Piata de desfacere a plantelor medicinale si aromatice
Este de precizat faptul ca, plantele medicinale si aromatice reprezentand un segment mic din activitatea agricola a acestei tari, exista extrem de putine date agregate la nivel national, dar, mai ales, local despre acest domeniu.
 
In Romania activitatea de cultivare si prelucrare a plantelor medicinale si aromatice nu a reprezentat o prioritate in politicile agricole nationale. Aceasta activitate a constituit si, din pacate, inca mai constituie tinta eforturilor individuale initiate de intreprinzatorii particulari care se lupta fara nici un fel de protectie cu competitorii care provin, in special, din Asia.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
In acest sens, presedintele Asociatiei Producatorilor, Prelucratorilor si Procesatorilor de Plante Medicinale si Aromatice din Romania, Dumitru Lazurca afirma ca „piata din Romania a acestor produse este invadata de produse din import, care sunt si de proasta calitate si mult mai scumpe si atunci producatorii au mers pe cultivare pentru a veni in piata cu produse bune, din materii prime de calitate".
 
Sistemul de distributie la nivel national existent inainte de 1989 s-a prabusit aproape integral, iar initiativa particulara nu a putut construi o alternativa.
 
Din datele existente, in Romania sunt recunoscute 3700 specii cu actiune fitoterapeutica, din care 800 specii au proprietati fitoterapeutice determinate, iar 370 specii au insusiri recunoscute ca avand efecte farmacodinamice.
 
Farmacopeea europeana adoptata in toate statele membre ale UE cuprinde 98 specii de plante.
 
Urmare a diferitelor cercetari si practici traditionale internationale Lista plantelor medicinale si aromatice este in permanenta dinamica astfel ca Asociatia europeana a producatorilor si prelucratorilor de plante medicinale si aromatice a extins numarul de plante la aproximativ 1500.
 
Principala organizatie a producatorilor si prelucratorilor de plante medicinale si aromatice din Romania este Patronatul Planta Romanica.
 
Preturile de achizitionare a plantelor medicinale nu sunt transparente. De asemenea, modalitatea de stabilire a acestora este la discretia totala a companiilor mari, asa numitele depozite de plante mediciale, care revand aceste produse pe alte piete dupa o prelucrare primara.
 
Putem spune ca preturile cu care se comercializeaza plantele medicinale si aromatice in Romania variaza de la cativa eurocenti pe kg. (35-80) la 4-5 euro/kg, in functie de specie, partea folosita (flori, frunze, scoarta, radacini, rizomi, muguri, seminte, fructe etc.), starea produsului (proaspata sau uscata), modul de realizare a produsului (in cultura clasica sau in cultura BIO organica), calitate si raportul dintre cerere si oferta.


Profita de reducerile de pana la 85% de BLACK FRIDAY! Descopera in ce idei de afaceri poti investi...click AICI pentru detalii si comenzi<<

 
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Beneficiile consumului de Schisandra
Beneficiile consumului de Schisandra
Schisandra limiteaza, de asemenea, cantitatea de cortizol din creier – principalul hormon...
Metode si tehnologii de cultivare. Cresterea rasadurilor de schisandra
Metode si tehnologii de cultivare. Cresterea rasadurilor de schisandra
Semanarea directa are loc primavara – la mijlocul lunii aprilie, la inceputul lui mai pana...
Plante medicinale: Lucrarile solului
Plante medicinale: Lucrarile solului
O alta contributie semnificativa a acestor lucrari ale solului o reprezinta, faptul ca, semana...
Amplasarea culturilor de plante medicinale si aromatice
Amplasarea culturilor de plante medicinale si aromatice
Rotatia culturilor se prezinta indicand prin numere ordinea in care se cultiva. Numarul total de...

Ultima ora

Cele mai populare soiuri de mere romanesti si internationale
Cele mai populare soiuri de mere romanesti si internationale
Marul a reusit sa se adapteze la conditii pedoclimatice variate.     In...
Alune de pamant: Beneficii pentru sanatate, cultivare si utilizari culinare
Alune de pamant: Beneficii pentru sanatate, cultivare si utilizari culinare
Alunele de pamant nu sunt doar o gustare hranitoare, ci si un ingredient bun pentru sanatatea...
Uleiul horticol: Cum se foloseste pentru protectia plantelor
Uleiul horticol: Cum se foloseste pentru protectia plantelor
Ce este uleiul horticol?   Uleiul horticol este un produs folosit in gradinarit si...
Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Ce este usturoiul elefant   Usturoiul elefant este o varietate de usturoi cunoscuta...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016