Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Specii medicinale. Cultura de echinacea

specii-medicinale-cultura-de-echinacea

Planta poate fi utilizata ca remediu vegetal impotriva cefaleei, precum si in terapia cu plante pentru reducerea greutatii corporale excesive.


De asemenea, este recomandabil sa fie consumate cu prudenta de catre persoanele sensibile la cofeina. Speciile de echinacee se cultiva pentru radacini si pentru partea aeriana, care contin: polizaharide, ulei volatil, fitosterine, pentozani, echinaceina. 
 
In mod obisnuit, Echinacea pallida se cultiva pentru radacini, iar Echinacea purpurea pentru partea aeriana. Efectul terapeutic consta in faptul ca determina intarirea sistemului de autoaparare al organismului, prin mobilizarea leucocitozelor si marirea activitatii fagocitozei care inhiba multiplicarea virusurilor. La noi in tara aceste specii cresc doar cultivate.
 

Cerinte fata de clima si sol

 
Speciile de echinacee prezinta plasticitate ecologica mare, putand fi cultivate in toate zonele tarii. Este de preferat totusi ca speciile de E. angustifolia si E. pallida sa se cultive in zone mai joase, cu insolatie puternica, si pe soluri usoare si calde.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
 

Particularitati biologice

 
Aceste specii sunt plante perene, cu aspect de tufa. Prezinta radacini pivotante, de culoare bruna-deschis.
 
Frunzele sunt lanceolate, cu lungimi ale limbului ce pot depasi 15 cm, pe dos prezentand trei nervuri. 
 
Inflorescetele sunt de tip antodiu (capitule), ce devin tepoase dupa uscare. La specia E. purpurea florile ligulate au culoare rosie, iar cele tubuloase sunt portocalii. Speciile E. angustfolia si E. pallida prezinta flori tubuloase de culoare rosie intens si flori ligulate de culoare rozaviolacee. 
 
Polenizarea este entomofila, iar inflorirea are loc in lunile iulie-august. Fructele sunt achene muchiate, albicioase, ce prezinta un papus rudimentar. Intreaga planta este acope rita cu peri protectori aspri, ce le confera rigiditate.
 

Amplasarea culturii

 
Cele mai bune premergatoare sunt leguminoasele pentru boabe sau alte plante care se recolteaza devreme si lasa solul curat de buruieni si fara resturi vegetale.
 

Administrarea ingrasamintelor

 
Speciile de Echinacea raspund bine la aplicarea ingrasamintelor organice de tipul gunoiului de grajd, in doze de 15-20 t/ha, incorporate toamna sub aratura.
 

Lucrarile solului

 
Dupa eliberarea terenului de resturile vegetale ale plantei premergatoare, este recomandat sa se faca un dezmiristit, apoi aratura adanca la 25-30 cm. Pana in toamna, terenul se mentine curat de buruieni si fara crusta. 
 
La desprimavarare, se face mobilizarea solului printr-o lucrare cu grapa cu discuri. Pentru pregatirea patului germinativ se vor folosi un combinator sau o grapa cu discuri in agregat cu grapa cu colti reglabili.
 

Samanta si semanatul (plantatul)

 
Cultura de echinacea se poate infiinta prin samanta sau prin rasad. Pentru o cultura mai sigura si mai eficienta se recomanda infiintarea culturii prin rasad.
 
Samanta utilizata pentru obtinerea de rasaduri trebuie sa fie sanatoasa, sa provina din loturi semincere cultivate in sistem ecologic si sa fie certificata.
 
Rasadul poate fi produs in rasadnite incalzite sau semiincalzite; pentru un hectar de cultura este necesar rasad produs pe cca 100 m2 de substrat. 
 
Plantarea rasadului se va face la sfarsitul lunii aprilie sau inceput de mai, la distante de 50 cm intre randuri si 40 cm intre plante pe rand, deoarece plantele au nevoie de spatiu pentru cresterea sub forma de tufa. In acest caz, densitatea culturii este de 40.000 de plante la ha. 

Dupa plantat, trebuie aplicata o udare pentru prinderea rasadurilor, cu o norma de 400-500 m3 de apa.
 

Lucrarile de ingrijire

 
Pentru distrugerea buruienilor se vor executa prasile si pliviri repetate, ori de cate ori este nevoie, in functie de gradul de imburuienare si starea culturii.
 
In culturile de Echinacea nu apar boli sau daunatori care sa provoace pagube importante.
 

Recoltarea

 
Dupa recoltare, materialul vegetal este conditionat, inlaturandu-se impuritatile si apoi acesta este supus operatiunii de uscare. Uscarea se poate face la umbra sau artificial, la temperaturi de maximum 35-45 grade C. Randamentul de uscare este de 4:1 pentru herba si de circa 3:1 pentru radacini.
 
Productia de herba proaspata poate fi la E. angustifolia si E. pallida de cca 5 t/ha, in anul doi de vegetatie, si de 10-12 t/ha in urmatorii ani. 
 
Pentru E. purpurea, productia de herba proaspata din anul doi de cultura poate fi de 10 t/ha, iar in urmatorii ani de circa 20 t/ha. Productia de radacini proaspete poate fi de 5 t/ha.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton