Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi norme pentru vanzarea terenurilor agricole

noi-norme-pentru-vanzarea-terenurilor-agricole

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a pus in dezbatere publica, pe site-ul institutiei, un proiect de Ordin referitor la vanzarea terenurilor agricole din Romania.


Prin noul act normativ se va stabili procesul de vanzare al terenurilor agricole din Romania. De asemenea, se va reglementa acest proces conform unui referat al Directiei Imbunatatiri Funciare si Fond Funciar din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. 
 
Noile norme vizeaza aspecte privind definirea preemptorilor de rang I si II, marimea suprafetelor terenurilor ce fac obiectul vanzarii, documente necesare, termene si proceduri ce trebuie respectate in cadrul procesului de vanzare-cumparare a terenurilor agricole.
 
Pe site-ul MADR pot fi consultate prevederile noului act normativ referitor la vanzarea terenurilor agricole. De asemenea, cetatenii si institutiile interesate pot transmitre sugestii in termen de 10 zile de la data publicarii, pe adresa de e-mail: secretariat.difff@madr.ro.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
Mai jos puteti citi cateva articole din noul act normativ.
 
ORDIN - privind modificarea si completarea Anexei nr. 1 la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, al viceprim-ministrului, ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice, al ministrului apararii nationale si al viceprim-ministrului, ministrul culturii nr. 719/740/M.57/2333/2014 privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea titlului I din Legea nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului
 
Art. I – Anexa nr. 1 la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, al ministrului apararii nationale si al viceprim-ministrul, ministrul culturii nr. 719/740/M.57/2333/2014 privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea titlului I din Legea nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 401 din 30 mai 2014, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 2, litera f), punctele (i) si (ii) si lit.(i) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
 
„(i) preemptori de rang I: coproprietarii, sotii, rudele pana la gradul al treilea si afinii pana la gradul al treilea, in aceasta ordine;
 
(ii) preemptori de rang II: proprietarii investitiilor agricole pentru culturile de pomi, vita-de-vie, hamei, irigatii exclusiv private, aflate pe terenurile ce fac obiectul ofertelor de vanzare si/sau arendasii. In cazul in care pe terenurile supuse vanzarii se afla investitii agricole pentru culturile de pomi, vita-de-vie, hamei si pentru irigatii, prioritate la cumpararea acestor terenuri au proprietarii acestor investitii;"
 
i)tanar fermier – persoana definita de art.2 alin.(1) lit.n din Regulamentul (UE)nr. 1.305/2013al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind sprijinul pentru dezvoltarea rurala acordat din Fondul  european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR) si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului, cu modificarile ulterioare, cu varsta de pana la 40 de ani (inclusiv cu o zi inainte de a implini 41 de ani), la momentul depunerii cererii, care intentioneaza sa desfasoare sau desfasoara activitati agricole.
 
2. La articolul 2, dupa litera m) se introduce o noua litera, litera m1), cu urmatorul cuprins:
 
„m1) proces-verbal privind derularea procedurii – act administrativ emis de catre Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin structura centrala sau structurile teritoriale, la solicitarea adresata primariei de catre proprietarul terenului sau promitentul-cumparator, in baza deciziei instantei.”
 
3. La articolul 3, litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
„f) transmit la structura centrala pentru terenurile cu suprafata de peste 30 ha, respectiv la structurile teritoriale pentru terenurile cu suprafata de pana la 30 ha inclusiv, dupa caz, precum si la A.D.S., in termenul prevazut la art. 6 alin. (5) din lege, dosarul privind cererea si oferta de vanzare a terenului agricol, impreuna cu documentele justificative, dupa caz, insotite de lista preemptorilor, actele emise in exercitarea atributiilor prevazute la lit. c)-e), precum si de procesul-verbal de afisare a ofertei, avand modelul prevazut in anexa nr. 1I.”
 
4. La articolul 4, alineatul (1), dupa litera c) se introduce o noua litera, lit. c1), cu urmatorul cuprins:
 
„c1) emit procesul-verbal de derulare a procedurii prevazut la art. 9 alin. (6) din lege, in toate cazurile in care se solicita pronuntarea unei hotarari judecatoresti care tine loc de contract de vanzare, care se transmite solicitantului prin posta cu confirmare de primire sau, se inmaneaza vanzatorului ori persoanei imputernicite in acest sens ori in sistem electronic, sub semnatura electronica bazata pe un certificat digital calificat, conform legislatiei in vigoare.”
 
5. La articolul 4, alineatul (2), dupa litera c) se introduce o noua litera, lit. c1), cu urmatorul cuprins:
 
„c1) emite procesul-verbal de derulare a procedurii prevazut la art. 9 alin. (6) din lege, in toate cazurile in care se solicita pronuntarea unei hotarari judecatoresti care tine loc de contract de vanzare, care se transmite solicitantului prin posta cu confirmare de primire sau, se inmaneaza vanzatorului ori persoanei imputernicite in acest sens ori in sistem electronic, sub semnatura electronica bazata pe un certificat digital calificat, conform legislatiei in vigoare.”
 
