Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
BCR: Producţia de cereale, cu excepţia porumbului, ar putea scădea cu 25-30% în 2009
Producţia de cereale, cu excepţia porumbului, ar putea scădea în 2009 cu 25-30% comparativ cu anul precedent, în principal din cauza diminuării cu 32% a recoltei de grâu, cu o pondere de peste 60% în totalul producţiei de cereale recoltate, estimează economistul-şef al BCR, Lucian Anghel.
Pe de altă parte, el a subliniat că în acest an apare şi un efect de bază, în condiţiile în care 2008 a fost un an agricol foarte bun. Faţă de 2007, producţia de cereale a României creşte anul acesta cu circa 50%.
"Estimările oficiale situează prducţia de grâu în jurul valorii de 5,3 milioane tone în 2009, în timp ce consumul intern este de circa 3 milioane de tone anual. În aceste condiţii, nu ar trebui să se manifeste presiuni asupra creşterii preţului la pâine, însă acest lucru depinde într-o măsură destul de mare de calitatea grâului care va putea fi evaluată abia la finele lui septembrie", mai arată raportul privind agricultura în 2009, prezentat luni de BCR.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Agricltura în România nu a cunoscut modificări structurale importante comparativ cu raportul anteruior prezentat, situaţia acesteia rămânând relativ constantă, fiind puternic influenţată de schimbările meteorologice.
Pe lângă secete şi inundaţii, un alt element negativ important este reducerea suprafeţei terenurilor cultivate, în condiţiile în care producţia la hectar nu creşte în mod sustenabil.
Deşi productivitatea muncii în agricultură în termeni reali nu s-a îmbunătăţit în ultimii ani, analiştii de la BCR subliniază că suprafaţa cultivată a scăzut cu aproximativ 10% în perioada 2003-2008, în principal ca urmare a creşterii fenomenului de urbanizare, dar şi a capacităţii limitate de exploatare.
Raportul BCR mai precizează că au existat cazuri în care in investitori străini au venit în România doar pentru a cumpăra teren arabil, la un preţ de 3 până la 7 ori mai mic decât în statele occidentale, pentru ca apoi să îl revândă la preţuri mai mari.
Lucian Anghel a mai explicat că, în acest an, agricultura va avea o contribuţie uşor negativă la formarea produsului intern brut, care este estimat să scadă, potrivit prgonozelor oficiale, cu 8-8,5%.
În perspectivă, agricultura poate sprijini creşterea economică doar dacă poate acoperi în totalitate consumul intern, în timp ce evoluţia preţurilor ar beneficia de un grad de predictibilitate mai ridicat.
"În condiţii de recesiune, consumul se orientează către zona produselor alimentare, în special către cele de bază, în ultimele luni vânzările de alimente scăzând mai lent decât cele de produse nealimentare. În condiţiile în care şomajul este în creştere, cu un vârf care ar putea fi atins în 2010, iar veniturile sunt în scădere, continuarea deteriorării vânzărilor cu amănuntul, inclusiv a vânzărilor de alimente, nu trebuie exclusă", se mai arată în raportul de cercetare al BCR.
În acelaşi timp, Lucian Anghel a subliniat că o posibilă depreciere a cursului de schimb în unele perioade ar putea crea presiuni suplimentare asupra preţurilor, inclusiv asupra volumului de vânzări.
"Leul s-a depreciat de la începutul anului, însă preţurile au scăzut din cauza reducerii vânzărilor. Cererea, chiar dacă relativ inelastică, a fost uşor moderată. Chiar dacă importăm în continuare bunuri agricole, mă aştept ca preţurile la alimente să susţină tendinţa dezinflaţionistă. În plus, văd un curs de schimb relativ stabil, cel puţin până la finalul anului", a mai spus economistul-şef al BCR.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News