Cultivarea musetelului in sistem ecologic
Musetelul reprezinta una dintre cele mai cunoscute si mai utilizate plante medicinale. Uleiul de musetel era folosit inca din antichitate sub forma de frectie contra nevralgiilor si a reumatismului articular.
Cerinte fata de clima si sol
Musetelul prezinta plasticitate ecologica mare, aparand spontan in toata tara. Cele mai favora bile conditii de cultura se intalnesc in zona de sud; se recomanda, totusi, evitarea cultivarii in zone secetoase. Are cerinte reduse fata de factorii de clima si sol. Musetelul suporta bine temperaturile scazute din timpul iernii, ceea ce explica si raspandirea lui atat de mare.
Tehnologia ecologica de cultivare
Amplasarea culturii
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Cele mai bune premergatoare pentru musetel sunt plantele care se recolteaza devreme si lasa solul curat de resturi vegetale si de buruieni.
Administrarea ingrasamintelor
Musetelul valorifica bine ingrasamintele organice; de aceea se recomanda ca, la infiintarea culturii, sa se aplice 15-20 t gunoi de grajd pe hectar, bine fermentat si uniform imprastiat, care se va incorpora sub aratura. Odata cu gunoiul de grajd, se pot aplica si fosfati naturali in doze moderate, de 40-50 kg P2O5/ha.
Lucrarile solului
Dupa eliberarea terenului de resturile vegetale ale premergatoarelor care se recolteaza devreme, este recomandat sa se faca un dezmiristit, apoi aratura adanca. Daca solul este prea uscat, se recomanda mai intai o lucrare de discuire, apoi, dupa ce cad precipitatii abundente, se poate efectua aratura. Daca nu se poate efectua o aratura de calitate, atunci terenul poate fi pregatit cu grapa cu discuri grea, care mobilizeaza solul la peste 10 cm adancime.
Terenul trebuie foarte bine pregatit si nivelat in vederea semanatului, deoarece semintele sunt foarte mici. In acest scop se face pregatirea patului germinativ cu combinatorul sau cu grapa cu discuri in agregat cu grapa cu colti. Frecvent, este necesar un tavalugit atat inainte de semanat, cat si dupa semanat, pentru o rasarire cat mai uniforma.
Samanta si semanatul
Samanta utilizata pentru infiintarea culturii trebuie sa fie sanatoasa, sa provina din loturi semincere cultivate in sistem ecologic, sa fie certificata si sa provina din cultura anului precedent, deoarece facultatea germinativa se poate pierde foarte usor. Soiurile recomandate sunt Margaritar si Flora.
Puritatea fizica a semintelor trebuie sa fie de minimum 70%, iar germinatia de minimum 50%. Semanatul se va face cu semanatori universale (de tip SUP-21, SUP-29), adaptate pentru seminte mici, la distanta de 50 cm intre randuri, cu o norma de samanta de 2-3 kg/ha. Adancimea de semanat trebuie sa fie de circa 0,5 cm. Semintele se mai pot amesteca cu nisip, cenusa sau rumegus, pentru o distribuire cat mai uniforma. Densitatea optima a culturii va fi de 12-16 plante/m2.
Se va semana direct in camp, in lunile august-septembrie. Este de dorit ca, pana la venirea iernii, plantele sa formeze o rozeta de frunze bine dezvoltata care sa ii asigure o trecere buna peste iarna.
Lucrarile de ingrijire
Atunci cand plantele au 5-8 cm se va face rarirea acestora. In fiecare an se vor executa prasile si pliviri pe rand, ori de cite ori este necesar, in functie de gradul de imburuienare a culturii. Pe loturile semincere se vor elimina din lan plantele netipice, cele atacate de boli sau daunatori sau cele slab dezvoltate.
Pentru combaterea bolilor, ca de exemplu mana musetelului (Peronospora leptospera), se recomanda tratamente in vegetatie cu produse pe baza de cupru, precum zeama bordeleza, in concentratie de 1%, sau oxiclorura de cupru (Champion 70 PU), in doze de 0,4%. Pentru prevenirea si a altor boli, cum este putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), se recomanda respectarea rotatiei, masuri de igiena culturala, realizarea unei densitati optime si fertilizari echilibrate.
Ca daunatori, se pot intalni larvele unor acarieni (Apion si Tripeta), care pot fi combatuti prin stropiri cu preparate obtinute din craite sau coada soricelului.
Recoltarea
Inflorescentele de musetel se culeg in zilele insorite, in timpul pranzului, cand florile ligulate au pozitie perpendiculara pe capitul si cand 50% din florile tubulare sunt deschise.
Se recomanda ca recoltarile sa se faca la un interval de 2-3 zile, deoarece daca se intarzie, o parte din florile tubuloase se scutura. Se recolteaza manual direct cu mana sau cu recoltatorul metalic prevazut cu un pieptane. Recoltarea se face prin balansarea recoltatorului la nivelul inflorescentelor, care se rup, se strang si se recolteaza in cutie.
Pentru ceaiuri se recomanda ca inflorescentele sa aiba un petiol de 20-25 cm. Daca musetelul este recoltat pentru obtinerea de ulei volatil, atunci, recoltarea se poate face si cu o masina de recoltat furaje.
Dupa recoltare, se recomanda ca materialul sa fie transporat la centrul de prelucrare, pentru conditionare si uscare.
Uscarea la umbra este cea mai recomandata metoda, realizata in locuri curate si bine aerisite, inflorescentele fiind intinse in strat subtire pe o panza curata sau pe o hartie alba. Se poate usca 1 kg de produs proaspat la 1 metru patrat de spatiu, iar randamentul de uscare este de 5:1 pentru inflorescente si de 3-4:1 pentru herba. Revistele, ziarele si tipariturile sunt contraindicate pentru acest scop deoarece materialul vegetal poate absorbi cerneala tipografica care este toxica.
In timpul uscarii, inflorescentele se intorc din cand in cand pentru a nu se innegri. Inflorescentele nu trebuie sa transpire, sa mucegaiasca sau sa fermenteze prin incingere. Uscarea artificiala trebuie realizata la cel mult 30-35 grade Celsius.
Conditiile de receptionare admit pentru inflorescente: maximum 5% flori brunificate, resturi de planta sau tulpini nu se admit, maximum 10% flori sfaramate care trec prin site cu ochiuri de 3 mm, corpuri straine organice maximum 1% si corpuri straine minerale maximum 0,25%, umiditatea de cel mult 13%. Continutul in ulei volatil trebuie sa fie de minimum 0,4%.
Pentru herba proaspata, se admit: corpuri straine minerale maximum 0,1%, corpuri straine organice maximum 1%, radacini maximum 1%. Pentru herba uscata umiditatea trebuie sa fie cel mult 13%. Productia medie poate fi de 2.000-3.000 de kg/ha inflorescente proaspete sau 800-1.000 kg/ha inflorescente uscate.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>