Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Apicultorii cer ajutor financiar

apicultorii-cer-ajutor-financiar

Din cauza secetei, apicultorii sunt nevoiti sa ceara ajutor financiar de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. In acest an productia de miere este semnificativ mai mica fata de anii anteriori.


Dan Panescu, vicepresedintele si coordonatorul Grupului de Apicultura din cadrul Asociatiei Forta Fermierilor trage un semnal de alarma referitor la situatia productiei de miere si a pretului in scadere pe care crescatorii de albine il obtin.
 
De asemenea, acesta a transmis public ca Asociatia Forta Fermierilor solicita un ajutor de minimis de 20 de euro pe familia de albine. Acest fapt este in tandem cu cerintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.
 
"Noi sustinem orice initiativa de alocarea financiara si cerem la randul nostru sa se ia masuri urgente. Este foarte important acest ajutor pentru ca din cauza incalzirii excesive albinele nu mai pot recolta nici polenul de care au nevoie zilnic pentru a reinnoi generatiile de albine. Campul este practic uscat dupa cum deja am vazut cu totii si nu mai gasim niciun fel de resursa. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h
Si albinele trebuie sa isi duca mai departe activitatea de intinerire a generatiilor pana la sfarsitul lunii septembrie, chiar jumatatea lui octombrie ca sa reziste ca durata de viata pana anul viitor  in februarie la jumatatea lunii cand incepe din nou intinerirea. Practic familiile de albine in timpul iernii traiesc un pic mai mult, intre 4 si 6 luni maxim, daca sunt perfect sanatoase. 
 
Daca ar inceta de acum intinerirea generatiei  asta ar insemna ca undeva in ianuarie am ramane fara albine.  Iar ca sa nu se intample lucrul acesta noi avem nevoie de hraniri suplimentare. Ori acestea se fac cu costuri foarte mari  iar noi deocamdata nu avem capital", a declarat Dan Panescu.
 
Apicultotii ar trebui sa obtina banii la rectificarea bugetara, conform lui Dan Panescu. De asemenea, acesta este de parere ca preturile au cazut mult fata de anii anteriori. In acest sens, diferenta de pret la vanzarea en-gros este de 10 lei pe kilogram la salcam comparativ cu aceasi perioada din 2021.
 
Anul precedent, pretul maxim obtinut era de 35 lei pe kilogram, iar in acest an apicultorii primesc 20 de lei. Dan Panescu considera situatia ingrijoratoare. "De aceea trebuie sa primit cat mai urgent un ajutor, iar la rectificarea bugetara speram ca Ministerul va include un sprijin si pentru noi".
 
MADR a primit o cerere din partea Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania pentru o plata de cel putin 20 de euro pentru familia de albine.
 
"Va informam ca la aceasta data, valorificarea productiei modeste de miere obtinuta de apicultori este ingreunata de lipsa contractelor externe, dar si de lipsa protectiei productiei autohtone de importurile de miere extra comunitara. 
 
In aceste momente, dificile pentru apicultura romaneasca, apicultorii solicita un sprijin financiar sub forma ajutor de minimis, de cel putin 20 euro pe familia de albine, pentru mentinerea si asigurarea supravietuirii familiilor de albine", se arata in adresa transmisa de apicultori.
 
Productiile din acest an sunt mai scazute din cauza secetei si suprafetelor mici cultivate cu rapita. 
 
"Cu toate ca la inceputul anului apicultorii erau optimisti in obtinerea unor productii care sa asigure rentabilitatea stupinelor, suprafetele mai mici semanate cu rapita, ca prima cultura melifera de productie, temperaturile scazute si ploile care s-au suprapus cu perioada de inflorire au generat productii scazute la acest cules. 
 
Cea de-a doua specie melifera, salcamul, a fost calamitat in proportie de 50-70% in anumite zone ale tarii si drept urmare a asigurat productii scazute la nivel national. Teiul, cu o pondere redusa in totalul productiei nationale de miere, ca urmare a suprafetelor mici pe care se regaseste aceasta specie, a avut mult de suferit din cauza temperaturilor excesiv de mari din perioada de inflorire", se mai arata in adresa transmisa la MADR.
 
Din cauza schimbarilor climatice, in special a secetei, apicultorii avertizeaza ca floarea-soarelui asigura in mod normal peste 40% din productia anuala de miere, insa acum este compromisa.
 
In 2021, apicultorii au primit un sprijin de 23,7 lei pe familia de albine, ajutorul de stat fiind derulat prin APIA.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016