Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Gutuiul. Lucrări de îngrijire la gutui.
GUTUIUL. INGRIJIREA GUTUIULUI, CULTIVAREA GUTUIULUI, INVATA CUM SE CULTIVA GUTUIUL: LUCRARI DE TĂIERE, FORMAREA COROANEI, CAND RODESTE GUTUIUL, BOLI SI DAUNATORI LA GUTUI
În această perioadă, în sudul ţării sunt înflorite speciile de sâmburoase precum vişinii, zarzării, cireşii de mai, prunii. Au început să înflorească şi merii, perii, şi se pregătesc gutuii, pomii fructiferi care înfloresc cel mai târziu şi vor încheia sezonul.
Citeşte şi:
Din punct de vedere botanic, gutuiul (Cydonia oblonga) este un arbustoid (pom fructifer de talie mică/mijlocie, cu mai multe tulpini), cultivat mai ales în grădini, ca pom izolat. Deşi natural creşte sub formă de tufă, în livezile intensive acesta este condus cu o singură tulpină.
Gutuiul deoarece valorifica foarte bine terenurile cu exces temporar de umiditate, creşte inclusiv pe soluri grele, argiloase şi este ferit de îngheţurile târzii, datorită perioadei de înflorire devansată faţă de ceilalţi pomi fructiferi.
Tipuri de gutui: gutui chinezesc, gutui japonez şi gutuiul obişnuit
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Gutuiul vine din insula Creta, din jurul oraşului Cydon, care a dat şi numele speciei (Cydonia oblonga). În afară de această specie foarte cunoscută, mai există două genuri originare din Asia: gutuiul japonez (Cydonia japonica) şi gutuiul chinezesc (Cydonia sinensis). Aceste două specii orientale se caracterizeaza prin fructele de mari dimensiuni, o gutuie poate să ajungă la 500-800 de grame.
Tot în Asia se mai cultiva Cydonia maulei, o specie de gutui cu fructe foarte acre şi astringente, folosite mai rar pentru consum. Cydonia maulei se cultivă ca specie decorativă.
Formarea coroanei şi lucrările de tăiere la gutui
Înainte de plecarea în vegetaţie, se aleg ramurile principale (3-4 şarpante) iar restul lăstarilor se elimină. De pe şarpante se elimină ramurile verticale.
Boli şi dăunători la gutui
Cea mai periculoasă boală care afectează gutuiul este focul bacterian, produs de bacteria Erwinia amylovora. Această boală se manifestă în ţara noastră după 1990 şi a afectat puternic în special livezile de măr, gutui, păr. Pomii fructiferi atacaţi se taie şi se ard, pentru a a preveni răspândirea bacteriilor care pot usca pomii într-un timp record.
Dintre dăunători meritp amintiţi viermele fructelor (Cydia pomonella) şi păduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus).
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 3.87 din 50 voturiUltima ora
Idei de afaceri in agricultura