Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cânepa. Cultivarea cânepei, legislaţie şi avize pentru a cultiva cânepă

CANEPA - CANABIS SATIVA. Cum se cultiva CANABIS, cultivarea canepei in Romania, legislatie si avize pentru cultivatorii de canepa


Cânepa se cultivă pentru conţinutul său în fibre naturale în procent relativ ridicat şi pentru seminţele bogate în ulei sicativ. Fibrele de cânepă sunt mai lungi decât cele de in, foarte durabile şi destul de rezistente. Ele se utilizează la confecţionarea unei game largi de produse textile, rezistente la putrezire chiar şi aflate în apă. Fibrele scurte (câlţii) se folosesc la confecţionarea saltelelor precum şi ca material izolator.

Produsele secundare - uleiuri, turtele, puzderiile, sunt utilizate în general ca şi cele ale inului iar cenuşa obţinută prin arderea lemnului este folosită ca îngrăşământ organic bogat în fosfor şi potasiu. Din vârfurile inflorescenţelor plantelor femeieşti şi din seminţe se prepară medicamente cu acţiune sedativă, diuretică, vomitivă, vermifugă şi altele.

Uleiul de canepa rezultat din presarea la rece a semintelor de canepa este folosit ca supliment natural pentru lupta impotriva cancerului, diabetului, artritei, etc.
In varianta ulei de canepa, proprietatile semintelor devin mult mai usor accesibile organismului uman. Este posibil? Cercetarile demonstreaza chiar mai mult si puteti consulta aici informatii despre beneficiile uleilul de canepa

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Până în 1990, România era a treia ţară din lume producătoare de cânepă. Legislaţia severă - care trecut cânepa pe lista plantelor narcotice - a dus la dispariţia aproape în totalitate a culturii de cânepă din România. Datele publicate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) menţionează, pentru anul 2010, o suprafaţă de 23 de hectare cultivate cu cânepă.

Numărul unităţilor de procesare s-a diminuat considerabil (din 28 de unităţi de procesare existenţe în anul 1991) în anul 2010 au rămas în funcţiune doar două.

Legislaţia românească a „îngropat” cultivarea cânepei


„În judeţul Botoşani până în 1989 exista o tradiţie în ceea ce priveşte cultivarea cânepii pentru fuior. Dup 1989 cânepa se cultivă doar cu o autorizaţie specială eliberată de DADR şi supervizată de departamentul de narcotice al Poliţei. În acest context au dispărut culturile de cânepă”, spune fostul director al Direcţiei Agricole şi de Dezvoltare Rurală Botoşani, Gheorghe Manole. Pe alocuri se mai cultivă sporadic în momentul de faţă în judeţ cânepa de sămânţă (hăldani).

Potrivit legislaţiei europene, în România pot fi cultivate doar soiurile de cânepă cu un conţinut de tetrahidrocanabinol mai mic sau egal cu 0,2%. Soiurile de cânepă eligibile pentru plăţile directe sunt Denise, Diana, Lovrin 110, Silvana şi Zenit.


Inspectoratul General al Poliţiei precizează:

Conform prevederilor Legii nr. 143/2000, privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi a Regulamentului său de aplicare, toate culturile de plante ce conţin substanţe stupefiante sau psihotrope trebuie autorizate de Ministerul Sănătăţii şi Familiei, prin Direcţiile de Sănătate Publică.

În această categorie intră şi cânepa, care se cultivă tradiţional în ţara noastră, în special pentru obţinerea fibrei textile.
Specialiştii în domeniu consideră că nu există decât o singură specie de cânepă denumită ştiinţific Cannabis sativa. O varietate a acesteia este Cannabis sativa subspecia indica, cunoscută sub denumirea de Cannabis indica. Nu există varietăţi perfect delimitate ale cânepei care să prezinte stabilitate şi de aceea nu pot fi definite.

