Exclusiv
Publicat in: Stiri
Producţia de cereale, cu excepţia porumbului, ar putea scădea în 2009 cu 25-30% comparativ cu anul precedent, în principal din cauza diminuării cu 32% a recoltei de grâu, cu o pondere de peste 60% în totalul producţiei de cereale recoltate, estimează economistul-şef al BCR, Lucian Anghel.

Pe de altă parte, el a subliniat că în acest an apare şi un efect de bază, în condiţiile în care 2008 a fost un an agricol foarte bun. Faţă de 2007, producţia de cereale a României creşte anul acesta cu circa 50%.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

"Estimările oficiale situează prducţia de grâu în jurul valorii de 5,3 milioane tone în 2009, în timp ce consumul intern este de circa 3 milioane de tone anual. În aceste condiţii, nu ar trebui să se manifeste presiuni asupra creşterii preţului la pâine, însă acest lucru depinde într-o măsură destul de mare de calitatea grâului care va putea fi evaluată abia la finele lui septembrie", mai arată raportul privind agricultura în 2009, prezentat luni de BCR.

Agricltura în România nu a cunoscut modificări structurale importante comparativ cu raportul anteruior prezentat, situaţia acesteia rămânând relativ constantă, fiind puternic influenţată de schimbările meteorologice.

Pe lângă secete şi inundaţii, un alt element negativ important este reducerea suprafeţei terenurilor cultivate, în condiţiile în care producţia la hectar nu creşte în mod sustenabil.

Deşi productivitatea muncii în agricultură în termeni reali nu s-a îmbunătăţit în ultimii ani, analiştii de la BCR subliniază că suprafaţa cultivată a scăzut cu aproximativ 10% în perioada 2003-2008, în principal ca urmare a creşterii fenomenului de urbanizare, dar şi a capacităţii limitate de exploatare.

Raportul BCR mai precizează că au existat cazuri în care in investitori străini au venit în România doar pentru a cumpăra teren arabil, la un preţ de 3 până la 7 ori mai mic decât în statele occidentale, pentru ca apoi să îl revândă la preţuri mai mari.

Lucian Anghel a mai explicat că, în acest an, agricultura va avea o contribuţie uşor negativă la formarea produsului intern brut, care este estimat să scadă, potrivit prgonozelor oficiale, cu 8-8,5%.

În perspectivă, agricultura poate sprijini creşterea economică doar dacă poate acoperi în totalitate consumul intern, în timp ce evoluţia preţurilor ar beneficia de un grad de predictibilitate mai ridicat.

"În condiţii de recesiune, consumul se orientează către zona produselor alimentare, în special către cele de bază, în ultimele luni vânzările de alimente scăzând mai lent decât cele de produse nealimentare. În condiţiile în care şomajul este în creştere, cu un vârf care ar putea fi atins în 2010, iar veniturile sunt în scădere, continuarea deteriorării vânzărilor cu amănuntul, inclusiv a vânzărilor de alimente, nu trebuie exclusă", se mai arată în raportul de cercetare al BCR.

În acelaşi timp, Lucian Anghel a subliniat că o posibilă depreciere a cursului de schimb în unele perioade ar putea crea presiuni suplimentare asupra preţurilor, inclusiv asupra volumului de vânzări.

"Leul s-a depreciat de la începutul anului, însă preţurile au scăzut din cauza reducerii vânzărilor. Cererea, chiar dacă relativ inelastică, a fost uşor moderată. Chiar dacă importăm în continuare bunuri agricole, mă aştept ca preţurile la alimente să susţină tendinţa dezinflaţionistă. În plus, văd un curs de schimb relativ stabil, cel puţin până la finalul anului", a mai spus economistul-şef al BCR.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Romania, pe locul cinci in Uniunea Europeana, la productia de cereale
Romania, pe locul cinci in Uniunea Europeana, la productia de cereale
Uniunea Europeana a recoltat in 2014 o cantitate record de 331,7 milioane de tone de cereale, pe...
Galati: Primele statistici privitoare la productia de cereale a judetului, in 2011
Campania de recoltare la cerealele paioase s-a incheiat cu bine in judetul Galati. Iata cantitatile...
Avem cel mai bun an la productia de cereale din ultimii sase ani - estimari PRODUCTIA DE GRAU 2011
Agricultura a început să devină o afacere în România, după ce anul trecut preţurile...
Cargill: Producţia de cereale a României va creşte cu 25% în cinci ani
România va avea o producţie de cereale cu 25% mai mare peste cinci ani. „România are potenţial...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton