Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recoltarea plantelor medicinale si aromatice. Recoltarea organelor subterane

recoltarea-plantelor-medicinale-si-aromatice-recoltarea-organelor-subterane

Acestea se recolteaza de obicei toamna, dupa ofilirea partii aeriene, deci dupa incetarea vegetatiei plantelor, pe vreme frumoasa, cand solul este reavan. In organele subterane se acumuleaza substante de rezerva necesare pentru trecerea peste iarna si pentru pornirea in vegetatie a plantelor, in primavara si in urmatorii ani.


O parte din substante migreaza in partile subterane si acestea devin valoroase la maturitate deplina. Exista situatii extreme cand nu putem recolta toamna din cauza timpului nefavorabil, si atunci se poate recolta primavara foarte devreme, cand vremea permite, inainte de reluarea vegetatiei.

Recoltarea pentru organele subterane ar trebui facuta de la plantatii in varsta de 2-3 ani. Plante de la care recoltam organele subterane sunt: valeriana, stanjenelul, topinamburul si nalba.
 

Recoltarea organelor aeriene

 

Mugurii (Turionnes, Gemmae)

 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h
Se recolteaza spre sfarsitul iernii sau primavara devreme, in lunile februarie sau martie, in momentul in care mugurii s-au umflat, dar este obligatoriu, inainte ca acestia sa se deschida.

Se desprind manual, usor de pe ramuri si este de dorit ca intai sa fie taiate ramurile si apoi sunt desprinsi mugurii. In acest fel se are grija de planta-mama. Specii de la care recoltam muguri sunt: pin, salcie, plop, brad, molid.
 

Scoarta (Cortex)

 
Este recoltata de obicei primavara, in timpul infloritului sau cu putin inainte de deschiderea florilor (luna mai). Coaja se desprinde de pe ramuri de 1-2 ani, cu grija, pentru a nu distruge planta.  Exemple: stejar, scortisoara.
 

Planta intreaga (Herba)

 
Se recomanda sa fie recoltata la inceputul infloritului. Atunci cand plantele contin ulei volatil, taierea trebuie sa se faca fara lovituri sau socuri. Exista posibilitatea ca lucrarea sa fie efectuata prin taiere cu o secera, cu o foarfeca sau prin cosit manual cu coasa sau cu un echipament de cosit. Exemple: menta, melisa, busuioc, cimbru.
 

Frunzele (Folia, Folium)

 
Se recolteaza la inceputul infloririi, cand frunzele au ajuns la dimensiunea maxima. De pe un lastar nu trebuie sa recoltam toate frunzele odata, deoarece putem opri vegetatia in continuare a plantelor. Se recolteaza esalonat, mai intai cele de la baza, iar cele din varf mai tarziu.
 
Exista doua procedee de recoltare a frunzelor, si anume: prin ciupire sau prin strunjire. Prin ciupire se rupe petiolul, frunza cu frunza, obtinandu-se un material de cea mai buna calitate. Prin strunjire, lastarii sunt trecuti prin mana, randamentul de recoltare este mai mare, dar materialul vegetal se rupe si pot aparea pierderi mari de principii active.
 

Florile (Flores, Flos)

 
Recoltarea florilor pentru unele specii ar trebui facuta chiar inainte de a se deschide (salcam japonez), iar pentru altele, ce contin uleiuri volatile, cand florile sunt complet deschise. Daca florile se ofilesc, nu mai contin uleiuri volatile sau alte principii active in aceleasi proportii si apar pierderi calitative de recolta.

Se recomanda diferite momente optime de recoltare functie de specie, astfel: pentru musetel si galbenele, recoltarea se va face cand florile ligulate au pozitie orizontala, iar matasea de porumb ar trebui recoltata dupa fecundare, deci dupa ofilirea matasii.
 

Fructele si semintele (Fructus, Semen)

 
Acestea se vor recolta, de regula, la maturitatea deplina. Fructele se recolteaza unele in parga (macese, armurariu), cand contin maximum de vitamine, glucide, pectine, ulterior urmand uscarea si ma turarea in depozit, iar altele cand au ajuns la coacere deplina (afin). Semintele se recolteaza cu putin inainte de maturizare, la umiditate scazuta, apoi se intind imediat pentru uscare, in straturi subtiri.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016