Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Argumente pro si contra reducerii TVA la lapte
Producatorii si procesatorii nu pot ajunge la un sonsens, in timp ce guvernantii s-au declarat dispusi sa opereze aceasta reducere a TVA.
„Pretul laptelui, ca materie prima, a scazut cu peste 30% din octombrie anul trecut si pana in prezent. Ati vazut sa scada pretul la raft catusi de putin?”, a declarat Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR), dupa intalnirea care a avut loc zilele trecute la sediul Ministerului Agriculturii.
Franc a mai spus ca reducerea TVA la lapte ar fi fost benefica in trecut, atunci cand pretul laptelui era stabil, iar fermierii ar fi putut acoperi din surse proprii scaderea pretului la poarta fermei. Insa, cat timp pretul in-put-urilor nu scade, fermierii nu pot sustine reducerea TVA la lapte.
„Daca aceasta masura, a reducerii TVA, venea intr-o perioada stabila de piata a laptelui, cum a fost 2012-2013, si fermierul putea suporta 45 de zile acea diferenta de 15% dintre cota de TVA de 24% si cea de 9%. Ganditi-va ca nu putem sa-i spunem vacii: Azi nu pot sa-ti dau de mancare, ci peste 45 de zile cand o sa primesc rambursarea de TVA. Acesti 15% reprezinta un efort financiar enorm pe care nu avem de unde sa-l luam la ora actuala. Suntem si noi la fel constienti ca si procesatorii ca reducerea TVA va creste consumul, va scadea pretul la lapte, daca se va intampla. Lucrul acesta ne da semne de intrebare pentru ca daca ne uitam ce s-a intamplat in piata din aprilie anul trecut pana in acest moment, observam ca pretul laptelui materie prima platit la fermier a scazut cu peste 30-35%. Ati vazut undeva la raft un produs mai ieftin macar cu 5%? Noi nu am vazut. Unde s-a dus aceasta diferenta de pret? In buzunarul celor de pe lantul de la poarta fermei pana la raft. Cine plateste toate aceste lucruri? Consumatorul care nu simte nimic, dar noi producatorii suntem in pragul falimentelor pentru ca la o asemenea scadere drastica de pret este foarte greu sa mai sustinem activitatea economica la ferma”, a declarat Claudiu Franc.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Fermierii i-au cerut ministrului Agriculturii sa obtina garantii de la Ministerul Finantelor ca TVA va fi rambursat rapid pe filiera laptelui.
„Discutia de astazi urmeaza celei de la Ministerul de Finante, care, in contextul pietei laptelui, de astazi, fermierii, producatorii primari de lapte, nu pot sa suporte impactul de a cumpara imputurile care intra in procesul de productie a laptelui cu 24% si sa vanda laptele cu 9%, iar apoi sa astepte 45 de zile sau poate 90 de zile pana cand vor reusi sa recupereze diferenta de TVA. Sa nu se inteleaga ca fermierii sunt impotriva masurii de reducere a TVA. Se va incerca, dupa discutia de astazi, o rambursare rapida a TVA pentru lapte, in maximum 20 de zile de la depunerea cererii de rambursare. Noi vindem laptele cu 9%, iar toate inputurile le cumperi cu 24%. Avem acea diferenta de 15% in minus in cash flow. In momentul in care eu am inchis luna, sa zicem februarie, pana pe 25 martie eu sunt obligat sa depun decontul de TVA”, a subliniat presedintele FCBR.
Claudiu Franc mai spune ca autoritatile ar trebui sa isi faca mai bine treaba, in sensul ca exista foarte multe unitati, ferme si fabricute de procesare, care lucreaza la negru.
De asemenea, romanii ar putea da o mana de ajutor la salvarea sectorului laptelui, consumand produse din lapte romanesc.
„Am in piata sau in supermarket telemea cu 7 lei pe kilogram si alaturi telemea cu 12 lei pe kilogram. Cum sa fie telemea la 7 lei? Dar omul nu stie ca e din prafuri si cumpara pentru ca e mai ieftina. Dar daca s-ar scrie pe eticheta exact din ce e facut produsul si ca e cu lapte romanesc, atunci am ajuta si producatorii”, considera Claudiu Franc.
In acelasi timp, Dorin Cojocaru presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), a declarat ca Nu poti sa ajungi la un consens intre cel care vinde si cel care cumpara. Noi ne dorim 9% TVA, chiar TVA zero la raft si pe intreaga filiera, dar deciziile tehnice cu recuperarea de TVA trebuie sa le ia Ministerul de Finante. Trebuie sa tinem cont ca tot ceea ce decidem noi astazi va influenta piata laptelui si industria in urmatoarele luni sau chiar ani. Deci, daca nu reducem TVA, putinii procesatori din Romania vor deveni din ce in ce mai putini. Piata nu este atractiva pentru business. Nu trebuie sa ajung eu la un consens cu un fermier sau cu un hipermarket. Noi urmarim instrumentele pietei, factorii care influenteaza piata si o alegem pe cea mai buna. Suntem intr-un cerc vicios in care este nevoie de o decizie politica riscanta, dar in situatii de criza trebuie sa iei si decizii riscante care sa nu-ti afecteze imaginea. Eu cred ca ministrul Daniel Constantin trebuie sa faca propunerea catre Ministerul de Finante pentru reducerea TVA pe intreaga filiera', a afirmat Cojocaru.
Potrivit sefului APRIL, daca nu se va reduce TVA pentru lapte si produsele lactate, procesatorii si hipermarketurile se vor orienta catre piete de unde sa cumpere materia prima.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura