USTR propune masuri urgente pentru salvarea fermei mici, fermei de familie si gospodariei taranesti din Romania
Uniunea "Salvam Taranul Roman" propune o serie de masuri cu scopul sprijinirii fermelor mici, fermelor de familie si gospodariilor taranesti din Romania. Uniunea solicita Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si, implicit, Guvernului masuri de supravietuire in aceasta perioada dificila, potrivit unui comunicat al organizatiei de fermieri.
Pe fondul observatiilor transmise Romaniei de catre Comisia Europeana pentru PNS 2023 - 2027, se solicita Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale o pozitie oficiala si o intalnire de urgenta. Aceasta solicitare este realizata de compartimentele de Dezvoltare Rurala si Politici Agricole din Cadrul Uniunii "Salvam Taranul Roman".
Printre propunerile si solutiile anuntate se numara plafonarea subventiilor pentru fermele mari la maxim 100.000 euro/ferma conform recomandarilor Comisiei Europene. De asemenea, clasificarea fermelor ar trebui sa fie realizata dupa cum urmeraza:
- dimensiunea fermelor mici intre 4.000 -30.000 SO
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
- ferma medie 30.001-80.000 SO
- ferma mare 80.001-250.000 SO
- ferma foarte mare > 000 SO
In ceea ce priveste plata redistributiva pentru fermele mici si mijlocii, aceasta trebuie indeplinita dupa o noua abordare PAC 2023 - 2027 si dupa structura fermelor din Romania (peste 850.000 ferme mici si mijlocii). In acest sens, cei mai multi bani pe acest tip de sprijin trebuie distribuiti catre fermele mici si mijlocii, conform recomandarilor primite de la Comisia Europeana.
Propunerile organizatiei au drept scop respectarea intervalelor 1-20 ha, respectiv 20-50 ha pentru plata redistributiva cu o plata mai mare/ha pentru intervalul 1-20 ha.
De asemenea, organizatia cere pentru interventia de instalare a tinerilor fermieri in PNS 2023 - 2027 o suplimentare a bugetului cu 770 milioane de euro. Astfel, se poate ajunge la o suma totala de 1 miliard de euro, ridicandu-se plafonul de la 70.000 la 100.000 euro.
Printre cerintele USTR se numara si mentinerea dimensiunii exploatatiei la 12.000 SO si al plafonului la maxim 50.000 SO. In acest context, fermierii pot accesa instalarea acestora in fermele mici si medii.
Fermierii cer si bugetarea cu minim 800.000 de euro pentru includerea unei masuri de investitii distincte pentru constructia si modernizarea de spatii protejate destinate cultivarii legumelor. Totodata, se cere si suplimnetarea sumei pentru "Sprijin cuplat vegetal destinat legumelor cultivate in spatii protejate". De la suma initiala de 2,4 milioane de euro/an, la 20 milioane euro/an, avand in vedere perioada 2014 - 2020 cand bugetul total alocat a fost de 13,3 milioane euro/an.
"Consideram ca suma propusa de dvs. initial ( 2,4 milioane euro ) este total inadecvata si insuficienta pentru perioada 2023-2027, tinandu-se cont si de faptul ca infiintarea, intretinerea, constructia si modernizarea spatiilor protejate si tehnologiile de cultura care sa se adapteze la noile cerinte europene sunt destul de costisitoare (inverzire, clima etc )", conform comunicatului.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>