
Desi studiul este realizat pe culturile din SUA, sunt sanse mari ca acest trend sa ajunga si in Europa, mai ales ca factorii care au influentat aceasta schimbare nu sunt doar cei locali sau climatici. In Romania, in 2016, costul cultivarii unui hectar de porumb era de cel putin 3.000 de lei, in timp ce pentru cultivarea unui hectar de soia era necesara o investitie de 3.800 de lei, dintre care o mare parte din cheltuieli, aproximativ 800 de lei, mergeau la achizitionarea semintelor de soia.
Insa costurile pentru cultivarea porumbului au fost in crestere din 2006, iar specialistii se asteapta ca trendul sa se mentina ascendent. Pe de alta parte, pretul semintelor de soia a devenit mai accesibil. Daca te uiti peste preturile acestor tipuri de seminte de soia, vei vedea ca poti cumpara soiuri originale, cu certificate de la producator, la mai putin de 30 de lei pe kilogram.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...
valabila 48h
Un alt argument este dat si de faptul ca pretul porumbului este in scadere din 2013, iar veniturile aduse agricultorilor sunt simtitor mai mici. Practic, pentru a produce aceeasi cantitate de porumb ca in 2012, de exemplu, ei au cheltuieli mai mari, dar obtin mai putin bani pe recolta. In schimb, in 2016, pretul boabelor de soia a crescut cu 32%, la 420 de dolari/tona metrica, dupa ce fondurile de investitii si-au redirectionat banii spre pietele de materii prime agricole, in cautarea unor castiguri mai mari. Asta nu inseamna ca in cazul cultivarii de soia nu exista riscuri. In toamna anului 2012, pretul boabelor de soia a atins un nivel-record, de 650 de dolari/tona metrica, dar a scazut pe fondul scaderii cererii.
Alimentatia sanatoasa si cresterea numarului de vegetarieni si a persoanelor cu intoleranta la lactoza sau gluten au dus la popularizarea produselor fabricate din soia, iar cresterea cererii s-a reflectat si in pretul de piata al boabelor de soia. In prezent, China este cel mai mare importator de boabe de soia la nivel mondial.
In Romania, cultivatorii de soia au nevoie, in primul rand, de un climat favorabil, soia fiind o planta foarte sensibila la ariditate si seceta. Asa ca agricultorii care nu dispun de sisteme performante de irigatii, o investitie extrem de costisitoare, sunt la mana vremii. Insa in anii cu temperaturi blande, ei reusesc sa isi valorifice recolta, mai ales ca beneficiaza si de subventii APIA, de pana la 269,06 euro/tona.
Sursa foto: Shutterstock/Copyright: igorstevanovic