Exclusiv
Publicat in: Stiri
Suprafaţa cultivată în sistem ecologic estimată pentru anul 2009 se ridică la 240.000 hectare, în creştere cu 9% faţă de anul 2008, când a fost de circa 220.000 ha, pentru anul 2010 fiind aşteptată o majorare a acesteia până la 250.000 hectare, a declarat pentru NewsIn preşedintele FNAE, Ion Toncea.


Astfel, potrivit reprezentantului Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică (FNAE), deşi iniţial estimările pentru 2009 indicau o creştere de peste 25.000 hectare, din cauza cererii mici de produse ecologice din piaţă, pe fondul crizei economice, a fost înregistrat un avans mai redus al suprafeţelor cultivate ecologic.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

"Potrivit datelor estimative, avem în 2009 o suprafaţă cultivată de 240.000 hectare. Producătorii aveau intenţia să o crească mai mult în 2009, însă nu a fost cerere pe piaţă, din cauza puterii scăzute de cumpărare. Sperăm însă ca anul 2010 să fie unul mai bun", a spus Toncea.

Aceasta a adăugat că se aşteaptă ca în 2010 suprafaţa cultivată în sistem ecologic să depăşească 250.000 hectare. În ceea ce priveşte producţia de produse ecologice, aceasta a scăzut în 2009 pe segmentul de cereale, la 74.000 tone, de la 90.000 de tone, în timp ce alte categorii, precum legumele si fructele, au înregistrat creşteri.

"Avem în 2009 o producţie de cereale ecologice estimată la 74.000 tone, după ce în anul anterior a fost de 90.000. E drept, anul 2008 a fost unul de excepţie, cu cerere mare de produse ecologice, deci 2009 poate fi considerat un an normal din punct de vedere al producţiei. Totuşi, anul trecut s-au obţinut creşteri de producţie la legume, fiind recoltate 4.000 tone. S-au obţinut şi 2.000 tone de fructe şi, de asemenea, majorări ale producţiei am avut şi la flora spontană", a explicat preşedintele FNAE. El a mai spus că este posibil ca şi în anul 2010, odată cu creşterea suprafeţelor cultivate, să crească şi producţia.

"Deocamdată, în sudul ţării, avem semnale că va fi o producţie bună, dar nu ştim ce ne va rezerva clima. Dacă privim la resursa de apă pe care o avem acum în soluri, putem spune că va fi o producţie mai mare, însă temperaturile din lunile mai şi iunie vor fi decisive pentru producţia de ecologice", a menţionat Ion Toncea.

Referitor la preţurile produselor ecologice agro-alimentare, Toncea a spus că au înregistrat o creştere medie de circa 10%, în 2009, din cauza investiţiilor realizate de producători pentru dezvoltarea prelucrării primare.

"Nu au fost salturi mari ale preţurilor, dar trebuiau acoperite investiţiile făcute pentru îmbunătăţirea calităţii produselor, care la noi a însemnat o prelucrare primară a materiilor prime. Acum nu se mai vinde produsul aşa cum iese din combină, de exemplu, ci este o marfă care se comercializează cu indici de calitate. Îi sprijinim pe cei care investesc în tehnologizare pentru că, astfel, reuşesc să vândă produsele la adevărata lor valoare, care oricum reprezintă preţuri mai mici decât cele practicate de intermediari", potrivit lui Toncea.

Potrivit datelor furnizate agenţiei NewsIn de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), suprafaţa cultivată ecologic în anul agricol 2008, încheiat la 30 iunie 2009, a crescut cu 16,4%, la 221.410 hectare. În anul 2007 s-au realizat culturi ecologice pe o suprafaţă de 190.129 hectare.

Evoluţia ascendentă a suprafeţei cultivate ecologic se menţine şi comparativ cu anul 2006, când au fost înregistrate circa 143.194 de hectare.

De asemeneaa, potrivit MADR, în anul 2008, producţia totală de ecologice s-a ridicat la 266.200 tone, iar pentru anul 2009 sunt aşteptate scăderi ale acesteia, cu până la 15%, din cauza secetei din vara anului trecut, dar şi a ploilor abundente care au căzut în etapa recoltării producţiei.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

MADR prioritizeaza competitivitatea in strategie pentru agricultura ecologica
MADR prioritizeaza competitivitatea in strategie pentru agricultura ecologica
Romania are un potential urias in materie de agricultura ecologica, dar strategia pentru...
MADR: Agricultura ecologica, din ce in ce mai preferata de fermierii romani
MADR: Agricultura ecologica, din ce in ce mai preferata de fermierii romani
Suprafata totala pe care se practica agricultura ecologica a crescut cu 19,4%, in 2020 fata de...
Conditii necesare obtinerii subventiei pentru agricultura ecologica
Conditii necesare obtinerii subventiei pentru agricultura ecologica
Schema de plata cuptinde doua submasuri fiecare cu conditiile sal specifice, dupa cum...
Cursuri acreditate pentru meseria de operator in agricultura ecologica
Cursuri acreditate pentru meseria de operator in agricultura ecologica
Pentru a putea practica aceasta meserie cu acte in regula este necesara urmarea unui curs de...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton