Productia de cereale ar putea scadea cu 1,4 milioane de tone in 2022
Anul acesta se estimeaza o pierdere de 5% din grane, productia de cereale a Romaniei putand sa scada cu 1,4 milioane de tone anul acesta. Suprafetele insamantate cu principalele cereale si uleioase sunt asemanatoare cu cele de anul precedent, conform datelor Ministerului Agriculturii.
Randamentele la hectar vor fi mai mici, conform prognozei, exceptand floarea-soarelui. Anul acesta, Romania ar putea produce cu 1,4 milioane de tone de cereale (grau, porumb, orez) mai putin decat anul trecut.
"Productia de grau, porumb si orz a Romaniei s-ar putea cifra anul acesta la aproximativ 25,8 milioane de tone, cu 5,1% sub cea de anul trecut, ceea ce inseamna un minus de 1,4 milioane de tone", potrivit calculelor Economica pe baza datelor Ministerului Agriculturii si a ultimei prognoze a Comisiei Europene.
Productia totala de floarea-soarelui si rapita va creste cu 7,8 pana la aproximativ 4,5 milioane de tone. Datele sunt estimate pe fondul unor randamente mai bune la floare. De asemenea, cantitatea este cu 330.000 de tone mai mare fata de 2021.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Expertii Comisiei Europene estimeaza ca fermierii vor obtine o medie de 2,66 tone la hectar, cu 10% mai mult decat anul trecut. Mai exact, s-ar putea inregistra cea mai mare din UE si cu 3,3% peste media ultimilor cinci ani.
Deficitul substantial de precipitatii de la inceputul primaverii si temperaturile sub medie au afectat negativ culturile de iarna. Aceste aspecte i-a determinat pe specialistii Comisiei Europene sa revizuiasca ultima prognoza in scadere, avand in vedere randamentul culturilor de grau, orz si rapita.
Randamentele la grau vor fi, in medie, de 4,56 tone la hectar, adica cu 14% sub nivelul anului anterior. In ceea ce priveste orzul, acesta inregistreaza randamente mai mici cu 15% - 22%, iar porumbul se claseaza cu 0,2% sub media anului anterior.
Ultima prognoza indica randamente medii la cultura de rapita, de 2,54 tone la hectar, spre deosebire de 2,6 tone estimate cu o luna in urma. Comparativ cu anul trecut, acum este o scadere de 15%, cu 1,4% raportat la media ultimilor cinci ani.
"In ceea ce priveste culturile agricole afectate de factorii naturali de risc, daca situatia o impune, procedura privind verificarea culturilor si evaluarea pagubelor se realizeaza la nivelul autoritatilor locale, pe baza solicitarilor venite din partea fermierilor, urmand a fi comunicare ulterior MADR.
Pana la acest moment nu au fost primite cereri de evaluare a pagubelor produse culturilor de diferiti factori de risc", conform datelor transmise de Ministerul Agriculturii prin Economica.
Datele ministerului de resort nu indica modificari importante fata de anul trecut.
"Din datele transmise de catre directiile pentru agricultura judetene si centralizate la nivelul ministerului, suprafetele insamantate pana la data de 19 mai 2022 sunt asemanatoare cu cele de anul trecut, respectiv: grau – aproximativ 2.199 mii ha (fata de 2.175,1 mii in 2021 n.red), porumb – aproximativ 2.466 mii ha (fata de 2.549,3 mii ha in 2021 n.red), orz – circa 313 mii ha (449,4 orz si orzoaica in 2021), floarea soarelui – cca. 1.250 mii ha (1.124 mii ha in 2021) , rapita – cca. 478 mii ha (445,9 mii hectare in 2021). Aceste date au caracter operativ MADR si pot suferi modificari", au declarat oficialii MADR.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.