Alexe, Mediu: Pactul Eco European, o oportunitate pentru Romania
Publicat la data de 28 Ian. 2020 in:
Stiri Ministrul Mediului, Costel Alexe, spune ca Pactul Ecologic European reprezinta o oportunitate importanta pentru Romania.
"Combaterea fenomenului schimbarilor climatice a depasit demult etapa de identificare de solutii, iar acum suntem in momentul in care trebuie sa le aplicam. Din datele existente analizate de specialisti a rezultat ca, la nivel mondial, anul 2019 a fost al doilea cel mai calduros din ultimii 140 de ani, iar in Romania a fost cel mai calduros an din 1900 si pana in prezent. In intervalul 2015 - 2019 s-au inregistrat cei mai caldurosi cinci ani, in timp ce ultimul deceniu este cel mai fierbinte din istoria masuratorilor meteorologice. Iata ca meteorologii ne arata ca, in tara noastra, datele climatice istorice indica o crestere a temperaturii medii la nivel anual si sezonier. In acest context, episoadele cu valuri de caldura sunt din ce in ce mai persistente, iar perioadele secetoase alterneaza cu intervale scurte in care precipitatiile abundente genereaza viituri sau inundatii la scara regionala si locala. Aceste date arata o realitate greu de ignorat si de aceea este momentul in care trebuie sa aplicam fara intarziere masuri eficiente si sustenabile din punctul de vedere al utilizarii resurselor de apa si sol", a spus Alexe.
Acesta a adaugat ca fiecare dintre statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, trebuie sa demareze actiuni globale de combatere a schimbarilor climatice avand ca baza Pactul Ecologic European.
"In fiecare dintre statele membre si dincolo de limitele fiecarui continent trebuie sa fie o actiune globala si fiecare dintre noi trebuie sa constientizeze si sa contribuie activ in lupta impotriva schimbarilor climatice. Uniunea Europeana este un actor principal in impulsionarea la nivel international a actiunilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, iar Pactul Ecologic European trebuie privit ca o oportunitate pentru realizarea unui salt in dezvoltarea Romaniei, in conditiile in care fenomene meteorologice extreme sunt din ce in ce mai frecvente si mai intense, iar impactul asupra activitatii socio-economice este unul major. Accentul trebuie pus pe masuri de eficienta energetica si la productia, dar si la consumul de energie electrica, pe producerea de energie din surse regenerabile, reducerea emisiilor din transporturi, utilizarea tehnologiilor performante in industrie, pe utilizarea eficienta a terenurilor in agricultura si pe reciclarea deseurilor", a afirmat ministrul de resort.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Oficialul a amintit, in acelasi timp, de operationalizarea, in Romania, a Centrului European de Agrometeorologie, in anul 2023.
"De asemenea, absorbtia de CO2 poate fi reglata si prin gestionarea durabila a padurilor si prin impadurirea terenurilor, actiuni pe care le-am considerat inca de la inceputul mandatului ca fiind prioritare pentru ministerul pe care il conduc. Va asigur ca Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, prin programele aflate in implementare sau in pregatire, ia masuri care sa conduca la realizarea obiectivelor prevazute in Pactul Ecologic European. In acest sens, trebuie sa mentionez ca proiectul privind realizarea Centrului European de Agrometeorologie pentru Regiunea VI Europa, din cadrul Organizatiei Meteorologice Mondiale, este prima initiativa de acest fel din lume. Finantarea se face prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014 - 2020, iar termenul de operationalizare este 2023. In cadrul acestui Centru se vor putea inregistra evaluari ale impactului fenomenelor legate de vreme si clima asupra sistemelor agricole si se vor putea identifica o serie de masuri de adaptare care trebuie luate in contextul in care efectele schimbarilor climatice sunt din ce in ce mai evidente. Stim ca 35 % din bugetul programului "Orizont Europa" va fi dedicat configurarii solutiilor cerute de Pactul Ecologic European", a subliniat Costel Alexe.
Ministrul a punctat faptul ca institutia pe care o conduce "va continua implementarea de proiecte cu finantare europeana pentru a moderniza infrastructura si pentru a reduce timpul de anticipare a fenomenelor meteorologice extreme si de gestiona mult mai bine managementul interventiei in situatiile generate de fenomene hidrometeorologice periculoase".
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>