Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Asigurarea unei recolte bogate de rapita: 5 sfaturi importante de urmat
Cultura de rapita este de mare importanta la noi in tara, aceasta planta fiind folosita cu precadere pentru producerea uleiului de calitate si a biodieselului, care sunt din ce in ce mai cautate. In acelasi timp, rapita mai este folosita si pentru a produce nutretul pentru hrana animalelor, dar si in industria textila sau a materialelor plastice.
Cererea mare face ca aceasta cultura sa fie profitabila pentru fermieri si creste necesitatea ca rapita sa fie protejata si cultivata corect pentru asigurarea unei recolte bogate si sanatoase. Iata, asadar, ce trebuie sa faci pentru a-ti asigura o recolta bogata de rapita:
Alege o zona favorabila pentru cultivare
Este de preferat ca rapita sa fie cultivata in zone in care precipitatiile sunt cuprinse intre 450 si 650 mm/an, cu un maximum in lunile iulie-august. De asemenea, pe timpul iernii nu ar trebui sa existe geruri mari, iar temperatura medie pe durata anului ar trebui sa fie cuprinsa intre 7 si 10 grade Celsius. Este ideal sa se formeze un strat gros de zapada iarna.
Solul potrivit pentru cultura de rapita trebuie sa fie mijlociu, bogat in si humus, cu un pH de 6-7. Solul trebuie sa aiba si o buna capacitate de retinere a apei. Cele mai potrivite soluri pentru rapita sunt cele aluviale si reavene, cernoziomurile, urmate de solurile brun roscate. Ca zone din tara noastra, cultura de rapita se dezvolta cel mai bine in vestul si estul tarii si centrul Transilvaniei. De asemenea, se poate cultiva cu succes si in sudul tarii daca se asigura irigarea culturii in cazul in care sunt conditii de precipitatii reduse.
Foloseste seminte de rapita de calitate
Este important de avut in vedere faptul ca samanta de rapita isi pierde capacitatea germinativa, motiv pentru care este esential sa folosesti seminte rapita de calitate, cu puritate de cel putin 96% si capacitate germinativa peste 85%. De exemplu, hibrizii sunt preferati soiurilor de rapita deoarece au rezistenta crescuta la seceta si absorb mult mai eficient substanele nutrivite.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
In acelasi timp, este necesar sa stii si cum alegi hibridul si sistemul de productie la rapita, astfel incat sa aplici cea mai buna tehnologie si sa cresti productia obtinuta la hectar.
Respecta rotatia culturilor
In cazul rapitei, cele mai bune plante premergatoare sunt cerealele de toamna precum orzul si graul, dar si mazarea si trifoiul rosu dupa prima coasa.
Trebuie evitata monocultura, dar si cultivarea rapitei dupa floarea-soarelui sau soia, deoarece creste riscul de aparitie al putregaiului alb, care poate afecta in mod semnificativ plantele.
Respecta lucrarile de intretinere
Pentru a obtine o cultura calitativa si cantitativa, trebuie efectuate foarte bine lucrarile solului pentru a crea un pat germinativ cat mai bun si o fertilizare optima, dar si aplicarea tratamentelor pentru combaterea bolilor, daunatorilor si buruienilor.
Acolo unde este posibil, se va face o irigare de rasarire, mai ales daca este vorba de o toamna secetoasa. In zonele cu deficit de apa in sol se vor face doua udari, cu evitarea irigarii in exces, care poate compromite productia.
Aplica tratamentele fitosanitare necesare
In ceea ce priveste tratamentele necesare pentru a asigura o recolta bogata de rapita, este indicata combaterea buruienilor cu erbicide, etapa care joaca un rol important in obtinerea unei productii ridicate si de calitate.
Combaterea bolilor se face prin aplicarea de tratamente cu fungicide. In functie de presiunea de infectie, tratamentele cu fungicide se pot aplica toamna si primavara, odata cu repornirea in vegetatie, dar si in perioada infloritului. Pentru combaterea daunatorilor se vor folosi insecticide de calitate, care pot asigura protectia eficienta a culturii de rapita.
Asadar, cultura de rapita poate fi foarte profitabila, insa este esential sa fie protejata si cultivata corect, dar si sa se foloseasca hibrizi de calitate, astfel incat sa ai o productie bogata si sanatoasa.
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura