Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Alexe, Mediu: Pactul Eco European, o oportunitate pentru Romania

alexe-mediu-pactul-eco-european-o-oportunitate-pentru-romania

Ministrul Mediului, Costel Alexe, spune ca Pactul Ecologic European reprezinta o oportunitate importanta pentru Romania.


"Combaterea fenomenului schimbarilor climatice a depasit demult etapa de identificare de solutii, iar acum suntem in momentul in care trebuie sa le aplicam. Din datele existente analizate de specialisti a rezultat ca, la nivel mondial, anul 2019 a fost al doilea cel mai calduros din ultimii 140 de ani, iar in Romania a fost cel mai calduros an din 1900 si pana in prezent. In intervalul 2015 - 2019 s-au inregistrat cei mai caldurosi cinci ani, in timp ce ultimul deceniu este cel mai fierbinte din istoria masuratorilor meteorologice. Iata ca meteorologii ne arata ca, in tara noastra, datele climatice istorice indica o crestere a temperaturii medii la nivel anual si sezonier. In acest context, episoadele cu valuri de caldura sunt din ce in ce mai persistente, iar perioadele secetoase alterneaza cu intervale scurte in care precipitatiile abundente genereaza viituri sau inundatii la scara regionala si locala. Aceste date arata o realitate greu de ignorat si de aceea este momentul in care trebuie sa aplicam fara intarziere masuri eficiente si sustenabile din punctul de vedere al utilizarii resurselor de apa si sol", a spus Alexe.
 
Acesta a adaugat ca fiecare dintre statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, trebuie sa demareze actiuni globale de combatere a schimbarilor climatice avand ca baza Pactul Ecologic European.
 
"In fiecare dintre statele membre si dincolo de limitele fiecarui continent trebuie sa fie o actiune globala si fiecare dintre noi trebuie sa constientizeze si sa contribuie activ in lupta impotriva schimbarilor climatice. Uniunea Europeana este un actor principal in impulsionarea la nivel international a actiunilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, iar Pactul Ecologic European trebuie privit ca o oportunitate pentru realizarea unui salt in dezvoltarea Romaniei, in conditiile in care fenomene meteorologice extreme sunt din ce in ce mai frecvente si mai intense, iar impactul asupra activitatii socio-economice este unul major. Accentul trebuie pus pe masuri de eficienta energetica si la productia, dar si la consumul de energie electrica, pe producerea de energie din surse regenerabile, reducerea emisiilor din transporturi, utilizarea tehnologiilor performante in industrie, pe utilizarea eficienta a terenurilor in agricultura si pe reciclarea deseurilor", a afirmat ministrul de resort.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Oficialul a amintit, in acelasi timp, de operationalizarea, in Romania, a Centrului European de Agrometeorologie, in anul 2023.
 
"De asemenea, absorbtia de CO2 poate fi reglata si prin gestionarea durabila a padurilor si prin impadurirea terenurilor, actiuni pe care le-am considerat inca de la inceputul mandatului ca fiind prioritare pentru ministerul pe care il conduc. Va asigur ca Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, prin programele aflate in implementare sau in pregatire, ia masuri care sa conduca la realizarea obiectivelor prevazute in Pactul Ecologic European. In acest sens, trebuie sa mentionez ca proiectul privind realizarea Centrului European de Agrometeorologie pentru Regiunea VI Europa, din cadrul Organizatiei Meteorologice Mondiale, este prima initiativa de acest fel din lume. Finantarea se face prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014 - 2020, iar termenul de operationalizare este 2023. In cadrul acestui Centru se vor putea inregistra evaluari ale impactului fenomenelor legate de vreme si clima asupra sistemelor agricole si se vor putea identifica o serie de masuri de adaptare care trebuie luate in contextul in care efectele schimbarilor climatice sunt din ce in ce mai evidente. Stim ca 35 % din bugetul programului "Orizont Europa" va fi dedicat configurarii solutiilor cerute de Pactul Ecologic European", a subliniat Costel Alexe.
 
Ministrul a punctat faptul ca institutia pe care o conduce "va continua implementarea de proiecte cu finantare europeana pentru a moderniza infrastructura si pentru a reduce timpul de anticipare a fenomenelor meteorologice extreme si de gestiona mult mai bine managementul interventiei in situatiile generate de fenomene hidrometeorologice periculoase".

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016