Caracteristic cânepei este faptul că, indiferent de varietate sau de zona în care aceasta este cultivată, ea biosintetizează un compus chimic cu efect halucinogen - tetrahidrocanabinol (THC) - a cărui concentraţie este influenţată de factori pedoclimatici, valoarea acestuia crescând necontrolat în verile deosebit de călduroase.

Datorită prezenţei acestui compus în compoziţia chimică a plantei, produsele vegetale obţinute din Cannaabis sativa (indiferent de specia cânepei din care acestea s-au obţinut), au fost introduse sub controlul legislaţiei internaţionale (Convenţiile Naţiunilor Unite din 1961 şi 1971) şi naţionale (Legea nr. 143/2000).

Prin Convenţia Unică asupra stupefiantelor, semnată la New York în 1961, la care România a aderat, comunitatea internaţională şi-a manifestat hotărârea fermă de a lupta împotriva oricăror operaţiuni ilicite legate de planta de cannabis (indiferent de concentraţia de THC).

În acest context, Convenţia stabileşte măsuri coercitive împotriva traficului ilicit, dar în acelaşi timp şi reguli de monitorizare a culturilor licite de cânepă, inclusiv prin sistemul autorizării.

Având în vedere tradiţia existentă în cultivarea cânepei, programele naţionale şi europene de viitor, care vizează creşterea suprafeţelor cultivate cu cânepă, precum şi încurajarea micilor cultivatori şi prelucrători de astfel de plante din ţara noastră, legislaţia naţională nu îngrădeşte aceste activităţi desfăşurate în scop licit.

Singura condiţie impusă este aceea de obţinere a autorizaţiei emisă de Ministerul Sănătăţii şi Familiei, prin Direcţiile de Sănătate Publică.

Controlul privind cultivarea licită a cânepei este realizat de Ministerul Sănătăţii şi Familiei, Ministerul de Interne şi Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor.

Majoritatea cazurilor instrumentate în anii 2001 şi 2002 au avut în vedere culturile de plante care aveau drept scop obţinerea Cannabisului pentru consumul propriu ilicit al proprietarului, comercializarea sa în baruri şi discoteci sau în alte medii propice practicării consumului de droguri.

Acţiunile Poliţiei, desfăşurate sub directa supraveghere a Parchetului, i-au avut în vedere pe cei care au sustras cantităţi din această plantă în scopuri ilicite, iar nu persoanele care au cultivat tradiţional cânepă pentru fibră textilă ori seminţe.

În acelaşi timp, precizăm că unităţile de poliţie o dată sesizate de existenţa unei culturi neautorizate, indiferent de scopul acesteia, au obligaţia legală de a întocmi acte de constatare şi de a înainta aceste acte Parchetului competent, pentru a dispune măsurile legale ce se vor lua.

Pentru a fi evitate toate situaţiile generate de necunoaşterea legii şi pentru a se putea delimita cultivatorul de bună credinţă de cel care în mod voit eludează legislaţia în domeniu, populaţia are la dispoziţie un instrument simplu, legal, care nu lasă loc la interpretări subiective, aflat la îndemână şi în nici un caz birocratic, acela de a obţine autorizaţia de cultivare înainte de începerea lucrărilor propriu-zise de însămânţare.

Apreciind sprijinul mass-media în popularizarea prevederilor Legii nr. 143/2000 şi pentru o informare corectă şi netrunchiată a publicului cititor, ne exprimăm convingerea că precizările prezentate vor contribui la înţelegerea tuturor aspectelor controversate legate de acest subiect.ALDÁN, aldani, s. m. (Reg.) Cânepă de toamnă care produce sămânță (Cannabis sativa). [Var.: hăldán s. m.]

