Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Asociatia Bio-Romania refuza participarea la protestele de astazi, invocand chestiunea OMG-urilor
Consiliul Director al Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica – BIO ROMÂNIA a decis anularea participarii Membrilor si simpatizantilor Bio - Romania la actiunile de protest organizate de FNPAR (Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania) si AGROSTAR (Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe), datorita incompatibilitatii Agriculturii Ecologice cu revendicarile punctului 7 din solicitarile Comitetului de Criza „Salvati Agricultura”, pana la discutarea si gasirea unei solutii in cadrul consiliului director al FNPAR, a anuntat asociatia.
Fata de problemele Agriculturii romanesti si pozitia Asociatiei Bio-Romania mentionam urmatoarele: in primavara anului 2010 Asociatia Bio România a devenit membra a Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din România, FNPAR. Considerentele care au stat la baza acestei decizii au fost urmatoarele: FNPAR este singura entitate asociativa din agricultura româneasca afiliata la COPA – COGECA, cea mai puternica institutie asociativa la nivel european şi in consecinta cel mai puternic lobby-ist pe lânga Comisia Europeana.
In scurt timp Asociatia Bio – România a devenit membra a doua grupuri de lucru ale COPA – COGECA:
Grupul de lucru pentru Biodiversitate.
Grupul de lucru pentru Agricultura Ecologica. in cadrul acestor grupuri de lucru se contureaza viitoarea Politica Agricola Comuna şi consideram util pentru comunitatea agricola europeana sa cunoasca realitatile şi potentialul agriculturii româneşti in aceste domenii de importanta majora atât pentru viitoarea politica agricola comuna, cat si pentru protectia mediului şi pentru sanatatea consumatorilor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Un alt motiv pentru care Asociatia Bio – România a aderat la FNPAR a fost acela de a face cunoscute valorile Agriculturii Ecologice in rândul fermierilor din Agricultura Conventionala.
Aceasta scurta experienta s-a dovedit utila, foarte multe asociatii de fermieri dorind sa experimenteze modul de productie al Agriculturii Ecologice. Asociatia Bio – România sustine multe dintre punctele identificate de Comitetul de Criza, prin care solicita suportarea de la bugetul de stat a taxei de certificare şi inspectie din Agricultura Ecologica, ca masura de imbunatatire a calitatii produselor agricole, cum ar fi urmatoarele:
Solutii pentru plata PNDC impreuna cu SAPS catre agricultorii romani pentru cresterea competitivitatii acestora si pentru echilibrarea balantei de plati externe;
Initierea si punerea in aplicare a masurilor privind stabilirea cadrului general de acordare a ajutoarelor de stat prevazute de Regulamentul Comisiei Europene (CE) nr. 1857/2006 de aplicare a art. 87 şi 88 din Tratatul ajutoarelor de stat pentru intreprinderile mici si mijlocii din domeniul productiei de produse agricole si de modificare a Regulamentului (CE) nr. 70/2001;
Crearea legislatiei si obtinerea acordurilor CE cu privire la aprobarea cadrului general de acordare a ajutoarelor de stat producatorilor agricoli, in conformitate cu Liniile directoare comunitare, privind ajutoarele de stat, in sectorul agricol si forestier 2007-2013.
Reabilitarea si transformarea sistemului national de irigatii, pentru ca agricultorii sa-l poata folosi;
Realizarea investitiilor in spatiile de depozitare ale produselor agricole;
Promovarea si implementarea instrumentelor care sa duca la inlocuirea Legii 381/2002- calamitatile in agricultura;
Promovarea regulilor nationale privind autorizarea importurilor produselor agroalimentare din state terte;
Sustinerea pietei laptelui de vaca. Reformarea sistemului de plati a ajutoarelor, in cazul sectorului de crestere al bovinelor;
Sustinerea sectorului de cresterea ovinelor si caprinelor, sectorul cu cel mai mare aport in PIB dintre sectoarele zootehnice;
Masuri pentru sustinerea sectorului de legume si fructe;
Masuri si instrumente pentru sustinerea sectorului apicol;
Masuri pentru sustinerea sectorului piscicol;
Masuri pentru sustinerea agriculturii bio. Asociatia Bio – România şi-a asumat urmatoarele obiective:
Acordarea unui sprijin financiar incepând de la 230 euro/ha, diferentiat pentru diferitele tipuri de culturi astfel: cereale, plante tehnice, legume in câmp, legume in solar, vita de vie, livezi, culturi furajere, paşuni, stupi de albine / familie, ferme de melci / hectar, etc.
