Ministerul Agriculturii si Oficiul National al Produselor Ecologice si Traditionale Romanesti lucreaza in prezent la intocmirea documentatiei necesare pentru 16 produse alimentare pentru care vor sa obtina recunoasterea europeana de produse traditionale, a declarat ministrul de resort Mihail Dumitru.
"Avem circa 2.650 de produse romanesti traditionale recunoscute la nivel national, iar in prezent lucram la 16 dosare ce urmeaza sa fie depuse pentru obtinerea recunosterii europene", a precizat ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Mihail Dumitru.
Astfel, directorul executiv al Oficiului National al Produselor Ecologice si Traditionale Romanesti (ONPTER), Lucia Romanescu, a explicat ca printre produsele ce doresc sa obtina denumirea de origine geografica si indicatia de origine geografica sunt carnatii de Plescoi si pastravul afumat din zona Brasovului.
"In Romania avem impedimentul ca producatorii nu vor sa se asocieze pentru a putea depune dosarele, in conditiile in care regulamentul european cere acest lucru. In prezent, lucram la 16 dosare pentru produse alimentare, printre cele mai avansate fiind cele de la carnatii de Plescoi si cel pentru pastravul din zona Brasovului", a spus Romanescu.
Aceasta a adaugat ca procesul pentru primirea certificarii europene dureaza circa doi ani, insa consturile sunt nesemnificative, motiv pentru care producatorii romani ar trebui sa se indrepte catre obtinerea acestei recunoasteri.
"Daca obtin certificarea doar ei vor avea voie sa foloseasca acea denumire a produselor. Acest lucru ii va ajuta mult din punct de vedere comercial, in special la partea de exporturi", a adaugat directorul ONPTER.
In prezent, un singur produs, magiunul natural de prune Topoloveni, a fost inregistrat incepand cu luna februarie 2009 pentru obtinerea indicatiei geografice protejate, indicatie prin care Comisia Europeana garanteaza autenticitatea si calitatea retetei.
"Avem circa 2.650 de produse romanesti traditionale recunoscute la nivel national, iar in prezent lucram la 16 dosare ce urmeaza sa fie depuse pentru obtinerea recunosterii europene", a precizat ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Mihail Dumitru.
Astfel, directorul executiv al Oficiului National al Produselor Ecologice si Traditionale Romanesti (ONPTER), Lucia Romanescu, a explicat ca printre produsele ce doresc sa obtina denumirea de origine geografica si indicatia de origine geografica sunt carnatii de Plescoi si pastravul afumat din zona Brasovului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"In Romania avem impedimentul ca producatorii nu vor sa se asocieze pentru a putea depune dosarele, in conditiile in care regulamentul european cere acest lucru. In prezent, lucram la 16 dosare pentru produse alimentare, printre cele mai avansate fiind cele de la carnatii de Plescoi si cel pentru pastravul din zona Brasovului", a spus Romanescu.
Aceasta a adaugat ca procesul pentru primirea certificarii europene dureaza circa doi ani, insa consturile sunt nesemnificative, motiv pentru care producatorii romani ar trebui sa se indrepte catre obtinerea acestei recunoasteri.
"Daca obtin certificarea doar ei vor avea voie sa foloseasca acea denumire a produselor. Acest lucru ii va ajuta mult din punct de vedere comercial, in special la partea de exporturi", a adaugat directorul ONPTER.
In prezent, un singur produs, magiunul natural de prune Topoloveni, a fost inregistrat incepand cu luna februarie 2009 pentru obtinerea indicatiei geografice protejate, indicatie prin care Comisia Europeana garanteaza autenticitatea si calitatea retetei.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News