Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Reteaua nationala

Este vorba de mai multe preparate din peste crescut intr-o are naturala protejata si transportat viu catre sectiile de procesare.
La finalul anului trecut a fost adoptat si publicat in Monitorul Oficial ordinul privind produsele traditionale, cu formularul prin care producatorii pot solicita includerea in Registrul National al Produselor Traditionale, urmand apoi sa primeasca un atestat pentru produsele recunoscute ca incadrandu-se in cerintele actului normativ.
Recent, directorul general din cadrul MADR, Viorel Morarescu, declara ca de la intrarea in vigoare a noului ordin, ministerul a atestat 51 de produse traditionale, apartinand unui numar de 10-12 producatori, in timp ce numarul de dosare respinse este de 64, produsele respective neintrunind conditiile impuse de lege. totodata, acesta mai preciza ca pe masa responsabililor din minister se mai aflau in lucru alte 17 dosare.
Printre produsele traditionale atestate recent se numara si cele ale unei companii din localitatea borsoveana Hachiu, produse ce poarta marca Delta din Carpati Doripesco. Este vorba despre Bagheta Pescareasca, Salata de Icre de Crap, Salata de Icre Ardeleneasca, Pastrav Ardelenesc, Pastrama Pescareasca si Batog Afumat,, produse provenite dintr-o arie naturala protejata Sit Natura 2000 si Sit Ramsar, acolo unde se afla complexele piscicole din care provine pestele folosit ca materie prima.
Dupa cum spun producatorii, pestele folosit la prepararea produselor este crescut in complexele piscicole aflate in custodia firmei, se transporta viu in hidrobioane, catre sectia de procesare, unde ajunge in maxim o ora. In plus, de la receptie si pana la obtinerea produselor finite, nu se depasesc 72 de ore, asigurandu-se prospetimea, siguranta si calitatea produsului finit.
Pe langa aceste produse pentru care firma brasovean a obtinut atestarea, a fost depusa documentatia si pentru a se obtine denumirea de origine protejata pentru produsul Novac afumat din Tara Barsei si e de asteptat ca, in cel mai scurt timp, sase obtina si aceasta atestare. O parte dintre produsele firmei se exporta in Germania si in Franta, iar in Romania, produsele se gasesc in marile supermarketuri, dar si in cele sase magazine proprii, trei restaurante cu specific pescaresc si sase pescarii.
Conform normativelor in vigoare, „produs traditional” inseamna produs obtinut din materii prime din zona de productie si care nu are in compozitia lui aditivi alimentari, cu exceptia celor naturali, care prezinta o reteta traditionala, un mod de productie si de prelucrare, si un procedeu tehnologic traditional, si care se distinge in mod clar de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii.
Recent, directorul general din cadrul MADR, Viorel Morarescu, declara ca de la intrarea in vigoare a noului ordin, ministerul a atestat 51 de produse traditionale, apartinand unui numar de 10-12 producatori, in timp ce numarul de dosare respinse este de 64, produsele respective neintrunind conditiile impuse de lege. totodata, acesta mai preciza ca pe masa responsabililor din minister se mai aflau in lucru alte 17 dosare.
Printre produsele traditionale atestate recent se numara si cele ale unei companii din localitatea borsoveana Hachiu, produse ce poarta marca Delta din Carpati Doripesco. Este vorba despre Bagheta Pescareasca, Salata de Icre de Crap, Salata de Icre Ardeleneasca, Pastrav Ardelenesc, Pastrama Pescareasca si Batog Afumat,, produse provenite dintr-o arie naturala protejata Sit Natura 2000 si Sit Ramsar, acolo unde se afla complexele piscicole din care provine pestele folosit ca materie prima.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Dupa cum spun producatorii, pestele folosit la prepararea produselor este crescut in complexele piscicole aflate in custodia firmei, se transporta viu in hidrobioane, catre sectia de procesare, unde ajunge in maxim o ora. In plus, de la receptie si pana la obtinerea produselor finite, nu se depasesc 72 de ore, asigurandu-se prospetimea, siguranta si calitatea produsului finit.
Pe langa aceste produse pentru care firma brasovean a obtinut atestarea, a fost depusa documentatia si pentru a se obtine denumirea de origine protejata pentru produsul Novac afumat din Tara Barsei si e de asteptat ca, in cel mai scurt timp, sase obtina si aceasta atestare. O parte dintre produsele firmei se exporta in Germania si in Franta, iar in Romania, produsele se gasesc in marile supermarketuri, dar si in cele sase magazine proprii, trei restaurante cu specific pescaresc si sase pescarii.
Conform normativelor in vigoare, „produs traditional” inseamna produs obtinut din materii prime din zona de productie si care nu are in compozitia lui aditivi alimentari, cu exceptia celor naturali, care prezinta o reteta traditionala, un mod de productie si de prelucrare, si un procedeu tehnologic traditional, si care se distinge in mod clar de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News