Ministrul Agriculturii: Constructia primelor 6 centre de colectare legume-fructe va incepe in 2023
Constructia primelor sase centre de colectare legume-fructe va incepe din 2023. In total vor fi 15 centre realizate prin Casa Unirea.
Pana la sfarsitul lunii august 2024 se estimeaza ca vor fi realizate toate, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Barbu.
 
"Ministerul Agriculturii, prin Casa Unirea, va veni cu un model tip de centru de colectare legume-fructe in bazinele legumicole. Proiectul este finalizat in proportie de 90% si urmeaza sa fie aprobat in Guvern. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h
Anul acesta vor intra deja in constructie sase centre, cu o suprafata de 3.000 mp si 1.000 mp de temperatura controlata, plus patru benzi de sortare, etichetare si ambalaje, totul pe independenta energetica, fara consum de energie. Sper sa fie finalizate pana la sfarsitul lunii august 2024. Acestea vor fi amplasate in bazinele legumicole", a precizat Florin Barbu.
 
Amplasarea centrelor va tine cont de judetele in care au fost depuse cele mai multe cereri pe programul Tomata. "Pentru amplasarea acestor centre de colectare se vor lua in calcul judetele cu cele mai multe cereri depuse pe programul Tomata, urmand ca si pentru celelalte centre sa se tina cont de cererile depuse si de bazinele legumicole de la noi din tara. In prezent, judetul Olt are cele mai multe solicitari, sunt aproape 7.000 de cereri pe programul Tomata", a spus acesta.
 
Centrele de colectare vor fi construite de Casa Unirea si ulterior vor fi date in administrarea cooperativelor constituite din membrii unitatilor administrativ-teritoriale din bazinele legumicole care au accesat fonduri pentru instalarea tanarului fermier.
 
"Ministerul Agriculturii si Casa Unirea, pentru a nu mai avea cantitate foarte mare de tomate, vor merge catre retailer si vor solicita cantitatile necesare pentru tot timpul anului. Ulterior, Casa Unirea si cooperativele care vor lua in gestiune centrele de colectare vor face un plan de culturi, pentru ca intentionam sa acordam o subventie pe cantitate, ceea ce inseamna ca fermierii vor primi aceasta subventie pe kilogramul adus la centrul de colectare", a subliniat Barbu.
 
Fiecare centru de colectare va avea un laborator performant pentru verificari rapide. In acest fel, romanii nu isi vor mai face griji ca legumele si fructele pe care le cumpara depasesc limitele admise la reziduurile de pesticide.
 
Seful MADR nu a precizat la cat se ridica investitia pentru constructia celor sase centre de colectare, insa a mentionat ca in prezent Casa Unirea are fonduri pentru aproximativ cinci centre de colectare. Diferenta va veni de la bugetul de stat.
 
De asemenea, Barbu intentioneaza sa dezolve si alte proiecte pe Casa Unirea. "Trebuie sa dezvolti, sa construiesti pe Casa Unirea. Va dau un exemplu, in sectorul ovin cred ca nu ar trebui sa mai lasam fermierii sa stea plecati prin toate tarile arabe, sa stea plecati prin Maroc, sa stea plecati si nimeni sa nu ii bage in seama. Eu prin Casa Unirea mi-as dori foarte mult sa fac anumite centre tampon prin care berbecutii colectati de la fermierii romani sa intre in aceste centre. 
 
Fermierii romani trebuie sa isi primeasca banii pentru a putea sa-si dezvolte in continuare afacerea, iar Casa Unirea sa aiba distributia catre aceste state, printr-un protocol incheiat corect, in asa fel incat fermierii sa nu aiba intarzieri la plati, asa cum s-a intamplat, sa se faca exporturi si fermierii sa-si recupereze banii foarte greu, vorbim de 90 si chiar de 120 de zile", a subliniat oficialul MADR. 
 
Prin programul Investalim se va acorda punctaj suplimentar pe codul CAEN privind procesarea carnii de porc, de oaie si de vita. Avand in vedere ca sunt punctaje separate, mai mari fata de celelalte din domenii, vor fi create abatoare de sacrificare si centre de procesare-ambalare pentru a putea merge cu marfa fie sub forma de carcasa, fie ambalata ca piesa.
 
Florin Barbu a transmis ca se poate intra pe Casa Unirea si cu un parteneriat privat, daca nu exista finantare suficienta pentru crearea abatoarelor mari de sacrificare si de procesare a carnii de oaie.
 
"Daca facem abatoare mici, nu suntem si nu vom fi competitivi niciodata. Dar asta-i responsabilitatea Ministerului Agriculturii: de a integra acesti fermieri pentru a realiza aceste obiective de investitii majore", a concluzionat ministrul Florin Barbu.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

MADR prelungeste termenul pentru investitiile in fermele de porci si pasari
MADR prelungeste termenul pentru investitiile in fermele de porci si pasari
OUG pentru modificarea art. 16 alin (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de...
MADR deschide targul de Sfintii Mihail si Gavril
MADR deschide targul de Sfintii Mihail si Gavril
Evenimentul este organizat cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia. Aceasta...
MADR: Depunerea cererilor pentru despagubirile de seceta trebuie facuta mai devreme
MADR: Depunerea cererilor pentru despagubirile de seceta trebuie facuta mai devreme
Termenul limita pana la care fermierii care au suferit daune mai mari de 30% din recolte din...
MADR: Noi reglementari privind registrul agricol
MADR: Noi reglementari privind registrul agricol
Documentul face referire la noile formulare ce urmeaza sa fie utilizate in registrul agricol...

Ultima ora

Consiliul AgriFish: Posibilitatile de pescuit pentru 2025
Consiliul AgriFish: Posibilitatile de pescuit pentru 2025
"Punctele importante de pe ordinea de zi a reuniunii vizeaza: posibilitatile de pescuit...
Finantare de 100.000 de euro pentru fermele mici
Finantare de 100.000 de euro pentru fermele mici
AFIR urmeaza sa lanseze mai multe linii de finantare special destinate acestei categorii de...
ANSVSA a amendat operatorii economici din sectorul produselor alimentare
ANSVSA a amendat operatorii economici din sectorul produselor alimentare
In cursul lunii octombrie, Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor...
Modificari noi la Codul Penal. Tractoristii risca pedeaspa cu inchisoarea de la 3 la 7 ani
Modificari noi la Codul Penal. Tractoristii risca pedeaspa cu inchisoarea de la 3 la 7 ani
Propunerea legislativa a fost aprobata cu 105 de voturi pentru, zero impotriva si zero...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016