Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Satu Mare, Felician Pop, scrie prima carte despre palincă din România, informeaza Agerpres.
Felician Pop a declarat, miercuri, că s-a început deja adunarea datelor, cartea urmând să fie lansată cu ocazia primului Festival Internaţional al Palincii, care va avea loc la Satu Mare în a doua parte a lunii septembrie.
'Cartea se va intitula 'Istoria Palincii' iar lucrarea este prima de acest gen care apare în România şi se axează pe evoluţia mijloacelor şi tehnicilor de producţie a palincii în Transilvania, în special în Ţara Oaşului. Totodată, cartea va aborda locul palincii în civilizaţia tradiţională, obiceiuri legate de consumul acesteia, precum şi referinţe istorice, folclorice de-a lungul vremii' - a spus Felician Pop.
Autorul va încerca să demonstreze că şi palinca, asemenea ţigărilor fine, whisky-ului sau coniacului, are un areal pedoclimatic delimitat, care îi dă o savoare şi un gust inconfundabile. Această zonă este Ţara Oaşului, zonă recunoscută de sute de ani unde se produce cea mai bună palincă.
Cartea va mai cuprinde circa 300 de fotografii din procesul de producţie, cea mai reprezentativă fiind una de la Cămărzana, din anii '50, făcută de celebrul fotograf Ioniţă G. Andron.
'Primele dovezi că în această zonă se producea palinca sunt din secolul al XVI-lea, de fapt, în toată Transilvania se producea această băutură, doar că purta alt nume: horincă, vinars sau holercă. În ziua de azi, majoritatea oşenilor produc tradiţional această băutură, dar sunt şi fabricanţi care fac palinca în mod industrial, respectând reţeta tradiţională: Ţuica Zetea şi Palinca de Mărtineşti. Mai avem o statistică, veche de peste 100 de ani, cu pălinciile din judeţ iar în carte vom aborda şi episodul 'Palinca de Turţ', celebră în România, care a fost înregistrată drept o palincă de Maramureş. Cartea este un argument pentru consumul băuturilor naturale' - a spus Felician Pop.
Prin festival şi carte, organizatorii vor să atragă atenţia asupra judeţului Satu Mare, pentru a-i pune în valoare potenţialul turistic
Felician Pop a declarat, miercuri, că s-a început deja adunarea datelor, cartea urmând să fie lansată cu ocazia primului Festival Internaţional al Palincii, care va avea loc la Satu Mare în a doua parte a lunii septembrie.
'Cartea se va intitula 'Istoria Palincii' iar lucrarea este prima de acest gen care apare în România şi se axează pe evoluţia mijloacelor şi tehnicilor de producţie a palincii în Transilvania, în special în Ţara Oaşului. Totodată, cartea va aborda locul palincii în civilizaţia tradiţională, obiceiuri legate de consumul acesteia, precum şi referinţe istorice, folclorice de-a lungul vremii' - a spus Felician Pop.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Autorul va încerca să demonstreze că şi palinca, asemenea ţigărilor fine, whisky-ului sau coniacului, are un areal pedoclimatic delimitat, care îi dă o savoare şi un gust inconfundabile. Această zonă este Ţara Oaşului, zonă recunoscută de sute de ani unde se produce cea mai bună palincă.
Cartea va mai cuprinde circa 300 de fotografii din procesul de producţie, cea mai reprezentativă fiind una de la Cămărzana, din anii '50, făcută de celebrul fotograf Ioniţă G. Andron.
'Primele dovezi că în această zonă se producea palinca sunt din secolul al XVI-lea, de fapt, în toată Transilvania se producea această băutură, doar că purta alt nume: horincă, vinars sau holercă. În ziua de azi, majoritatea oşenilor produc tradiţional această băutură, dar sunt şi fabricanţi care fac palinca în mod industrial, respectând reţeta tradiţională: Ţuica Zetea şi Palinca de Mărtineşti. Mai avem o statistică, veche de peste 100 de ani, cu pălinciile din judeţ iar în carte vom aborda şi episodul 'Palinca de Turţ', celebră în România, care a fost înregistrată drept o palincă de Maramureş. Cartea este un argument pentru consumul băuturilor naturale' - a spus Felician Pop.
Prin festival şi carte, organizatorii vor să atragă atenţia asupra judeţului Satu Mare, pentru a-i pune în valoare potenţialul turistic
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News