Plante melifere. Teiul
Un arbore extrem de productiv este teiul (Tillia spp). Acesta cuprinde aproximativ 30 de specii de arbori, nativi ai zonelor temperate ale emisferei nordice, in Asia (unde majoritatea diversitatii speciilor este gasita), Europa si estul Americii de Nord.
Fac parte din categoria foioase, ajungand de la 20 la 40 m inaltime, cu frunze strabatute de nervuri si anvergura de 6-20 cm si flori cu samanta dicotiledonata. Numarul exact de specii este incert, deoarece multe dintre ele hibrideaza spontan, atat in salbaticie, cat si cultivate.
Florile, in numar de 2-10, uneori si mai multe, sunt alb-galbui, placut mirositoare, asezate pe un peduncul comun, concrescut aproape pe jumatatea lungimii lui, cu o bractee lunga in forma de limba, de culoare verde-galbuie.
Fiecare floare este formata din 5 sepale ce cad in momentul infloririi, 5 petale, numeroase stamine si un ovar globulos. Fructul este o nuca de forma sferica sau ovala. Infloreste in lunile iunie-iulie, de obicei la 15-20 de zile de la ultima inflorire a salcamului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propria ta Plantatie de Paulownia
Cum sa castigi 30 000 euro ha chiar din cel de-al 3-lea an al afacerii tale cu fabulosii arbori Paulownia Comanda acum CD-ul tau despre Plantatia de Paulownia Este UNICUL ghid aparut pe piata ideilor de afaceri privind infiintarea unei plantatii de Paulownia El iti arata de la A la Z ce inseamna aceasta afacere si te invata cum sa...
Oferta Speciala
valabila 48h
Este raspandit prin padurile din regiunile de dealuri pana aproape de zona muntoasa. Teiul din padurile noastre cuprinde trei specii importante: teiul cu frunza mare (Tilia platyphyllos), teiul cu frunza mica (Tilia cordata) si teiul alb (Tilia tomentosa).
Perioada de inflorire si capacitatea nectarifera este diferita la cele trei specii de tei. Teiul cu frunza mare infloreste la inceputul lunii iunie si produce 800 kg miere/ha, teiul cu frunza mica infloreste mai tarziu cu 10-14 zile si asigura 100 kg miere/ha, iar teiul alb sau „teiul bun” are o productie foarte ridicata de nectar si infloreste in jurul datei de 25 iunie si are cea mai mare capacitate melifera, respectiv 1.200 kg/ha.
Astfel, in anii favorabili din punct de vedere climatic (care sa faciliteze atat infloritul, cat si culesul) se obtin productii de 15 pana la 40 de kg de miere pe familie.
Zonele unde se gasesc cele mai mari paduri de tei sunt, in ordinea marimii acestora: Tulcea (Cetatuia, Niculitel, Luncavita, Babadag, Ciucurova, Topolog), Iasi (Barsani, Grajduri, Ciurea, Mironeasa, Poieni), Caras Severin (Rama, Bocsa Montana, Bocsa Romana, Bozovici, Bergeasca, Baile Herculane, Valea Smardei), Ilfov si Giurgiu (Lipia, Bojdani, Snagov, Ciofliceni, Scrovistea, Mihai Bravu, Calugareni, Vanatori Mici, Cascioarele, Malu Spart, Pustnicu, Cernica).

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Planificarea afacerii cu lavanda
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de calitatea semintelor. Diferenta in ceea ce priveste investitia intr-o cultura de lavanda o face si detinerea unui teren agricol.... citeste mai mult>>