Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asigurarea unei recolte bogate de rapita: 5 sfaturi importante de urmat

asigurarea-unei-recolte-bogate-de-rapita-5-sfaturi-importante-de-urmat

Cultura de rapita este de mare importanta la noi in tara, aceasta planta fiind folosita cu precadere pentru producerea uleiului de calitate si a biodieselului, care sunt din ce in ce mai cautate. In acelasi timp, rapita mai este folosita si pentru a produce nutretul pentru hrana animalelor, dar si in industria textila sau a materialelor plastice.


Cererea mare face ca aceasta cultura sa fie profitabila pentru fermieri si creste necesitatea ca rapita sa fie protejata si cultivata corect pentru asigurarea unei recolte bogate si sanatoase. Iata, asadar, ce trebuie sa faci pentru a-ti asigura o recolta bogata de rapita:

Alege o zona favorabila pentru cultivare

Este de preferat ca rapita sa fie cultivata in zone in care precipitatiile sunt cuprinse intre 450 si 650 mm/an, cu un maximum in lunile iulie-august. De asemenea, pe timpul iernii nu ar trebui sa existe geruri mari, iar temperatura medie pe durata anului ar trebui sa fie cuprinsa intre 7 si 10 grade Celsius. Este ideal sa se formeze un strat gros de zapada iarna.

 

Solul potrivit pentru cultura de rapita trebuie sa fie mijlociu, bogat in si humus, cu un pH de 6-7. Solul trebuie sa aiba si o buna capacitate de retinere a apei. Cele mai potrivite soluri pentru rapita sunt cele aluviale si reavene, cernoziomurile, urmate de solurile brun roscate. Ca zone din tara noastra, cultura de rapita se dezvolta cel mai bine in vestul si estul tarii si centrul Transilvaniei. De asemenea, se poate cultiva cu succes si in sudul tarii daca se asigura irigarea culturii in cazul in care sunt conditii de precipitatii reduse. 

Foloseste seminte de rapita de calitate

Este important de avut in vedere faptul ca samanta de rapita isi pierde capacitatea germinativa, motiv pentru care este esential sa folosesti seminte rapita de calitate, cu puritate de cel putin 96% si capacitate germinativa peste 85%. De exemplu, hibrizii sunt preferati soiurilor de rapita deoarece au rezistenta crescuta la seceta si absorb mult mai eficient substanele nutrivite.

 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

In acelasi timp, este necesar sa stii si cum alegi hibridul si sistemul de productie la rapita, astfel incat sa aplici cea mai buna tehnologie si sa cresti productia obtinuta la hectar.  

Respecta rotatia culturilor

In cazul rapitei, cele mai bune plante premergatoare sunt cerealele de toamna precum orzul si graul, dar si mazarea si trifoiul rosu dupa prima coasa.

 

Trebuie evitata monocultura, dar si cultivarea rapitei dupa floarea-soarelui sau soia, deoarece creste riscul de aparitie al putregaiului alb, care poate afecta in mod semnificativ plantele.

Respecta lucrarile de intretinere

Pentru a obtine o cultura calitativa si cantitativa, trebuie efectuate foarte bine lucrarile solului pentru a crea un pat germinativ cat mai bun si o fertilizare optima, dar si aplicarea tratamentelor pentru combaterea bolilor, daunatorilor si buruienilor. 

 

Acolo unde este posibil, se va face o irigare de rasarire, mai ales daca este vorba de o toamna secetoasa. In zonele cu deficit de apa in sol se vor face doua udari, cu evitarea irigarii in exces, care poate compromite productia. 

Aplica tratamentele fitosanitare necesare

In ceea ce priveste tratamentele necesare pentru a asigura o recolta bogata de rapita, este indicata combaterea buruienilor cu erbicide, etapa care joaca un rol important in obtinerea unei productii ridicate si de calitate.

 

Combaterea bolilor se face prin aplicarea de tratamente cu fungicide. In functie de presiunea de infectie, tratamentele cu fungicide se pot aplica toamna  si primavara, odata cu repornirea in vegetatie, dar si in perioada infloritului. Pentru combaterea daunatorilor se vor folosi insecticide de calitate, care pot asigura protectia eficienta a culturii de rapita. 

 

Asadar, cultura de rapita poate fi foarte profitabila, insa este esential sa fie protejata si cultivata corect, dar si sa se foloseasca hibrizi de calitate, astfel incat sa ai o productie bogata si sanatoasa.


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016