Sistemele de irigatii. Guvernul a aprobat statiile unde se fac investitii
Guvernul a adoptat Hotararea privind amenajarile de irigatii, precum si modificarea si completarea HG nr. 793/2016 pentru aprobarea Programului national de reabilitate a infrastructurii principale de irigatii din Romania.
Programul are destinat 1,5 miliarde de euro, suma care va fi alocata pana in anul 2027 din fonduri de la bugetul national.
De asemenea, prin aceasta finantare se estimeaza ca suprafata irigata din tara va creste de la 1,8 milioane de hectare la 2,6 milioane de hectare, conform purtatorului de cuvant al Executivului, Dan Carbunaru.
"Astazi, in sedinta de Guvern a fost aprobata lista pentru amenajarile de irigatii pentru care se va reacorda caracterul de utilitate publica. Totodata, si modificarea programului national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii din Romania, in valoare totala de 1,5 miliarde de euro, ceea ce reprezinta totalul fondurilor alocate de la bugetul national pana in anul 2027.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Mai concret, cu aceasta finantare, va creste viabilitatea economica a sistemelor de irigatii, amenajandu-se chiar sisteme noi, de la 101 la 189 ridicandu-se astfel de la 1,8 milioane de hectare suprafata irigata a Romaniei la 2,6 milioane de hectare", a declarat Dan Carbunaru.
Purtatorul de cuvant al Guvernului a anuntat aprobarea infiintarii a 50 de amenajari de desecare si dresaj. Acestea vor deservi o suprafata de 695.000 de hectare.
In ceea ce priveste Planul National de Irigatii, modificarea perioadei de implementare pana la sfarsitul anului 2027 va fi complementara programarii din Planul National Strategic. Investitiile sunt vizate in infrastructura secundara si in irigatii.
Actul normativ aproba lista pentru amenajarile de irigatii, acordandu-se caracterul de utilitate publica, dar si modificarea Planului national de reabilitate a infrastructurii principale de irigatii din Romania. Astfel, actul normativ vizeaza:
- cresterea viabilitatii economice a sistemelor de irigatii, prin amenajari de irigatii noi: de la 101 la 189, sporind astfel suprafata irigata de la 1.800.679 ha la 2.616.859 ha
- infiintarea a 50 de amenajari de desecare si drenaj cu suprafata de 695.142 ha
- cresterea numarului de amenajari de irigatii de la 89 (inclusiv Canalul Siret Baragan etapa I, intre km 0+000 si km 14+570) la 156 (inclusiv Canalul Siret Baragan etapa I intre km. 0+000-km.23+372)
- majorarea numarului de organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii de la 531 la 666
- modificarea perioadei de implementare a PNI, respectiv pana la sfarsitul anului 2027, complementar cu viitoarea programare in cadrul Planului National Strategic, prin care se vor sprijini investitiile in infrastructura secundara de irigatii, precum si investitiile in sistemele de irigatii la nivelul fermei, cu suma de 500 milioane euro din fonduri europene
- schimbarea titlului programului, astfel: Programul national de reabilitare si/sau infiintare a infrastructurii principale de irigatii si infrastructurii de desecare si drenaj
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale isi propune implementarea unui sprijin financiar mai mare pentru sistemele de irigatii. Asadar, se pot obtine cantitati mari de productie la hectar, dar si o imbunatatire a conditiilor de dezvoltare si crestere.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.