Schema de minimis pentru procesatorii din agricultura
Schema de minimis are in vedere operatorii din industria de procesare a cerealelor si fabricarea uleiurilor. Ajutorul are un buget de 500.000 euro per beneficiar, in conditiile in care proiectul de ordonanta de urgenta initiat si pus in consultare publica de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va fi adoptat de Guvern intr-una din sedintle viitoare.
Schema de minimis vizeaza acordarea unui grant financiar operatorilor din industria de procesare a cerealelor si fabricarea uleiurilor pentru a obtine faina de grau, malai si ulei de floarea soarelui.
"Venim in sprijinul productiei romanesti prin acordarea unui suport financiar de maximum 500.000 euro per intreprindere, pentru operatorii din industria de procesare a cerealelor si fabricarea uleiurilor.
Suma totala pe care o alocam este de 200 milioane euro, sub forma de granturi, pentru procesarea produselor, valorificarea superioara a acestora si asigurarea stocurilor necesare prelucrarii", a declarat ministrul Petre Daea.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Acest sprijin consta in compensarea partiala a cresterii costurilor suportate de operatorii economici din sectorul respectiv. Asadar, proiectul va ajuta la constituirea stocurilor de materie prima, seminte de grau, porumb, floarea soarelui, dar si la costurile de transport, depozitare si procesare.
Proiectul de act normativ se inscrie in Cadrul european temporar de criza pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei. De asemenea, schema de minimis va fi notificata spre aprobare Comisiei Europene.
In ceea ce priveste grantul financiar, acesta se va acorda pentru asigurarea unor cantitati minime de faina de grau, malai si ulei de floarea soarelui. Platile se vor efectua pana la data de 31 decembrie 2022.
Potentialii beneficiari trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii, printre care si constituirea unor stocuri necesare procesarii, respectiv:
- stocuri de grau in perioada 15.08 - 01.11.2022
- stocuri de porumb in perioada 01.09.2022 - 01.11.2022
- stocuri de floarea soarelui in perioada 15.08 - 01.11.2022
De asemenea, nivelul minim al stocurilor constituite va fi de 14.280 tone la grau/porumb sau 9.615 tone floarea soarelui.
In cazul in care stocurile constituite sunt mai mici, nivelul grantului financiar care se acorda unui beneficiar se va diminua procentual, in mod corespunzator.
Resursele financiare totale se ridica la 985,74 milioane de lei, echivalentul a 200 milioane de euro. Alocarea totala prevede: 124 milioane euro pentru cei care produc faina de grau, 10 milioane de euro pentru producatorii de malai si 66 milioane de euro pentru producatorii de ulei de floarea soarelui.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>