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.07 din 123 voturi

ComentariiComentarii33 comentarii

dumnezeu 2019-01-31 21:06:37

Sativex, Marinol, Cesamet si Bedrocan sunt OK dar planta naturala Cannabis crescuta la om in gradina DOAMNE FERESTE ! Reclame la medicamente sintetice scumpe cu brevet de te doare capul dar miracole naturale extrase din plante gratuit sunt stigmatizate si declarate "droguri de risc"... Un hectar de Cannabis produce 20 tone de biomasa, creste in 3 luni deci se pot face 2 recolte pe an in Romania, dar noi taiem padurile care au luat sute de ani sa creasca ca sa le bagam in soba... Facem haine din nylon produs cu formaldehid si cianura in loc sa folosim fibre naturale din Cannabis... Coloranti, vopseluri, adezivi, material izolant, toate pot fi produse din Cannabis, dar ne trebuie soiurile originale din care a fost creata corcitura numita "canepa". Soiurile originale contin codul genetic complex care produce fenotipuri diverse, rezistente la boli si mult mai productive daca sunt incrucisate si selectionate fara sa eliminam canabinoizii si terpenii produsi in mod natural de Cannabis.

lasatiosacreasca 2019-01-31 19:12:11

Va rog sa lasati Cannabisul in pace ca nu v-a facut nimic. Din contra, semintele contin 30% proteina, uleiuri nesaturate, zinc si fosfor, bune pentru sanatate. Fibra se poate folosi sa facem haine, material de constructie. Terpenii si canabinoizii din Cannabis ajuta planta sa combata bolile ei dar si pe ale noastre. Vai de anandamida celor care se opun progresului omenirii..

Maxi Gheorghe 2018-05-12 17:53:18

Sunt cultivator și multiplicator de semințe de cânepă AUTOHTONE , in special produc semințe pentru semănat dar și pentru ulei . Mai am disponibil 8 tone de semințe , cei interesați mă pot contacta la Nr. 0744629514

Steve Danks 2018-04-19 19:40:02

Am interested in the work you doing ,

catalin eu 2018-03-21 01:40:56

sativa indica si ruderales... mai intai incercati sa va documentati cate tipuri de cabis sunt 1... in ultimii ani au fost modificate in mii de feluri. plecand de la 0,2 thc pana la 22/ 30%. acum dutch passion senssi seeds dinafem etc au scazut thc-ul readucandul din nou la un nivel de 0,2/ 0,1% si ridicand cbd-ul la 15 in unele tipuri de plante ajunge si la 30/38%.... deci repet informativa in primul rand ce este canepa canabis sau cum vreti sa o chemati... ce si cate substante contin si ce efecte au. nu fiti ignoranti pt eu cred ca si in romania sunt persoane decente ; va urez o seara frumasa

Fusaru Daniel 2017-11-20 16:26:23

Tot ce e verde este bun ! Uleiul ce contine Omega 3 , 6, 9 ex statul te vrea prost domnule ...e prosti dar e multi :

sibel 2017-11-08 21:00:16

Bună, aș dori să am câteva informații despre canepa industrială, pentru a putea începe ceva. poți să mă ajuți te rog?

Andrei Apetrei 2017-01-03 13:01:34

Articol nefundamentat scris pe genunchi.Datele sunt foarte vechi si neactualizate.MA intreb cum puteti publica asa ceva si daca a verificat cineva corectitudinea afirmatiilor.
Ziaristule care esti, mai educate si mai citeste inainte de ascrie enormitati pe internet.

corneliu apostol 2016-04-25 09:38:24

dar de ce faceti incurcatura asta de termeni? halucinogen cu euforizant? nestiinta sau rea-vointa? deci sa lamurim THC-ul nu e halucinogen. pe latura medicala sunt multe aplicatii..extrem de multe . nu credeti ca ar trebui dezbatut aspectul mai amplu? cu respect

