Apicultorii cer ajutor financiar
Din cauza secetei, apicultorii sunt nevoiti sa ceara ajutor financiar de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. In acest an productia de miere este semnificativ mai mica fata de anii anteriori.
Dan Panescu, vicepresedintele si coordonatorul Grupului de Apicultura din cadrul Asociatiei Forta Fermierilor trage un semnal de alarma referitor la situatia productiei de miere si a pretului in scadere pe care crescatorii de albine il obtin.
De asemenea, acesta a transmis public ca Asociatia Forta Fermierilor solicita un ajutor de minimis de 20 de euro pe familia de albine. Acest fapt este in tandem cu cerintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.
"Noi sustinem orice initiativa de alocarea financiara si cerem la randul nostru sa se ia masuri urgente. Este foarte important acest ajutor pentru ca din cauza incalzirii excesive albinele nu mai pot recolta nici polenul de care au nevoie zilnic pentru a reinnoi generatiile de albine. Campul este practic uscat dupa cum deja am vazut cu totii si nu mai gasim niciun fel de resursa.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Si albinele trebuie sa isi duca mai departe activitatea de intinerire a generatiilor pana la sfarsitul lunii septembrie, chiar jumatatea lui octombrie ca sa reziste ca durata de viata pana anul viitor in februarie la jumatatea lunii cand incepe din nou intinerirea. Practic familiile de albine in timpul iernii traiesc un pic mai mult, intre 4 si 6 luni maxim, daca sunt perfect sanatoase.
Daca ar inceta de acum intinerirea generatiei asta ar insemna ca undeva in ianuarie am ramane fara albine. Iar ca sa nu se intample lucrul acesta noi avem nevoie de hraniri suplimentare. Ori acestea se fac cu costuri foarte mari iar noi deocamdata nu avem capital", a declarat Dan Panescu.
Apicultotii ar trebui sa obtina banii la rectificarea bugetara, conform lui Dan Panescu. De asemenea, acesta este de parere ca preturile au cazut mult fata de anii anteriori. In acest sens, diferenta de pret la vanzarea en-gros este de 10 lei pe kilogram la salcam comparativ cu aceasi perioada din 2021.
Anul precedent, pretul maxim obtinut era de 35 lei pe kilogram, iar in acest an apicultorii primesc 20 de lei. Dan Panescu considera situatia ingrijoratoare. "De aceea trebuie sa primit cat mai urgent un ajutor, iar la rectificarea bugetara speram ca Ministerul va include un sprijin si pentru noi".
MADR a primit o cerere din partea Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania pentru o plata de cel putin 20 de euro pentru familia de albine.
"Va informam ca la aceasta data, valorificarea productiei modeste de miere obtinuta de apicultori este ingreunata de lipsa contractelor externe, dar si de lipsa protectiei productiei autohtone de importurile de miere extra comunitara.
In aceste momente, dificile pentru apicultura romaneasca, apicultorii solicita un sprijin financiar sub forma ajutor de minimis, de cel putin 20 euro pe familia de albine, pentru mentinerea si asigurarea supravietuirii familiilor de albine", se arata in adresa transmisa de apicultori.
Productiile din acest an sunt mai scazute din cauza secetei si suprafetelor mici cultivate cu rapita.
"Cu toate ca la inceputul anului apicultorii erau optimisti in obtinerea unor productii care sa asigure rentabilitatea stupinelor, suprafetele mai mici semanate cu rapita, ca prima cultura melifera de productie, temperaturile scazute si ploile care s-au suprapus cu perioada de inflorire au generat productii scazute la acest cules.
Cea de-a doua specie melifera, salcamul, a fost calamitat in proportie de 50-70% in anumite zone ale tarii si drept urmare a asigurat productii scazute la nivel national. Teiul, cu o pondere redusa in totalul productiei nationale de miere, ca urmare a suprafetelor mici pe care se regaseste aceasta specie, a avut mult de suferit din cauza temperaturilor excesiv de mari din perioada de inflorire", se mai arata in adresa transmisa la MADR.
Din cauza schimbarilor climatice, in special a secetei, apicultorii avertizeaza ca floarea-soarelui asigura in mod normal peste 40% din productia anuala de miere, insa acum este compromisa.
In 2021, apicultorii au primit un sprijin de 23,7 lei pe familia de albine, ajutorul de stat fiind derulat prin APIA.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>