6. La articolul 5, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
„(4) Primaria transmite structurii centrale, respectiv structurilor teritoriale, dupa caz, precum si A.D.S. dosarul ce contine toate documentele prevazute la alin. (1) si documentele prevazute la art. 6 alin. (3) din lege, in termen de 5 zile lucratoare de la data inregistrarii documentatiei.”
 
7. Dupa articolul 5 se introduce un nou articol, art. 51, cu urmatorul cuprins:
 
„Art. 51 (1) In toate cazurile in care se solicita pronuntarea unei hotarari judecatoresti care tine loc de contract de vanzare, proprietarul terenului sau promitentul-cumparator, dupa caz, in baza deciziei instantei, solicita primariei emiterea procesului-verbal privind derularea procedurii.
 
(2) Solicitarea privind emiterea procesului-verbal prevazut la alin. (1) se depune insotita de cererea privind afisarea ofertei de vanzare, oferta de vanzare a terenului agricol si urmatoarele documente justificative:
 
a)fotocopie a BI/CI al/a proprietarului terenului sau promitentului-cumparator, dupa caz, in cazul persoanei fizice sau o copie a pasaportului pentru proprietarul terenului sau promitentul-cumparator, dupa caz, in cazul persoanei fizice cu domiciliul in strainatate;
 
b) in caz de reprezentare, procura notariala, in fotocopie certificata pentru conformitate de catre functionarii primariei, respectiv delegatia, hotararea adunarii generale a asociatilor, decizia asociatului unic, decizia reprezentantului formei asociative, dupa caz, in original, precum si o fotocopie a BI/CI/pasaportului al/a imputernicitului persoana fizica;
 
c) fotocopie certificata pentru conformitate de catre functionarii primariei a actului de proprietate asupra terenului, dupa caz, (contract de vanzare- cumparare, contract de donatie, sentinta/decizie civila definitiva si irevocabila, titlu de proprietate, certificat de mostenitor, contract de schimb, act de lichidare a patrimoniului sau orice alt document prevazut de lege care atesta dobandirea dreptului de proprietate);
 
d) extras de carte funciara pentru informare, eliberat cu cel mult 30 de zile inainte de afisarea ofertei, insotit de extrasul de plan cadastral, in conditiile in care terenul supus vanzarii este inscris in sistemul integrat de cadastru si carte funciara;
 
e) fotocopie a certificatului constatator de la registrul comertului sau a actului in baza caruia isi desfasoara activitatea, in cazul proprietarului terenului sau promitentului-cumparator, persoana juridica;
 
f) hotararea adunarii generale a asociatilor, decizia asociatului unic, decizia reprezentantului formei asociative, dupa caz, in original, din care sa rezulte acordul cu privire la vanzarea bunului aflat in proprietatea societatii, in cazul proprietarului terenului sau promitentului-cumparator persoana juridica;
 
g) certificat de atestare fiscala emis de catre primarie;
 
h) decizia instantei referitoare la indeplinirea conditiilor prevazute de lege in vederea pronuntarii unei hotarari judecatoresti care tine loc de contract de vanzare;
 
i) alte documente doveditoare, dupa caz.
 
(3) Primaria transmite structurii centrale, respectiv structurilor teritoriale, dupa caz, dosarul prevazut la alin. (2), in termen de 5 zile lucratoare de la data inregistrarii documentatiei.
 
(4) Pe baza documentatiei transmisa de primarii, structura centrala, respectiv structurile teritoriale, dupa caz, in termen de 45 zile lucratoare, verifica indeplinirea formalitatilor prevazute de lege, emit Procesul-verbal privind derularea procedurii, care se transmite primariei, prin posta, cu confirmare de primire, pentru a fi remis proprietarului terenului sau promitentului-cumparator.
 
(5) In conditiile in care, in termenul de 45 zile lucratoare, unul dintre preemptorii prevazuti la art. 4 alin. (1) din lege, isi exercita dreptul de preemptiune prin inregistrarea comunicarii de acceptare a ofertei de vanzare, procesul-verbal prevazut la alin. (4) se transmite instantei, insotit de documentele prevazute la art. 6, dupa caz.
 
(6) Oferta de vanzare a terenului agricol situat in extravilan se inregistreaza la primarie de catre proprietarul terenului sau promitentul-cumparator, dupa caz, sub conditia notarii in cuprinsul acesteia a mentiunii ca terenul agricol situat in extravilan face obiectul actiunii pentru pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de contract de vanzare.
 
(7) Modelul procesului-verbal privind derularea procedurii prevazut in anexa nr. 1J”.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.38 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016