Marin Preda 2016-04-24 13:41:33

ma interseaza cum as putea sa plantez vreo 200ha de cannabis cu HTC-ul cat mai mare 40-60%
de unde pot procura semintele sau chiar poate cineva are deja rasaduri, mi/ar trebui vreo 5 milioane de rasaduri. sa nu intelegeti gresit , nu este pentru hashis sau mariuana de fumat, nuu , da de ce sa o fumam, doar n/o fumam, noi nu fumam asha ceva, si chiar daca ar fi de fumat ce p m are? sau ati vazut si voi filmul ala de propaganda de la dobitocii aia din america din 1930 cu efectele negative ale canepei. deci atunci HTC trebuie sa fie cel mai ridicat ca sa pot face cel mai bun ulei de cannabis care trateaza orice fel de cancer creierelor spalate cu sapun facut din 99% din soda caustica. din restul canepei vedeti si voi ce se mai poate face si cu predilectie incetati sa mai taiati copacii din munti. Cretinilor!

Sandu Ion 2016-01-12 15:56:34

M-ar interesa cateva informatii ,daca stie careva unde mai sunt in Romania topitorii de canepa?
Deasemeni ,daca se pot face contracte si pentru suprafete mici gen: 3-5 ha?
De unde pot sa fac rost de seminte pentru semanat?
Pentru contact :tel.0727299459 sau sandu.ion54@yahoo.com

feeencz domnica 2015-05-22 19:25:31

In articolul acesta am cautat posibilitatea legala de a cultiva sativa in intresul tratamentelor bolilor cronice,nicidecum in interesul ilicit.Doresc aa aflu cadrul legal si modaliratea obtinerii in vedereal producerii uleiului de sativa.Ma intereseaza etapele si demersurile legale.Daca exista aceasta posinilitate si care sunt pasii.Va multumescDomnica Ferencz

Stefan Carare 2015-03-06 13:17:36

MADR sabotati agricultura- de ce nu raspunde nici un birocrat intrebarii adresate de utilizatirul Sauca inca din 2011 - Cat mai aveti de gand sa mentineti acesta legislatie aberanta care contravine flagrant intereselor agricultorilor si CONSUMATORILOR romani ? Deci CANAH Salonta foloseste canepa din China si pentru produsele din farmaciile naturiste??

Maxi Gheorghe 2014-12-12 11:16:42

Suntem o societate romaneasca care producem seminte de canepa autohtona pentru semanat , momentan avem disponibil 5.000 kg seminte soiul ZENIT.
Va oferim documentele necesare infiintarii culturii de canepa
1. factura
2.certificat de calitate
3. buletin de analiza THC
4. ambalat, etichetat sigilat de ITSCM
Detalii contact :lcata35@yahoo.com
tel: 0744629514

Medeleanu 2014-10-04 21:09:57

medeleanualexandru@yahoo.com este adresa și pot da detalii și despre culturile de cânepa legale.

Medeleanu 2014-10-04 19:18:55

Care vrea să cultive cânepă și este din zona Moldovei județele: Vrancea, Iași, Vaslui, Bacău, Galați, Covasna, Buzău, aș fi interesat pentru a cumpăra, în mod legal, semințele. Pentru mai multe informații lăsați un mesaj pe adresa de mail: medeleanu alexandru@yahoo.com.

anca cristurean 2014-07-25 21:24:28

buna ziua, as fi interesata daca as vrea sa cultiv canepa, de unde procur canapa pentru fibre de ex si cui o vand? este cineva in tara interesat sa cumpere canepa? asta daca tot ma gandesc sa-mi investesc banii? multumesc.