75% din investitiile din domeniul agriculturii şi procesarii ecologice certificate sa fie nerambursabile, cofinantarea din partea fermierilor sa fie de 25%.
Pentru stimularea conversiei fermelor de subzistenta in microferme ecologice performante propunem ca solicitantii sa beneficieze de punctaj suplimentar(15 puncte), acordat numai fermelor de subzistenta care doresc infiintarea unei microferme ecologice, iar cofinantarea pentru proiectele de pâna la 30.000 de euro sa fie de 90% fonduri nerambursabile, 10% cofinantare solicitant.
Pe baza Directivei Europene şi a legislatiei nationale privind ajutorul de Stat in agricultura (imbunatatirea calitatii produselor), operatorii din agricultura ecologica sa beneficieze de subventionarea 100% din valoarea taxei de inspectie şi certificare.
Conform punctului 7 al Declaratiei de la Sibiu, adoptata cu ocazia infiintarii Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica Bio România, cerem sprijinul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, al Ministerului Sanatatii, al Ministerului Economiei, Comertului şi Mediului de Afaceri, pentru achizitionarea de catre stat a alimentelor ecologice, utilizate pentru hrana copiilor in gradinite şi şcoli şi a bolnavilor din spitale, dupa modelul Bulgariei, Ungariei şi al altor state membre U.E.
Masuri pentru sustinerea sectoarelor de crestere a pasarilor si porcilor – in special pentru asigurarea bunastarii acestor categorii de animale;
Masuri pentru sustinerea investitiilor in infrastructura agricola;
Masuri pentru sustinerea producatorilor romani de tractoare si masini agricole;
Initierea instrumentelor de sustinere a agricultorilor cu privire la accesarea creditelor precum si pentru absorbtia rapida a fondurilor europene din PNDR; 19. Masuri pentru diminuarea evaziunii fiscale, comertul intracomunitar favorizeaza evaziunea prin comercializarea “la negru”, datorita absentei TVA;
Politica de impozitare, in productia de materie prima agricola, incurajaza comercializarea la “negru” si descurajaza introducerea productiei agricole autohtone, pe piata organizata;
Evitarea modificarii permanente a legislatiei cu privire la comercializarea produselor agroalimentare; Combaterea evaziunii FISCALE din agricultura şi industria alimentara consideram ca este prioritatea majora pe care Statul Român trebuie sa o rezolve printr-un efort de vointa politica, alaturi de asigurarea cofinantarii şi reducerii birocratiei pentru accesarea in totalitate a fondurilor europene destinate României.
Fata de punctul „7” al Comitetului de Criza „Salvati Agricultura”, punctul de vedere al Asociatiei Bio – România este urmatorul:
Organismele modificate genetic – OMG, sunt interzise in Agricultura Ecologica, prin legislatia europeana si nationala.
Extinderea cultivarii OMG in România poate compromite practicarea Agriculturii Ecologice;
Consideram ca este afectata Biodiversitatea prin cultivarea OMG. In consecinta, daca din punct de vedere legal se permite chiar si experimental cultivarea OMG in tara noastra, Asociatia Bio-Romania nu poate sa sustina acest tip de culturi sub nicio forma.
Speram ca punctul nostru de vedere va fi inteles corect de celelalte asociatii de fermieri membrii ai FNPAR si sa fim acceptati in continuare in cadrul federatiei, dupa modelul Copa-Cocega, in care sunt reprezentate toate cele 3 forme de agricultura permise din punct de vedere legal in Europa.
Noi credem si dorim sa demonstram ca Agricultura Ecologica este o solutie viabila si sustenabila pentru viitorul agriculturii .
Prin practicarea Agriculturii ecologice, Agricultura poate deveni dintr-o problema, o solutie pentru mediul inconjurator si pentru dezvoltarea durabila a spatiului rural. Prezenta decizie a fost adoptata şi redactate astazi, 31.08.2010, la asociatie , in 3 (trei) exemplare originale.
Consiliul Director al Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica – BIO ROMÂNIA -
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura