Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministrul Agriculturii: Constructia primelor 6 centre de colectare legume-fructe va incepe in 2023

ministrul-agriculturii-constructia-primelor-6-centre-de-colectare-legume-fructe-va-incepe-in-2023

Constructia primelor sase centre de colectare legume-fructe va incepe din 2023. In total vor fi 15 centre realizate prin Casa Unirea.


Pana la sfarsitul lunii august 2024 se estimeaza ca vor fi realizate toate, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Barbu.
 
"Ministerul Agriculturii, prin Casa Unirea, va veni cu un model tip de centru de colectare legume-fructe in bazinele legumicole. Proiectul este finalizat in proportie de 90% si urmeaza sa fie aprobat in Guvern. 
 
Anul acesta vor intra deja in constructie sase centre, cu o suprafata de 3.000 mp si 1.000 mp de temperatura controlata, plus patru benzi de sortare, etichetare si ambalaje, totul pe independenta energetica, fara consum de energie. Sper sa fie finalizate pana la sfarsitul lunii august 2024. Acestea vor fi amplasate in bazinele legumicole", a precizat Florin Barbu.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
Amplasarea centrelor va tine cont de judetele in care au fost depuse cele mai multe cereri pe programul Tomata. "Pentru amplasarea acestor centre de colectare se vor lua in calcul judetele cu cele mai multe cereri depuse pe programul Tomata, urmand ca si pentru celelalte centre sa se tina cont de cererile depuse si de bazinele legumicole de la noi din tara. In prezent, judetul Olt are cele mai multe solicitari, sunt aproape 7.000 de cereri pe programul Tomata", a spus acesta.
 
Centrele de colectare vor fi construite de Casa Unirea si ulterior vor fi date in administrarea cooperativelor constituite din membrii unitatilor administrativ-teritoriale din bazinele legumicole care au accesat fonduri pentru instalarea tanarului fermier.
 
"Ministerul Agriculturii si Casa Unirea, pentru a nu mai avea cantitate foarte mare de tomate, vor merge catre retailer si vor solicita cantitatile necesare pentru tot timpul anului. Ulterior, Casa Unirea si cooperativele care vor lua in gestiune centrele de colectare vor face un plan de culturi, pentru ca intentionam sa acordam o subventie pe cantitate, ceea ce inseamna ca fermierii vor primi aceasta subventie pe kilogramul adus la centrul de colectare", a subliniat Barbu.
 
Fiecare centru de colectare va avea un laborator performant pentru verificari rapide. In acest fel, romanii nu isi vor mai face griji ca legumele si fructele pe care le cumpara depasesc limitele admise la reziduurile de pesticide.
 
Seful MADR nu a precizat la cat se ridica investitia pentru constructia celor sase centre de colectare, insa a mentionat ca in prezent Casa Unirea are fonduri pentru aproximativ cinci centre de colectare. Diferenta va veni de la bugetul de stat.
 
De asemenea, Barbu intentioneaza sa dezolve si alte proiecte pe Casa Unirea. "Trebuie sa dezvolti, sa construiesti pe Casa Unirea. Va dau un exemplu, in sectorul ovin cred ca nu ar trebui sa mai lasam fermierii sa stea plecati prin toate tarile arabe, sa stea plecati prin Maroc, sa stea plecati si nimeni sa nu ii bage in seama. Eu prin Casa Unirea mi-as dori foarte mult sa fac anumite centre tampon prin care berbecutii colectati de la fermierii romani sa intre in aceste centre. 
 
Fermierii romani trebuie sa isi primeasca banii pentru a putea sa-si dezvolte in continuare afacerea, iar Casa Unirea sa aiba distributia catre aceste state, printr-un protocol incheiat corect, in asa fel incat fermierii sa nu aiba intarzieri la plati, asa cum s-a intamplat, sa se faca exporturi si fermierii sa-si recupereze banii foarte greu, vorbim de 90 si chiar de 120 de zile", a subliniat oficialul MADR. 
 
Prin programul Investalim se va acorda punctaj suplimentar pe codul CAEN privind procesarea carnii de porc, de oaie si de vita. Avand in vedere ca sunt punctaje separate, mai mari fata de celelalte din domenii, vor fi create abatoare de sacrificare si centre de procesare-ambalare pentru a putea merge cu marfa fie sub forma de carcasa, fie ambalata ca piesa.
 
Florin Barbu a transmis ca se poate intra pe Casa Unirea si cu un parteneriat privat, daca nu exista finantare suficienta pentru crearea abatoarelor mari de sacrificare si de procesare a carnii de oaie.
 
"Daca facem abatoare mici, nu suntem si nu vom fi competitivi niciodata. Dar asta-i responsabilitatea Ministerului Agriculturii: de a integra acesti fermieri pentru a realiza aceste obiective de investitii majore", a concluzionat ministrul Florin Barbu.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016