Gutuiul. Lucrari de ingrijire la gutui
Din punct de vedere botanic, gutuiul (Cydonia oblonga) este un arbustoid (pom fructifer de talie mica/mijlocie, cu mai multe tulpini), cultivat mai ales in gradini, ca pom izolat. Desi natural creste sub forma de tufa, in livezile intensive acesta este condus cu o singura tulpina.
Gutuiul deoarece valorifica foarte bine terenurile cu exces temporar de umiditate, creste inclusiv pe soluri grele, argiloase si este ferit de ingheturile tarzii, datorita perioadei de inflorire devansata fata de ceilalti pomi fructiferi. Tipuri de gutui: gutui chinezesc, gutui japonez si gutuiul obisnuit

Gutuiul vine din insula Creta, din jurul orasului Cydon, care a dat si numele speciei (Cydonia oblonga). In afara de aceasta specie foarte cunoscuta, mai exista doua genuri originare din Asia: gutuiul japonez (Cydonia japonica) si gutuiul chinezesc (Cydonia sinensis).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Aceste doua specii orientale se caracterizeaza prin fructele de mari dimensiuni, o gutuie poate sa ajunga la 500-800 de grame. Tot in Asia se mai cultiva Cydonia maulei, o specie de gutui cu fructe foarte acre si astringente, folosite mai rar pentru consum. Cydonia maulei se cultiva ca specie decorativa.
 

Formarea coroanei si lucrarile de taiere la gutui

Gutuiul este un pom fructifer longeviv care, daca este ingrijit corect, poate trai peste 50 de ani. Rodeste dupa primii doi ani de la plantare. In acest interval, atentia pomicultorilor trebuie sa fie acordata formarii coroanei, in functie de preferinte. Cel mai adesea este utilizata forma de tufa cu 3-4 tulpini, pornite din colet, sau piramida mixta, cu lastarii porniti de pe un trunchi scurt, de 50-80 cm. Inainte de plecarea in vegetatie, se aleg ramurile principale (3-4 sarpante) iar restul lastarilor se elimina. De pe sarpante se elimina ramurile verticale.
 

Boli si daunatori la gutui

Cea mai periculoasa boala care afecteaza gutuiul este focul bacterian, produs de bacteria Erwinia amylovora. Aceasta boala se manifesta in tara noastra dupa 1990 si a afectat puternic in special livezile de mar, gutui, par. Pomii fructiferi atacati se taie si se ard, pentru a a preveni raspandirea bacteriilor care pot usca pomii intr-un timp record. Dintre daunatori meritp amintiti viermele fructelor (Cydia pomonella) si paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus).
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.79 din 56 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Cele mai populare soiuri de mere romanesti si internationale
Cele mai populare soiuri de mere romanesti si internationale
Marul a reusit sa se adapteze la conditii pedoclimatice variate.     In...
Alune de pamant: Beneficii pentru sanatate, cultivare si utilizari culinare
Alune de pamant: Beneficii pentru sanatate, cultivare si utilizari culinare
Alunele de pamant nu sunt doar o gustare hranitoare, ci si un ingredient bun pentru sanatatea...
Uleiul horticol: Cum se foloseste pentru protectia plantelor
Uleiul horticol: Cum se foloseste pentru protectia plantelor
Ce este uleiul horticol?   Uleiul horticol este un produs folosit in gradinarit si...
Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Ce este usturoiul elefant   Usturoiul elefant este o varietate de usturoi cunoscuta...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016