Maghiar Maria Dalida 2014-07-01 15:47:56

Buna ziua. As avea cateva intrebari despre cresterea legala a canepei. E cineva dispus sa ma ajute si pe mine?

costi 2014-06-23 03:40:54

Bine, bine, sa zicem ca eeusim in mod legal sa plantam canepa. Cum o valorificam? Cine mi-ar cumpara cultura de pe 4 ha?

iulian 2014-03-24 00:26:22

buna seara.....detin si eu un mic teren in zona brailei si as vrea sa ma ocup legal de cresterea canepei....este o pasiune sa cresti asa ceva...mai ales ca se fac si medicamente din aceasta planta ceea ce oameni au nevoie de asa ceva......iuli iulian..facebk

andrei 2014-03-13 20:19:45

salutare .. am o mare rugaminte la dumneavoastra .. detin cateva terenuri in zona buzaului zona de deal .. si sunt interesat de toti pasii pentru a deveni un agricultor de canepa ... daca se poate sa-mi trimiteti toti pasii care trebuie sa-i indeplinesc pentru cresterea canepei fara a avea probleme cu legea pe parcurs as fi foarte recunoscator . O zi buna ! Multumesc !

Ronald 2013-01-21 11:46:48

Hello, my name is Ronald, I'm Spanish businessman, and I am dedicated to the transformation of hemp, in short long fibers, cellulose, Seeds, etc.. but we can transform the fibers, their specific conditions of their spinning, or you can send us a sample of how they want.

If you tell us the quantity you need and where you want to pick it up, we pass a quote of your order, without any commitment, now I am booking up to 1,000 tons of fiber.

If you are interested, please contact us and we will provide all information requested by your technical department.

Fibers specific data are;

Raw material: 98% Clean Hemp
Place of Origin: Spain
DO NOT use the roots
Formats: RAW or as desired by the customer as retting or Shelling
Cuts of 10 centimeters
90 inches long
Delivery Minimum: 2.400 kilos
Packing: According to buyer's requirement
Delivery time: 90 days 30
Attached Images plantations we have in Andalusia.

greetings
Ronald Coquis
imasdronald@gmail.com
Sales Department.
00 34 958977022
Skype: lacasadenoah

maria 2012-12-13 09:41:02

Buna ziua,as dori sa stiu de unde pot cumpara lemnul de canepa,mai precis adresa de la cultivatori de canepa

Lenka Martonova 2012-05-28 14:55:31

Destination Prague - Czech Republic

Lenka Martonova 2012-05-28 14:54:00

Hello, Seeking a Romanian supplier of 100% hemp fabric from cutting of solid clothing and decorative paintings on thin canvas type fabric clothing, organtýn, twill, satin, etc.

aaron 2012-03-11 09:46:59

Interzicerea cultivari canepii in Romania face parte din manipularea ordinara a ocultei mondiale ,vrem sa devenim iar cultivatori traditionali de canepa romaniasca.

juan 2011-11-29 20:32:47

cunoaste cineva o modalitate de contact a vreunei firme care exporta soiuri autorizate romanesti pt cultivare legala subventionata pe taramuri spaniole?
www.alsativa.es

Bogdan Draganescu 2011-11-25 07:13:35

Info. pt schimbarea legislatiei romanesti!

Eugen Stramaturaru 2011-11-25 07:11:20

Foarte interesant!

sauca 2011-10-03 14:03:02

Doresc sa depun un proiect de cercetare PNII, pentru extinderea suprafetelor cultivate in romania cu canepa din soiuri emeliorate cu 0.02%canabinol, in vederea prelucrarii si extragerii uleiului esential omega 3-6. De ce este acceptat importul de canepa din China pentru a asigura materia prima la Fabrica de la Salonta canah international si avem nevoie de legislatie europeana care sa ne accepte cultivarea soiurilor romanesti?Care sunt interesele MADR sa nu negocieze cu UE si sa facem cunoscute soiurile create pentru a fi pretabile acestui scop nobil- Sanatatea oamenilor si recunoasterea cercetarii romanesti in domeniu?

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021".Forum
Adrian spune: Foarte interesant!
01 Iul. 2021 10:20:40
Raspunde la intrebare
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Proces natural sau provocat de inlaturare a frunzelor unor plante de cultura ajunse la maturitate, p ...

Plante iubitoare de caldura ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016