie este bine sa le scoateti afara in zilele mai calde. Dupa aceea, nu va mai fi mult si plantele vor fi gata sa se intoarca in gradina.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.1 din 46 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cimbru de cultura: particularitati si amplasarea culturii
Cimbru de cultura: particularitati si amplasarea culturii
Continutul in ulei volatil poate varia, in functie de conditiile de cultivare si cele climatice...
Cultivarea salviei. La ce poate fi folosita?
Cultivarea salviei. La ce poate fi folosita?
Denumirea de salvie vine din latinescul „salvare“ care inseamna a vindeca. Materia...
Cum putem folosi sofranul in bucatarie?
Cum putem folosi sofranul in bucatarie?
Profita de reducerile de 75% de Sarbatori. Afla cum poti cultiva sofranul la tine acasa...click...
Plante de apartament care protejeaza sanatatea
Plante de apartament care protejeaza sanatatea
Specialistii recomanda ca la fiecare 8 metri patrati ai casei sa existe cate o planta, presupunand...

Ultima ora

Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Ce este usturoiul elefant   Usturoiul elefant este o varietate de usturoi cunoscuta...
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Rosia este o planta perena, foarte apropiata genetic cu vanata, ardeiul si cartoful. Aceasta...
Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
In Monitorul Oficial a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 1342/2024 privnd aprobarea schemei...
Brazi de Craciun: Naturali vs. Artificiali – O Alegere Cu Impact in Agricultura
Brazi de Craciun: Naturali vs. Artificiali – O Alegere Cu Impact in Agricultura
Cultivarea brazilor de Craciun este o practica agricola veche, ce aduce numeroase beneficii...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton