Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Planta usor de cultivat care va depasi porumbul la profitabilitate

planta-usor-de-cultivat-care-va-depasi-porumbul-la-profitabilitate

Cercetari recente ale expertilor de la Universitatea din Illinois, SUA, asupra profitabilitatii cultivarii plantelor agricole indica un lucru surprinzator: culturile de soia vor continua sa genereze profituri mai mari decat cele de porumb si in anul 2018. Trendul ascendent a inceput in 2013, iar multi agricultori americani si-au inlocuit culturile de porumb cu cele de soia, in incercarea de a-si maximiza castigurile.


Desi studiul este realizat pe culturile din SUA, sunt sanse mari ca acest trend sa ajunga si in Europa, mai ales ca factorii care au influentat aceasta schimbare nu sunt doar cei locali sau climatici. In Romania, in 2016, costul cultivarii unui hectar de porumb era de cel putin 3.000 de lei, in timp ce pentru cultivarea unui hectar de soia era necesara o investitie de 3.800 de lei, dintre care o mare parte din cheltuieli, aproximativ 800 de lei, mergeau la achizitionarea semintelor de soia.


Insa costurile pentru cultivarea porumbului au fost in crestere din 2006, iar specialistii se asteapta ca trendul sa se mentina ascendent. Pe de alta parte, pretul semintelor de soia a devenit mai accesibil. Daca te uiti peste preturile acestor tipuri de seminte de soia, vei vedea ca poti cumpara soiuri originale, cu certificate de la producator, la mai putin de 30 de lei pe kilogram.


Un alt argument este dat si de faptul ca pretul porumbului este in scadere din 2013, iar veniturile aduse agricultorilor sunt simtitor mai mici. Practic, pentru a produce aceeasi cantitate de porumb ca in 2012, de exemplu, ei au cheltuieli mai mari, dar obtin mai putin bani pe recolta. In schimb, in 2016, pretul boabelor de soia a crescut cu 32%, la 420 de dolari/tona metrica, dupa ce fondurile de investitii si-au redirectionat banii spre pietele de materii prime agricole, in cautarea unor castiguri mai mari. Asta nu inseamna ca in cazul cultivarii de soia nu exista riscuri. In toamna anului 2012, pretul boabelor de soia a atins un nivel-record, de 650 de dolari/tona metrica, dar a scazut pe fondul scaderii cererii.


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Alimentatia sanatoasa si cresterea numarului de vegetarieni si a persoanelor cu intoleranta la lactoza sau gluten au dus la popularizarea produselor fabricate din soia, iar cresterea cererii s-a reflectat si in pretul de piata al boabelor de soia. In prezent, China este cel mai mare importator de boabe de soia la nivel mondial.


In Romania, cultivatorii de soia au nevoie, in primul rand, de un climat favorabil, soia fiind o planta foarte sensibila la ariditate si seceta. Asa ca agricultorii care nu dispun de sisteme performante de irigatii, o investitie extrem de costisitoare, sunt la mana vremii. Insa in anii cu temperaturi blande, ei reusesc sa isi valorifice recolta, mai ales ca beneficiaza si de subventii APIA, de pana la 269,06 euro/tona.


Sursa foto: Shutterstock/Copyright: igorstevanovic


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016