Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
MADR modifica reglementarile din domeniul prelucrarii, procesarii si comercializarii plantelor medicinale si aromatice
Ministerul Agriculturii a lansat spre dezbatere publica un nou proiect de lege referitor la prelucrarea, procesarea si comercializarea plantelor medicinale si aromatice utilizate ca atare, partial procesate sau procesate sub forma de suplimente alimentare predozate.
Potrivit documentului postat pe site-ul ministerului, comercializarea plantelor medicinale si aromatice este definita ca activitatea de punere pe piața a produselor finite, cu respectarea prevederilor legale privind notificarea si desfacerea. Produsele finite reprezinta forma sub care plantele medicinale si aromatice prelucrate si procesate se comercializeaza.
Un articol separat va fi alocat formelor predozate, reprezentand comprimate, tablete, drajeuri, capsule tari sau gelatinoase, pulberi sau granule in casete, pliculețe, pachete, cutii, batoane, jeleuri, dropsuri, caramele, sticlute, fiole buvabile, flacoane cu sau fara picurator si alte forme similare.
Mostra de produs va fi definita ca produsul in forma in care va fi comercializat.
Este interzis a se comercializa drept produse prelucrate sau procesate sub forma de suplimente alimentare plante periculoase pentru consumul uman. Lista plantelor pot fi sau nu utilizate pentru producerea aromelor se va stabili prin ordin al ministerului agriculturii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
Prin aviz al Comitetului tehnic al plantelor medicinale, aromatice si al produselor stupului, denumit in continuare Comitet tehnic, se poate permite utilizarea ca materii prime a unor specii de pe lista nr.1 daca se dovedeste, printrun dosar toxicologic si analitic, ca produsele finite nu contin substantele toxice ale plantelor din care s-au obtinut, se mai arata in document.
Pe site-ul ministerului se mai precizeaza totodata faptul ca orice produs finit va putea fi comercializat numai in baza Avizului de notificare eliberat de Serviciul National pentru Plante Medicinale, Aromatice si Produse ale Stupului, denumit in continuare S.N.P.M.A.P.S., din cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA Bucuresti. Avizul de notificare este acordat in urma evaluarii dosarului de produs precum si a mostrei.
Dosarul de produs trebuie depus in dublu exemplar si va cuprinde urmatoarele:
1. cerere de notificare;
2. certificat de inmatriculare la Registrul Comertului (in copie);
3. declaratie – angajament;
4. fisa de prezentare a produsului;
5. lista de ingrediente (cantitativ si/sau procentual);
6. specificatia tehnica a produsului finit/standard de firma/standard de produs sau document echivalent;
7. schema fluxului tehnologic;
8. fisa tehnica – pentru fiecare planta folosita ca materie prima;
9. documente care atesta calitatea ingredientelor – rapoarte de incercare/buletine/certificate de analize fizico-chimice si microbiologice pentru fiecare ingredient activ si aditiv;
10. rapoarte de incercare/buletine/certificate de analize fizico-chimice si microbiologice ale produsului finit;
11. buletin de analiza/certificat de calitate/certificat de conformitate pentru ambalaj;
12. eticheta;
13. prospect (in limba romana).
In termen de 30 de zile de la data primirii dosarului si a mostrei de produs, S.N.P.M.A.P.S. acorda Avizul de notificare daca dosarul depus este complet si mostra corespunde cerințelor de calitate si siguranța alimentara. In caz contrar, daca sunt necesare informații suplimentare, precizari, reformulari, S.N.P.M.A.P.S. transmite in scris operatorului aceste solicitari, iar perioada de acordare a avizului se prelungeste pana la completarea corespunzatoare a dosarului, dar nu mai mult de 6 luni de la depunerea acestuia.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora